369
Γιατροί στη Βραζιλία κρατούν στα χέρια τους τη μικρή που γεννήθηκε με την πρωτοποριακή μέθοδο | Hospital das Clinicas da FMUSP/via REUTERS

Γυναίκα γέννησε χάρη σε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:05
Γιατροί στη Βραζιλία κρατούν στα χέρια τους τη μικρή που γεννήθηκε με την πρωτοποριακή μέθοδο
|Hospital das Clinicas da FMUSP/via REUTERS

Γυναίκα γέννησε χάρη σε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:05

Το πρώτο μωρό το οποίο γεννήθηκε χάρη στη μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκα που έπασχε από στειρότητα, με μόσχευμα από νεκρή δότρια, ήλθε στη ζωή πέρυσι στη Βραζιλία.

Αρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet τονίζει ότι επτά μήνες μετά τη γέννηση του μωρού, που είναι κοριτσάκι, αυτό και η μητέρα του τα πήγαιναν πολύ καλά. Το βρέφος ζύγιζε 7,2 κιλά και τρεφόταν ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα.

Η μεταμόσχευση μήτρας (που ήταν επίσης η πρώτη στη Νότια Αμερική) έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαν Πάολο.

Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση ήταν 32 ετών και είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα (έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser), είχε όμως ωοθήκες που παρήγαγαν ωάρια.

Δότρια ήταν γυναίκα 45 ετών, που πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν δότρια πολλών οργάνων (καρδιά, πνεύμονας, νεφρά). Η δότρια είχε κάνει τρία παιδιά.

Η επέμβαση κράτησε 10 ώρες και τριάντα λεπτά και ακολουθήθηκε από ανοσοκατασταλτική θεραπεία, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Μόλις ένα μήνα μετά την επέμβαση η γυναίκα είχε περίοδο και επτά μήνες αργότερα εμφυτεύτηκε στη μήτρα της το γονιμοποιημένο ωάριο.

Οταν τελικά γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017, η μικρή της κόρη ζύγιζε 2.550 γραμμάρια και ήταν απόλυτα υγιής. Ο τοκετός έγινε στις 35 εβδομάδες.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά. Ετσι η μητέρα και το παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Μετά την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας, με το μόσχευμα να προέρχεται από δότρια εν ζωή, η οποία έγινε το 2013 στη Σουηδία, έχουν γίνει παγκοσμίως άλλες 39 επεμβάσεις, από τις οποίες 11 οδήγησαν σε γεννήσεις παιδιών.

Ολες οι μεταμοσχεύσεις μήτρας στις οποίες οι δότριες είχαν ήδη αποβιώσει, περίπου δέκα τον αριθμό, που έγιναν στις ΗΠΑ, στην Τσεχία και στην Τουρκία, είχαν αποτύχει ως αυτή την παγκόσμια πρωτιά. Η μοναδική κύηση που είχε σημειωθεί έπειτα από μεταθανάτια μεταμόσχευση μήτρας είχε γίνει το 2011 στην Τουρκία και είχε καταλήξει σε αποβολή.

Εκτιμάται ότι η στειρότητα πλήττει το 10 ως 15% των ζευγαριών σε ηλικία τεκνοποίησης. Μεταξύ των γυναικών που πλήττονται, εκτιμάται ότι η μία στις 500 παρουσιάζει κάποια ανωμαλία της μήτρας. Για αυτές τις γυναίκες, η υιοθεσία ή η καταφυγή σε παρένθετη μητέρα είναι οι μοναδικές άλλες επιλογές πέραν της μεταμόσχευσης μήτρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...