244
O Νίκος Δένδιας με την ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, στη συνάντησή τους στη Μαδρίτη | Τwitter/@NikosDendias

Συνάντηση Δένδια με την ισπανίδα ομόλογό του: Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 17:39
O Νίκος Δένδιας με την ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, στη συνάντησή τους στη Μαδρίτη
|Τwitter/@NikosDendias

Συνάντηση Δένδια με την ισπανίδα ομόλογό του: Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2020, 17:39

Διμερή θέματα, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, καθώς επίσης η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως η MED7, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε επίσης την ισπανίδα ομόλογό του για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο.

Ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Επί τάπητος τέθηκε τέλος, η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Για την Ελλάδα», είπε ο κ. Δένδιας, «αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος. Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση. Ομως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία».

Εξετάστηκαν, τέλος, περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7, που όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί να λειτουργήσει ως επικουρική μηχανή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...