1027
Αγκυροβολημένες οι γόνδολες και άδεια τα γραφικά κανάλια της Βενετίας, καθώς τουρίστας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα | REUTERS

Κορονοϊός: Θα υπακούσουν στις πρωτοφανείς εντολές της κυβέρνησης οι Ιταλοί;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2020, 19:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2020, 14:58
Αγκυροβολημένες οι γόνδολες και άδεια τα γραφικά κανάλια της Βενετίας, καθώς τουρίστας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα
|REUTERS

Κορονοϊός: Θα υπακούσουν στις πρωτοφανείς εντολές της κυβέρνησης οι Ιταλοί;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2020, 19:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/03/2020, 14:58

Πρωτοφανή μέτρα για την Ευρώπη ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Ιταλία, βάζοντας σε καραντίνα 16 εκατομμύρια κατοίκους σε Λομβαρδία και άλλες 12 περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μιλάμε για το οικονομικό κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Δικαιολογημένη η αυστηρότητα λένε οι ειδικοί, καθώς στην Ιταλία οι νεκροί έφτασαν την Κυριακή τους 366 (από 233 που ήταν το Σάββατο!) και τα συνολικά κρούσματα τα 7.375!

Το ζήτημα είναι, όμως, κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και αν θα πειθαρχήσουν οι Ιταλοί, που δεν φημίζονται και τόσο για την υποταγή τους στις κυβερνητικές εντολές, όπως χαρακτηριστικά γράφουν και οι New York Times.

Ηδη, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ανταπόκρισή του, πολλοί Ιταλοί που ζουν στο Μιλάνο αλλά κατάγονται από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να φύγουν προς τα νότια με τρένα.

Επιβάτες στην Κατάνια, μπροστά σε τρένο που μόλις έφτασε από το Μιλάνο

Στους δύο κύριους σταθμούς του Μιλάνου (Τσεντράλε και Πόρτα Γκαριμπάλντι) αργά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή καταγράφηκαν στιγμές έντασης, διότι δεν μπόρεσαν να ανέβουν στα βαγόνια όλοι οι πολίτες που το προσπάθησαν.

«Αισθανόμαστε σαν πρόσφυγες, προτιμούμε να γυρίσουμε σπίτι μας», δήλωσαν στους δημοσιογράφους.

Ο Τύπος σχολιάζει ότι ο συνωστισμός που προκλήθηκε παραβίασε τους κανόνες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πολιτών.

Παράλληλα, κάποιοι κάτοικοι του Μιλάνου αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη οδικώς, και για να βοηθήσουν να επιστρέψουν συγγενείς τους που είχαν μεταβεί εκτός πόλεων λόγω Σαββατοκύριακου, αλλά και επειδή προτιμούν να μετακινηθούν εκτός «κόκκινης ζώνης».

Ενας ιερέας τελεί τη θεία λειτουργία στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας στη Ρώμη, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων

Η υπόλοιπη χώρα, όμως, αντιδρά και ζητεί από τους κατοίκους της βόρειας Ιταλίας να παραμείνουν σπίτια τους για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Οι περισσότερες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας ζήτησαν επίσημα από τους πολίτες που τις ώρες αυτές επιστρέφουν από τη Λομβαρδία και άλλες περιοχές του ιταλικού Βορρά να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Την απόφαση αυτή έλαβαν οι περιφερειάρχες της Καλαβρίας, Απουλίας, Καμπανίας, Μπαζιλικάτα, καθώς και στις περιοχές Αμπορούτσο και Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Ο κατ΄οίκον περιορισμός οφείλεται στην μαζική αναχώρηση πολιτών από το Μιλάνο, την περασμένη νύχτα, με προορισμό περιοχές της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, υπάρχει έντονη ανησυχία διότι τα δημόσια νοσοκομεία της Νάπολης, του Μπάρι, της Σικελίας και της Καλαβρίας, δεν διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό με τα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ιταλικού Βορρά και θα ήταν πιο δύσκολο να μπορέσει να αντιμετωπισθεί μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο καθηγητής ανοσολογίας Ρομπέρτο Μπουριόνι δήλωσε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εξάπλωση του ιού και στην υπόλοιπη χώρα από την στιγμή που η νέα, διευρυμένη κόκκινη ζώνη δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Στο μεταξύ, η Alitalia ανέστειλε όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την καραντίνα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά από πολύωρη σύσκεψη, ότι θα κλείσουν από την Κυριακή και μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της Ιταλίας.

Κλείνουν επίσης τα εμπορικά καταστήματα το Σαββατοκύριακο. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές ή να πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια, με την προϋπόθεση πάντως ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές.

Χωρίς θεατές στο Σαν Σίρο, το ματς Μίλαν-Τζένοα, την Κυριακή

Αυτά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα και τα πιο αυστηρά μετά την Κίνα, προστίθενται στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως είναι φυσικό, τα μέτρα αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί ενίσχυση ύψους 8,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών.

«Ούτε γάμοι ούτε κηδείες»

Στο μεταξύ, η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. Δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους. «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Τα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έλαβε ο Κόντε, όπως παρατηρούν οι New York Times, είναι και ένα κρίσιμο τεστ για την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τους Δημοκρατικούς, ο ηγέτης μάλιστα του οποίου, Νίκολα Τζινγκαρέτι, είναι και αυτός ασθενής από τον ιό.

Μένει να φανεί αν οι ατίθασοι Ιταλοί ακούσουν τις εντολές της κυβέρνησης και κλειστούν στα σπίτια τους, κάτι που όπως λένε οι ίδιοι στον αμερικανό δημοσιογράφο, είναι μάλλον δύσκολο.

Εξεγέρσεις στις φυλακές – έξι νεκροί

Οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας έκαναν επεισόδια σε πολλά ιδρύματα λόγω της έντονης ανησυχίας για τον κορονοϊό.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, είχε γίνει γνωστό ότι οι νεκροί από τα επεισόδια ανέρχονται στους έξι.

Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής του Φροζινόνε, κοντά στη Ρώμη, κατέστρεψαν μέρος του τμήματος του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκονται. Κύριο αίτημά τους, να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού μέσα στις φυλακές. Δεν υπήρξε καμία απόδραση.

Για τον ίδιο λόγο εξεγέρσεις σημειώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα στις πόλεις Φότζια της Απουλίας και Μόντενα της Εμίλια Ρομάνια. Οι κρατούμενοι σκαρφάλωσαν στους τοίχους και σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν στρώματα.

Χθες το βράδυ, επίσης, στις φυλακές της πόλης Σαλέρνο, κοντά στη Νάπολη, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να σταματήσουν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του κορονοϊού μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...