Οι συζητήσεις διάρκειας εννέα ωρών, μεταξύ του Μπομπ Γούντγουορντ και του Ντόναλντ Τραμπ, θα μείνουν στην ιστορία της δημοσιογραφίας ως μία από τις πιο παράξενες σχέσεις μεταξύ δημοσιογράφου και συνεντευξιαζόμενου, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σμιθ, του Guardian.
Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τα απρογραμμάτιστα τηλεφωνήματα αργά το βράδυ ή Σαββατοκύριακα, από τον αμερικανό πρόεδρο στον βραβευμένο με Πούλιτζερ βετεράνο της Washington Post, αποκαλύπτονται στο «Rage» («Οργή»), το νέο βιβλίο του Γούντγουορντ.
Στους διαλόγους διαφαίνονται η ματαιοδοξία και ο ναρκισισμός του Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Σμιθ, ο οποίος μίλησε με τον Γούντγουορντ τηλεφωνικά για την εμπειρία του.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος περιγράφει πώς ο Τραμπ του μίλησε για δεκάδες θέματα, ακόμα και για για την προτίμησή του στις μακριές γραβάτες και το «κρυφό» γραφείο στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Μπιλ Κλίντον συναντούσε την Μόνικα Λουίνσκι. Ο Τραμπ το αποκάλεσε μάλιστα «το δωμάτιο της Μόνικα».
Οι συζητήσεις τους κράτησαν από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Τραμπ έπαιρνε και τηλέφωνο τον Γούντγουορντ σε περίεργες ώρες. «Είχα πάντα μαζί μου συσκευή ηχογράφησης», θυμάται ο δημοσιογράφος.
«Είμαι ρεπόρτερ επί 50 χρόνια και ποτέ δεν έζησα παρόμοια εμπειρία», λέει ο Γούντγουορντ, περιγράφοντας έναν πρόεδρο που κόβει νυχτερινές βόλτες στον Λευκό Οίκο γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει. «Τον αποκαλώ το αρπακτικό της νύχτας και νομίζω ότι έχω δίκιο. Δεν πίνει και έχει αυτή την άγρια ενέργεια, η οποία φαίνεται σε κάποιες από τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών μας. Φαίνεται και στις ομιλίες του σε κόσμο. Είναι ένα παράθυρο στο μυαλό του», λέει ο δημοσιογράφος που, μαζί με τον συνάδελφό του, Καρλ Μπέρνσταϊν, έφεραν στο φως τα γεγονότα του Γουότεργκεϊτ, τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.
Το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Γούντγουορντ εκθέτει τον Τραμπ σε πολλά ζητήματα, τόσο που ένας δημοσιογράφος του NBC δήλωσε: «Είναι σαν να έβαλε ο Νίξον τις κασέτες με τις ηχογραφημένες συνομιλίες του (οι οποίες ήταν η πηγή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ) σε φάκελο και να τις έστειλε ο ίδιος στον Γούντγουορντ».
Ο 77χρονος συγγραφέας εξηγεί: «Μου επέτρεψε να τον πιέσω σε πολλά θέματα και μπόρεσα να του κάνω ανάκριση όπως ούτε η Βουλή ούτε η Γερουσία μπορούσαν στη διαδικασία της έρευνας για την καθαίρεσή του. Τον άφησα να πει ό,τι ήθελε και με άφησε και αυτός να τον πιέσω με τρόπο που νομίζω ότι ούτε οι στενοί του συνεργάτες ούτε η οικογένειά του μπορούν. Εμαθα πάρα πολλά για το τι πιστεύει για το κίνημα Black Lives Matter, την οικονομία, τον κορονοϊό. Τα γράφω όλα στο βιβλίο».
Η μεγαλύτερη ίσως αποκάλυψη από όσες αναφέρονται στο βιβλίο του Γούντγουορντ είναι η δήλωση του Τραμπ ότι ο ιός είναι από τους πιο επικίνδυνους στα χρονικά της ανθρωπότητας, κάτι που είπε στον Γούντγουορντ τον Φεβρουάριο, όμως ποτέ δεν παραδέχθηκε δημόσια και την πήρε πίσω τον Μάρτιο, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο και δεκάδες χιλιάδες ζωές να χαθούν.
Για την απόκρυψη της δήλωσης επί τόσους μήνες, ο ίδιος ο συγγραφέας δέχεται τα πυρά από πολλές πλευρές, που τον κατηγορούν ότι θα μπορούσε να σώσει ο ίδιος ζωές, αν την αποκάλυπτε νωρίτερα και δεν την κρατούσε για να πουλήσει το βιβλίο του.
Ηδη από τις 28 Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα του κορονοϊού από τον Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος του είπε κατά λέξη: «Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια που θα αντιμετωπίσεις στην προεδρία σου».
Ο Τραμπ δικαιολογήθηκε στον Γούντγουορντ, τον Μάρτιο, ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει πανικό στον κόσμο για αυτό δεν έδωσε τη δέουσα σημασία. Ομως, την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το αντίθετο: ότι πήρε υπερβολικά πολλά μέτρα για τον κορονοϊό.
«Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν κατάλαβε ποτέ τον αμερικανικό λαό. Η αδιαφορία του και η πνευματική του ανικανότητα είναι σοκαριστική για έναν ηγέτη. Είναι μία θλιβερή, τραγική, αδιανόητη αποτυχία του Τραμπ, απέναντι στον εαυτό του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και την χώρα -αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χαρακτηρίσουν τον Φεβρουάριο του 2020 ως “τον χαμένο μήνα”», λέει χαρακτηριστικά ο Γούντγουορντ.
Ο ίδιος εξηγεί στον δημοσιογράφο του Guardian ότι δεν κατακρίνει όσους ψηφίζουν τον Τραμπ και όσους θα τον ψηφίσουν ξανά. «Το μόνο που κάνω», λέει, «είναι να τους δώσω να διαβάσουν το βιβλίο μου. Τα λέει όλα. Ο Τραμπ δεν φαίνεται να γνωρίζει πολλά για τη χώρα που κυβερνά. Και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κίνημα Black Lives Matter. Δεν αναγνωρίζει καμία αδικία εναντίον των μαύρων. Το μόνο που λέει είναι “νόμος και τάξη”. Αλλά αυτό προφανώς δεν αρκεί».
«Σε μία συζήτησή μας», θυμάται ο Γούντγουορντ, «του είπα ότι και εγώ, όπως αυτός, είμαι λευκός προνομιούχος. Ο πατέρας μου ήταν δικηγόρος και δικαστής στο Ιλινόι και τον ρώτησα αν καταλαβαίνει τον θυμό και τον πόνο που αισθάνονται οι μαύροι σε αυτή τη χώρα; Η απάντησή του ήταν να με κοιτάξει κοροϊδευτικά και να μου πει: “Οχι. Ακου τι λες, πω πω. Οχι, δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι”».
Καταλήγοντας, ο Γούντγουορντ γράφει στην τελευταία του φράση στο βιβλίο: «Ο Τραμπ είναι ο λάθος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά». Ηταν αδύνατο να μην το γράψει, προσθέτει, αφού σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετά από τις εννέα ώρες που πέρασε συνομιλώντας με τον αμερικανό πρόεδρο.
Λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να μιλήσει ξανά με τον Τραμπ στο τηλέφωνο και να του πει ότι (το βιβλίο του) ασκεί σκληρή κριτική εναντίον του. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε να πτοείται: «Δεν σε κέρδισα σε αυτό το βιβλίο, θα σε κερδίσω στο επόμενο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News