527
Ο Τάραντ στο αυτοκίνητό του λίγο πριν από τις επιθέσεις | Reuters

Ποιος είναι ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 12:05
Ο Τάραντ στο αυτοκίνητό του λίγο πριν από τις επιθέσεις
|Reuters

Ποιος είναι ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 12:05

Ατομο με εμμονή κατά των μουσουλμάνων ήταν ο Αυστραλός που συνελήφθη από τις νεοζηλανδικές Αρχές για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στα τεμένη του Κράιστσερτς, όπως δείχνει το υλικό που είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα πριν από την επίθεση.

Σε ένα μανιφέστο 74 σελίδων, ο Μπρέντον Τάραντ επαναλαμβάνει τις κατηγορίες κατά της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας που διακινούνται σε ακροδεξιούς κύκλους ενώ διεκτραγωδεί την παρακμή του πολιτισμού της «ευρωπαϊκής Δύσης».

Ο Τάραντ θεωρούσε τον εαυτό του Ευρωπαίο, ενώ για την Αυστραλία έλεγε ότι είναι μια «ευρωπαϊκή αποικία», ένα κακέκτυπο. «Οι Αυστραλοί δεν είναι παρά μεθυσμένοι Ευρωπαίοι», έγραφε.

«Οι ρίζες της γλώσσας μου είναι ευρωπαϊκές, η κουλτούρα μου, οι πολιτικές μου πεποιθήσεις, οι φιλοσοφικές απόψεις, η ταυτότητά μου και –το πιο σημαντικό από όλα- το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό», τόνιζε.

Οπως σημειώνει η αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald ο 28χρονος Τάραντ θεωρούσε τους συμπατριώτες του απαθείς και απολιτικούς που νοιάζονται «μόνο για τα δικαιώματα των ζώων, τα περιβαλλοντικά θέματα και τους φόρους».

Πιθανόν να ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος, ενώ δεν είναι σαφές αν σχετίζεται με νεοναζιστικές ομάδες στην Αυστραλία. Μέρος του υλικού του έχει πάντως εντυπωσιακή ομοιότητα με υλικό της ακροδεξιάς αυστραλιανής ομάδας The Dingoes (πήραν το όνομά τους από το τσακάλι που ζει στις ερημικές εκτάσεις της χώρας).

Περιγράφει τον εαυτό του σαν «εθνικιστή και οικοφασίστα» ενώ παλαιότερα χαρακτήριζε τον εαυτό του κομμουνιστή, αναρχικό και ελευθεριακό. Πίστευε στην «εθνική αυτονομία για όλους τους λαούς, με έμφαση στη διατήρηση της φύσης και της φυσικής τάξης».

Μεταξύ άλλων στο μανιφέστο αναφέρεται σε περιστατικά βιασμών στη Βρετανία και τη Γερμανία με δράστες μετανάστες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υπόθεση του Ρόδερχαμ στη Βρετανία, όπου για χρόνια ομάδες νεαρών πακιστανικής καταγωγής εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά εκατοντάδες εφήβους.

Δεν λείπουν από όλα αυτά και οι ρητές αναφορές στον Νορβηγό Αντερς Μπρέιβικ, ο οποίος είχε δολοφονήσει 77 άτομα στο Οσλο και σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια το καλοκαίρι του 2011. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχε «σύντομη επαφή» με τον Μπρέιβικ και ότι πήρε την «ευλογία» των συνεργατών του για τις πράξεις του.

Περιγράφει τέλος τον Ντόναλντ Τραμπ σαν «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας».

Αλλη μια λεπτομέρεια που καταδεικνύει τις εμμονές του δράστη: στο αυτοκίνητό του, λίγο πριν φτάσει στο τέμενος, ακούει ένα σερβικό τραγούδι υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του «χασάπη της Βοσνίας».

Οι συμβολικές αναφορές

Πάνω στα όπλα του είχε σειρά επιγραφών με ονόματα και ημερομηνίες, όλα με συμβολική σημασία. Οι αναφορές γίνονται σε μάχες ή επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων:

Τουρκοφάγος – μια αναφορά με εμφανή σύνδεση με την ελληνική ιστορία

Αλεξάντρ Μπισονέτ, Λούκα Τραΐνι – ο πρώτος ήταν δράστης πολύνεκρης επίθεσης στον Καναδά το 2017 και ο δεύτερος τραυμάτισε μετανάστες στη Ματσεράτα της Ιταλίας το 2018. Θύματα και στις δύο περιπτώσεις μουσουλμάνοι.

Μίλος Ομπιλιτς, Λάζαρ Χρεμπελιάνοβιτς – Ο πρώτος ήταν Σέρβος που συμμετείχε, σύμφωνα με τον θρύλο, στη Μάχη του Κοσόβου κατά των Οθωμανών το 1389, ο δεύτερος ήταν πρίγκηπας που σκοτώθηκε στην ίδια μάχη.

732 – Η μάχη στο Πουατιέ όπου οι Φράγκοι ανέκοψαν την προέλαση των Αράβων στην Ευρώπη

1189 – Το έτος κατά το οποίο άρχισε η πολιορκία της Ακκρα όπου οι Σταυροφόροι κατανίκησαν τους Αραβες

1571 – Η ημερομηνία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου όπου κατανικήθηκε ο στόλος των Οθωμανών

1683 – Η ημερομηνία της μάχης της Βιέννης που σταμάτησε την επέκταση των Οθωμανών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...