463
|

Ντίκενς, σινεμά και άλλες δράσεις μαζί με τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 09:46

Ντίκενς, σινεμά και άλλες δράσεις μαζί με τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 09:46

Τα Χριστούγεννα πάντοτε τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Και πράγματι οι μέρες αυτές είναι απολαυστικές όταν κάνεις δημιουργικά πράγματα μαζί τους. Σινεμά, θέατρο, αναγνώσεις παιδικών βιβλίων, δημιουργικά εργαστήρια, όλα αυτά είναι το καθένα κι από μια ευκαιρία για να διασκεδάσουν τα παιδιά και για να χαρείτε εσείς μαζί τους μερικές δημιουργικές ώρες.

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, διοργανώνει και αυτές τις γιορτές δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Δείτε και κρατήστε εγκαίρως θέσεις. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (ώρα 17:30)

Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική αφήγηση για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών με τους συνοδούς τους. Ο μουσικός Δημήτρης Βαρελάς και η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου παρουσιάζουν σε μορφή ζωντανού μουσικού αφηγήματος μια πρωτότυπη διασκευή της γνωστής «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς, για τον σπαγκοραμμένο Σκρουτζ, που αλλάζει τη ζωή του μια χριστουγεννιάτικη νύχτα.

590_03b37ced96cbd19934b9b3531ff51a24

Γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα, με ελληνικούς πρωτότυπους στίχους, μουσικά μοτίβα γραμμένα για την αφήγηση, ηχητικά εφέ και τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά δημιουργούν ένα ηχητικό σκηνικό και «ντύνουν» την ιστορία.

Σε μία εποχή που κατακλύζεται από τη δύναμη της εικόνας, οι συντελεστές της παράστασης έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της αφήγησης και της μουσικής, δίνοντας τον κύριο λόγο στην ακρόαση και τη φαντασία.

dickens-a-christmas-carol-art-4
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου (ώρα 17:00)

Προβολή της ταινίας «Καλά Χριστούγεννα» (2005) του Κριστιάν Καριόν (διάρκειας 110’). Χριστούγεννα του 1914, οι επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου πολέμου έχουν καθηλώσει τον στρατό της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Η δύναμη της μουσικής, η ανθρώπινη ευαισθησία, η ανάγκη για αγάπη και ζεστασιά θα οδηγήσει ορκισμένους εχθρούς σε μια «Αγια Νύχτα» κατάπαυσης του πυρός, σε μια αχτίδα ελπίδας, πως το αύριο θα τους βρει μακριά από το μέτωπο, στο σπίτι τους, στη ζεστασιά της ειρήνης… Σ’ εκείνη την ανακωχή, πέρα από τους νόμους του πολέμου, τις στρατιωτικές διαταγές και τις επιταγές της επίσημης θρησκείας, Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα μοιραστούν κεράσματα και προσωπικούς φόβους, μια κοινή σύντομη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και θα τιμήσουν τους νεκρούς τους.

joyeux-noeaal-2005-18-g

Η ταινία διηγείται ένα πραγματικό γεγονός του πολύνεκρου πολέμου, από αυτά που δεν γίνονται πολύ γνωστά αλλά αποδεικνύονται διδακτικά σε μια άλλη εποχή εθνικισμών και μισαλλοδοξίας.

Μετά την προβολή, θα λάβει χώρα ένα δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες. Με ερέθισμα την ταινία και με τα κατάλληλα υλικά οι μικροί θεατές θα δημιουργήσουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα ενθυμήματα από χαρτί με διάφορες τεχνικές τις οποίες θα διδαχθούν επί τόπου.

diane-kruger-5

Οι εκδηλώσεις
Χριστουγεννιάτικες δράσεις του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, τηλ. 210 3418051, www.piop.gr
Τιμή ειδιτηρίου: δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)