270
Μαχητικό Rafale, το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Dassault | YouTube

Τα Rafale εκτόξευσαν τα κέρδη της Dassault

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 21:50
Μαχητικό Rafale, το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Dassault
|YouTube

Τα Rafale εκτόξευσαν τα κέρδη της Dassault

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 21:50

Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους εμπόρους όπλων, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ερευνα για την Ειρήνη (Sipri), στη λίστα του οποίου η γαλλική αεροπορική βιομηχανία Dassault είναι άτυπος πρωταθλητής με αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2018 που φτάνει το 105%.

Οι 25 κορυφαίες εταιρείες στη λίστα του Sipri είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 8,5% σε σχέση με το 2018. Εφτασαν συνολικά τα 298 δισ. ευρώ, τα οποία, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, είναι αρκετά περισσότερα χρήματα από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

H κoρυφή ανήκει πάντα στους Αμερικανούς. Κατά σειρά η Lockheed Martin, η Boeing, η Northrop Grumman, η Raytheon και η General Dynamics διατηρούνται στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης

Μετά την πεντάδα, όπως σημειώνει ο Monde, υπάρχει κινητικότητα.

Το Sipri συμπεριέλαβε για πρώτη φορά κινεζικές εταιρείες, παρά το ότι οι πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους δεν είναι πλήρεις. Αλλος ένας νέος παίκτης με ενδιαφέρον είναι η EDGE, μια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προέκυψε από τη συγχώνευση πολλών μικρότερων και έφτασε με την πρώτη εμφάνιση στην 22η θέση.

Ακρως επιτυχημένη ήταν η χρονιά για την Dassault, τη γαλλική εταιρεία που παράγει τα μαχητικά Rafale, τα οποία θα αγοράσει και η Ελλάδα (έξι νέα και 12 μεταχειρισμένα).  Χάρη στις πωλήσεις τους η εταιρεία μπήκε για πρώτη φορά στις 25 μεγαλύτερες του κόσμου στον κλάδο των οπλικών συτστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ κυριαρχούν με πάνω από 60% των συνολικών πωλήσεων, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από τις δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες (BAE Systems, Leonardo, Airbus, Thales, Dassault, Rolls Royce) που με τη σειρά τους είναι γίγαντες μπροστά στις ρωσικές που συγκεντρώνουν γύρω στο 4% των συνολικών πωλήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...