541
Κόσμος με κινεζικές και ελληνικές σημαίες υποδέχεται τον Σι Τζινπίνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco, στον Πειραιά | SOOC

Guardian: Οι θερμές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας φοβίζουν την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 14:05
Κόσμος με κινεζικές και ελληνικές σημαίες υποδέχεται τον Σι Τζινπίνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco, στον Πειραιά
|SOOC

Guardian: Οι θερμές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας φοβίζουν την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 14:05

Την ανησυχία της Ευρώπης για το άνοιγμα της Ελλάδας στην Κίνα τονίζει δημοσίευμα του Guardian την Τρίτη.

Η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Αθήνα, ελάχιστες ημέρες μετά την αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη και αναφέρει ότι οι δύο επισκέψεις και συνομιλίες των δύο χωρών σε τόσο υψηλό επίπεδο καταδεικνύουν το πόσο μεγάλη σημασία δίνει η Κίνα στην Ελλάδα ενόψει της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Μάλιστα, η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Ελένα Σμιθ αναφέρει ότι «ο φόβος για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη έχει γίνει ακόμα πιο έντονος μετά την συμφωνία με την Cosco για την 35ετή εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά. Μία δεκαετία αργότερα, το 10% των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη περνάει από τον Πειραιά, ο οποίος γίνεται ο μεγάλος ανταγωνιστής βορειοευρωπαϊκών λιμανιών, όπως το Αμβούργο και το Ρότερνταμ».

Η ανταπόκριση σημειώνει ότι τη Δευτέρα η Αθήνα ενέκρινε και επισήμως το σχέδιο της Cosco να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο λιμάνι, με ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 600 εκατ. ευρώ το οποίο θα ανεβάσει τη συνολική επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα, στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Πειραιά ως κέντρου προορισμού για τα κινεζικά κοντέινερ, «κάτι που θα μειώσει κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ το κόστος της μεταφοράς προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ».

Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται αναφορά και στο άρθρο του κ. Σι Τζινπίνγκ στην «Καθημερινή», όπου ο κινέζος πρόεδρος περιέγραψε την επένδυση στον Πειραιά ως «την κεφαλή του δράκου».

«Η επίσκεψη απαίτησε από τον έλληνα Πρωθυπουργό να κρατήσει πολύ ευαίσθητες διπλωματικές ισορροπίες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο, να μην δέχεται κινεζικές προτάσεις που “είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές”», γράφει η δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Ο Πομπέο, στην ομιλία του, προειδοποίησε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να πείσει τις χώρες να υπογράψουν άνισες συμφωνίες, οι οποίες αφήνουν τους πελάτες τους πνιγμένους στα χρέη».

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα έχουν σπείρει υποψίες στις πρωτεύουσες της Δύσης, ειδικά μετά την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Απρίλιο, ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της «Πρωτοβουλίας 17+1», μία πολυμερής συνεργασία χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ξανά την Κίνα, τον Απρίλιο. Και βέβαια, έναν χρόνο νωρίτερα, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

«Γεωπολιτικά, οι δυτικοί εταίροι ανησυχούν για το έντονο φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα, καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να αποδυναμώσει το νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επισήμανε ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. «Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευθεί να τους πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο Δούρειος Ιππος. Θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να μην υπονομεύσουν οι επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα τη συμμαχία της Αθήνας με τη Δύση».

Κλείνοντας το δημοσίευμα με αναφορά στη συμβολική επίσκεψη του κινέζου προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η δημοσιογράφος μιλά στον Λούο Τονγκ, γνωστό στην Κίνα ακαδημαϊκό, ειδικό στην Αρχαία Ελλάδα: «Μαζί, Κίνα και Ελλάδα είμαστε μία γέφυρα ιστορίας. Εμείς οι Κινέζοι ξέρουμε ότι αν θέλουμε να συνδεθούμε με τον δυτικό κόσμο, θα πρέπει να κατανοήσουμε την Ελλάδα», της λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...