442
Μέσα στο γενικότερο εκρηκτικό κλίμα στη Λέσβο, κάποιοι επιχειρούν ξανά να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων | INTIMEnews

Σκηνές Φαρ Ουέστ στη Μόρια και επανεμφάνιση «ταγμάτων εφόδου»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 17:48
Μέσα στο γενικότερο εκρηκτικό κλίμα στη Λέσβο, κάποιοι επιχειρούν ξανά να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων
|INTIMEnews

Σκηνές Φαρ Ουέστ στη Μόρια και επανεμφάνιση «ταγμάτων εφόδου»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 17:48

Παρά την κυβερνητική άρνηση, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, επιμένει και ζητεί εκ νέου να κηρυχθούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Η κυβέρνηση έσφαλε απορρίπτοντας το αίτημά μας να κηρύξει τις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο σε έκτακτη ανάγκη. Αν η παρούσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ανάγκη, τότε ποια είναι;» διερωτήθηκε επαναφέροντας το αίτημά του.

Οσο για το κυβερνητικό σχέδιο για την άμεση δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, ο κ. Μουτζούρης εκτίμησε πως «η κυβέρνηση επιβάλλει τη δημιουργία νέων δομών, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι οποίες βάσει απλής αριθμητικής δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα το επιδεινώσουν».

Στη Μυτιλήνη το βράδυ της Τρίτης μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας.

Εκμεταλλευόμενα τον γενικό αναβρασμό και την αγανάκτηση των κατοίκων, την επανεμφάνισή τους έκαναν και τα λεγόμενα «τάγματα εφόδου». Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο νησί, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ομάδα περίπου 20 νεαρών, με κράνη και ρόπαλα, προχωρούσαν σε ελέγχους ταυτοποίησης περαστικών (Ελλήνων και αλλοδαπών).

Αργά μετά τα μεσάνυχτα, μάλιστα, έκαναν «έφοδο» σε μπαρ όπου βρίσκονταν φοιτητές, εργαζόμενοι και εθελοντές σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της επίθεσης ξυλοκοπήθηκαν θαμώνες του μαγαζιού, με την κατάσταση να ηρεμεί τελικά χάρη στην επέμβαση της Αστυνομίας.

Η επίθεση φέρεται να έγινε προς απάντηση στην πορεία αντιφασιστικών-φοιτητικών οργανώσεων από την παραλία της Πάνω Σκάλας στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να συνεχίσουν.

Αντίστοιχη «ομάδα εφόδου» έδρασε αργά το απόγευμα της Τρίτης και στο χωριό της Μόριας, όπου οι κάτοικοι είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στις επιθέσεις μεταναστών που βγαίνουν από τον καταυλισμό και ανοίγουν σπίτια κλέβοντας ό,τι βρουν (τρόφιμα, εργαλεία, πολύτιμα αντικείμενα).

Φορώντας κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα, τα μέλη της εν λόγω ομάδας εκτελούσαν, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ελέγχους στα σπίτια προκειμένου να εξακριβώσουν αν σε αυτά κατοικούν ξένοι, αιτούντες άσυλο ή μέλη, εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.

Η κατάσταση στο πολύπαθο χωριό μυρίζει μπαρούτι, με τους κατοίκους να δηλώνουν ανοικτά ότι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Με τις ληστείες και τις κλοπές να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, η μόνη λύση για αυτούς είναι προφανώς η αυτοοργάνωση και ήδη στους δρόμους της Μόριας βγήκαν οι πρώτες «πολιτοφυλακές» για την προστασία του οικισμού. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της Μόριας έκανε γνωστό ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη Χίο επικρατεί περισσότερη ηρεμία, πάρα τους υπεράριθμους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Παραμένει πάντως το αίτημα των κατοίκων για αποσυμφόρηση του καταυλισμού και δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή.

Ομοίως, στη Σάμο παραμένει η απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, μέχρις ότου επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του εκεί Κέντρου Υποδοχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...