497
Ηλικιωμένοι σε βρετανικό οίκο ευγηρίας εν μέσω κορονοϊού | Reuters

Κορονοϊός: «Τραγική και ανεύθυνη» η κυβέρνηση Τζόνσον απέναντι στους ηλικιωμένους

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 15:24
Ηλικιωμένοι σε βρετανικό οίκο ευγηρίας εν μέσω κορονοϊού
|Reuters

Κορονοϊός: «Τραγική και ανεύθυνη» η κυβέρνηση Τζόνσον απέναντι στους ηλικιωμένους

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 15:24

Για «ασυνείδητη συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους» που αγγίζει την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Η βιαστική και ανεύθυνη αποστολή χιλιάδων ηλικιωμένων σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας της Βρετανίας, δίχως πρώτα να τους έχει γίνει τεστ για τον κορονοϊό κατά την έναρξη του lockdown, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, δήλωσε η οργάνωση.

Η σχετική έκθεση 50 σελίδων αναφέρει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις ήταν «ανεξήγητες» και «καταστροφικές», επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική υγεία χιλιάδων ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι που ζούσαν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων πέθαναν από Covid-19, με τη Διεθνή Αμνηστία να υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μια δημόσια έρευνα για το θέμα αυτό.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον έλεγαν τότε ότι «προστάτευαν τους ηλικιωμένους», σύμφωνα όμως με την έκθεση της Αμνηστίας, «ένας αριθμός συνεχόμενων κακών αποφάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ηλικιωμένων αυτών στα κέντρα φροντίδας και είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τον νόμο».

Ερευνητές της οργάνωσης πήραν συνεντεύξεις από συγγενείς ηλικιωμένων που είτε πέθαναν σε κέντρα φροντίδας είτε ζουν ακόμη σε ένα από αυτά.

Επίσης, μίλησαν με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, καθώς και νομικούς και ιατρικούς επαγγελματίες.

Η Αμνηστία δήλωσε ότι έλαβε δεκάδες αναφορές για πολλούς ηλικιωμένους, στους οποίους «εμποδίστηκε η πρόσβαση, παρόλο που το ζήτησαν οι ίδιοι, στις ιατρικές υπηρεσίες του NHS (το Εθνικό Σύστημα Υγείας) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στην υγεία και ενδεχομένως το δικαίωμά τους στη ζωή».

Οπως υπολόγισε η Αμνηστία, οι χειρισμοί αυτοί για 400.000 ηλικιωμένους σε όλη την επικράτεια είχαν ως αποτέλεσμα 28.186 θανάτους παραπάνω από αυτούς που θα είχαν προκύψει αν η κυβέρνηση είχε πάρει σωστά μέτρα.

Η έκθεση προσθέτει ότι πολλοί διευθυντές γηροκομείων δήλωσαν ότι «πιέζονταν από κυβερνητικούς αξιωματούχους με διαφορετικούς τρόπους» προκειμένου να δεχτούν στους χώρους τους ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, χωρίς πρώτα να έχουν κάνει τεστ για το κατά πόσο είχαν ή όχι Covid-19.

Η Kέιτ Αλεν, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από συγκλονιστικά ανεύθυνες αποφάσεις που συνετέλεσαν στον θάνατο χιλιάδων ηλικιωμένων. Παίρνοντας εξιτήριο χωρίς πρώτα να έχουν υποβληθεί σε τεστ, χιλιάδες ηλικιωμένοι στάλθηκαν σε κέντρα φροντίδας με μεγάλο κίνδυνο για τον εαυτό τους, τους άλλους κατοίκους του οίκου ευγηρίας αλλά και το προσωπικό».

«Ο φρικτός θάνατος χιλιάδων ηλικιωμένων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί – μιλάμε για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων», προσθέτει η Αλεν, επισημαίνοντας ότι «καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, χρειαζόμαστε επειγόντως μια πλήρη και ανεξάρτητη δημόσια έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο περίθαλψης, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μαθήματα και να προστατέψουμε ζωές, προτού χαθούν άλλοι τόσοι».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε, καταλήγοντας με νόημα:

«Πρέπει να διδαχθούμε σημαντικά μαθήματα από ό,τι συνέβη. Πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα χωρίς καθυστέρηση για να διασφαλιστεί ότι τα λάθη που έγιναν δεν θα επαναληφθούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...