713
Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μπροστά στον χάρτη με τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο | ΣΚΑΪ/YouTube

Δένδιας για τις ΑΟΖ: Με πλειοδοσία οι Τούρκοι πασχίζουν για ρελάνς με την Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 11:01
Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μπροστά στον χάρτη με τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο
|ΣΚΑΪ/YouTube

Δένδιας για τις ΑΟΖ: Με πλειοδοσία οι Τούρκοι πασχίζουν για ρελάνς με την Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 11:01

«Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία, και να χαρακτηρίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μία ημέρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών (εδώ).

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για την προοπτική αντίστοιχων συμφωνιών με την Αλβανία ή και την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τα Τίρανα, την οποία ακύρωσε ομόφωνα το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Οσο για την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε συγκρατημένος εν όψει και της επίσκεψής του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου.

«Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», σημείωσε για το ενδεχόμενο συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, εξηγώντας χαρακτηριστικά:

«Δουλεύαμε έναν χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν “τουρκικό κάλο’’».

Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας πως «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο, είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος, κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε απόπειρα πλειοδοσίας των Τούρκων ώστε να «προλάβουν» αυτοί μία συμφωνία με τους Αιγύπτιους.

Τυχόν συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο  θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης, στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης, επεσήμανε ο κ. Δένδιας, γι’ αυτό και όπως είπε, η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο: «Σας δίνουμε 30% με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Ελληνες».

Αλλωστε, πρόσθεσε, για τους Τούρκους είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα, «δίνουν αέρα κοπανιστό».

Οσον αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, στο οποίο στηρίζει το σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν, ο υπουργός σχολίασε δηκτικά ότι «πρόκειται για κατασκεύασμα που δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος, σε νομική σχόλη».

«Ούτε βήμα πίσω στα εθνικά μας συμφέροντα»

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, δεν έχει δικαίωμα».

«Η Τουρκία», τόνισε, «κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πιέζει την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από δεδομένα νομικά, κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά».

«Η Τουρκία δεν συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό», σημείωσε και «η Χάγη (σ.σ. το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) θα μπορούσε να είναι ένας από τους δρόμους» επίλυσης των διαφορών,  «δεν φαίνεται ωστόσο να υπάρχει φως για διάλογο με την Τουρκία».

«Τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου (π.χ. με την κάθοδο ενός τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) ήταν σαφής:

«H Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκιάς είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα… Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δεν θα λειτουργήσει παράλογα».

Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι στο επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, «θα είμαστε μαζί από το Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό μου, στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει, και η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα».

Για την Αγια-Σοφιά ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, κιβωτός του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, και δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε την Τουρκία.

«Ο Ατατούρκ ήθελε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στον σύγχρονο κόσμο, γι’ αυτό έκανε την Αγία Σοφία μνημείο και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της», ανέφερε ενδεικτικά.

Για τον φράχτη στον Εβρο, τέλος, μίλησε για αποτυχία της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτική ροή.

«Αναγκάζει την Ελλάδα να φτιάξει έναν φράχτη. Δεν ήμουν ιστορικά υπέρ των φρακτών, αλλά εδώ, τι άλλο να κάνουμε; Και στον Εβρο κάνει λάθος η Τουρκία. Πολλές χωμάτινες επιφάνειες έχουν προσκολληθεί στην τουρκική πλευρά και αυτό πρέπει να επαναμετρηθεί», υποστήριξε. Μάλιστα, είπε, η Τουρκία κάνει… πονηριές με έργα στο σημείο, π.χ. ρίχνοντας τσιμέντο στο χώμα που έχει μετακινηθεί από την ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...