Την υπογραφή συμφωνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη State Grid Corporation of China για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Η συμφωνία υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Κου Γουέι, στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τις άλλες 15 συμφωνίες που «έκλεισαν» στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ΑΘήνα.
Η συμφωνία αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China για την αύξηση του μεριδίου της στον ΑΔΜΗΕ και την είσοδό της με ποσοστό 20% στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection».
«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Μανουσάκης.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού άνω του €1 δισ.
Τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, ο κ. Γουέι επανέλαβε την πρόθεση της State Grid -εκτός από το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – να αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ έως και 30%. Και αυτό με δεδομένο ότι πέρα απο το 24% που ήδη κατέχει και τα δικαιώματα στη διοίκηση της εταιρείας, έχει και το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που αποφασιστεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δικτύων (κάτι που βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης).
Απαντώντας στο έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως θα συνεκτιμηθεί σε συνάρτηση με το κοινοτικό δίκαιο, θέλοντας έτσι να κρατήσει τις ισορροπίες με τις Βρυξέλλες λόγω της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν τις επιθετικές εξαγορές των Κινέζων στον τομέα των υποδομών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News