Oταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ηρωική, που λέει και ο Κατρούγκαλος, διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, κάποια στιγμή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του είπε ότι όσο καθυστερεί να πάρει μία συμφωνία, τόσο χειροτερεύει εκείνη που στο τέλος θα βρεθεί στα χέρια του. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Ξεκινήσαμε από το mail Χαρδούβελη και βρεθήκαμε με κλειστές τράπεζες.
Ο Μπόρις Τζόνσον πήγε, περίπου, από εκεί που πήγε και ο Τσίπρας. Ξεκίνησε για μία ηρωική έξοδο χωρίς συμφωνία και βρέθηκε, τελικά, με το πλαίσιο που έδιναν στην Τερέζα Μέι, με άλλο όνομα και χειρότερους όρους. Ενδεχομένως να πήρε και ένα φιλικό τσίμπημα στο μάγουλο από τον Ζαν Κλοντ που, φεύγοντας από την ηγεσία της Κομισιόν, θύμισε προς όλους ότι ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης υποχωρεί σε διαπραγματεύσεις μόνο όταν θέλει να παραστήσει ότι υποχωρεί. Ο δε Μπόρις στάθηκε μπροστά στις κάμερες περίπου όπως ο Τσίπρας το 2015 λέγοντας ότι πήρε μία καλή συμφωνία. Με το που τελείωσαν οι δηλώσεις του, άρχισαν οι φωνές στο Νησί. Πού ακούστηκε να υπάρχουν τελωνεία στο εσωτερικό της Βρετανίας;
Το σημείο-κλειδί τη συμφωνίας είναι η τοποθέτηση τελωνείων πάνω στο Νησί. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες. όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία, αν πρόκειται να προωθηθούν στην Ευρώπη, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εκτός των άλλων, η Βρετανία θα καταβάλει στην Ένωση 39 δισεκατομμύρια στερλίνες ως «έξοδα διαζυγίου». Ο Τζόνσον είπε ότι τώρα η χώρα του θα δώσει έμφαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς θα του λείπουν αυτά τα δισεκατομμύρια συν όσα προστεθούν στο συνολικό κόστος του Brexit. Πόσο θα κοστίσει το Brexit στη Βρετανία; Κανένας δεν μπορεί να δώσει ένα ασφαλές νούμερο. Μέχρι σήμερα, πάντως, τους έχει κοστίσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, περί τα 40 δισ. λίρες.
Θα περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο; Τώρα φαίνεται δύσκολο αφού σύμμαχοι και αντίπαλοι του Τζόνσον διαμαρτύρονται. Αλλά και εδώ δεν ήθελαν το μνημόνιο που έφερε ο Τσίπρας, ωστόσο το ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν και καταστροφική.
Όπως και να έχει, ακόμα και αν η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία τρίβει τα χέρια της ευχαριστημένη, ακόμα και αν η Μέρκελ κρυφογελάει με τον Μακρόν, είναι μία οδυνηρή στιγμή για την ευρωπαϊκή Ιστορία. Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη. Και η Ευρώπη θα συνεννοείται στα αγγλικά, χωρίς Άγγλους ανάμεσά της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News