Οι New York Times για το σαβουάρ βιβρ που χρειάζεται -και- η γιόγκα / Η Repubblica για τις άδειες αναρρίχησης στο Εβερεστ / Η Washington Post για μια καταραμένη γενιά παιδιών / Και η South China Morning Post…
  • The New York Times

    Ενας κώδικας δεοντολογίας για τους δασκάλους γιόγκα

    Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ενός κώδικα συμπεριφοράς για τους δασκάλους γιόγκα, υποστηρίζει στους New York Times, η Σάρα Χέρινγκτον, δασκάλα και η ίδια και υπεύθυνη του προγράμματος σπουδών πάνω σ’ αυτήν την πανάρχαια πρακτική στο πανεπιστήμιο Λογιόλα Μεριμάουντ του Λος Aντζελες. Αφορμή στάθηκε η έκδοση εντάλματος σύλληψης, τον προηγούμενο μήνα, για τον Μπίκραμ Τσάουντρι, πατέρα της αποκαλούμενης Hot Yoga που προτιμούν διασημότητες όπως η Μαντόνα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, και εξασκείται σε αίθουσες στις οποίες η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 40 βαθμούς. Ο 73χρονος πολυεκατομμυριούχος δάσκαλος δεν κατάφερε αποπληρώσει εγκαίρως τα νομικά έξοδα ύψους 7 εκατ. δολαρίων για μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ κατά το παρελθόν το όνομά του είχε εμπλακεί ακόμα και σε υποθέσεις βιασμού.

    «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ως δασκάλα γιόγκα επί μια εικοσαετία και καθηγήτρια για μια δεκαετία, γνωρίζω ανθρώπους που συχνά έρχονται σε επαφή με πνευματικές πρακτικές όπως η γιόγκα  και ο διαλογισμός όταν είναι ευάλωτοι. Έρχονται άνθρωποι με σπασμένα κόκαλα και σπασμένες καρδιές για ν’ ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, και συνήθως σε κρίσιμες προσωπικές στιγμές. Έρχονται με τραύματα, εξαρτήσεις ή διατροφικές διαταραχές. Έρχονται μετά από διαζύγια. Έρχονται ελπίζοντας  (…) Οι δάσκαλοι επωφελούνται από μια αύρα ηθικής ανωτερότητας, ακόμα και  αγιοσύνης, που τους περιβάλλει για την κάλυψη των όποιων καταχρηστικών συμπεριφορών τους», υπογράμμισε η αμερικανίδα ειδικός. Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι που εξασκούνται στη γιόγκα ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια με το 72% να είναι γυναίκες ενώ τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι «αμέτρητα». Κάποια από αυτά εξελίσσονται σε πολύκροτα σκάνδαλα, τα περισσότερα, ωστόσο, αποσιωπούνται.

    Καυτή γιόγκα με 40 βαθμούς Κελσίου. Αλλά και καυτά προβλήματα για τον εμπνευστή της… Φωτογραφία: Matt Cardy/Getty Images/Ideal Images
  • La Repubblica

    Το Πεκίνο «κλείνει» τη Στέγη του Κόσμου

    Ο Ανταμ Αντάμσκι είναι ο πολωνός αλπινιστής που δίχως την απαραίτητη άδεια -καθώς θεωρεί πως δεν χρειάζονται «άδειες στα βουνά»- αναρριχήθηκε στο Έβερεστ από την βόρεια πλευρά του κινεζικού Θιβέτ και στη συνέχεια κατέβηκε στο Νεπάλ από την νότια πλευρά η οποία είναι και η πιο γνωστή, προκαλώντας στην κυριολεξία χάος στην Στέγη του Κόσμου.

    Οι Νεπαλέζοι ξεκαθάρισαν ότι πλέον είναι persona non grata και πως κινδυνεύει με απέλαση εάν εισέλθει ξανά στη χώρα, ενώ του έχει απαγορευτεί να αναρριχηθεί ξανά για την επόμενη δεκαετία. Αλλά κατά πολύ πιο σκληροί εμφανίστηκαν οι Κινέζοι που ανακάλεσαν όλες τις άδειες αναρρίχησης που εκδόθηκαν ήδη για το 2017, όχι μόνον για το Εβερεστ αλλά και για το Τσο Ογιού και το Σισαπάνγκμα. Οι Κινέζοι αναφέρουν ότι πρόκειται για μια αναγκαστική ενέργεια με στόχο την επανεξέταση και τη βελτίωση των κανόνων που διέπουν την «κυκλοφορία» των μελών δεκάδων αποστολών που καταφτάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο.

    Η κινεζική απόφαση εξόργισε τους λάτρεις της ορειβασίας όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του 78χρονου άοκνου Ισπανού Κάρλος Σορία Φοντάν, που σχεδίαζε ήδη την ανάβασή του, το φθινόπωρο, στο Σισαπάνγκμα, για να γίνει ο γηραιότερος κατακτητής των 14 υψηλότερων κορυφών της Γης. Έως τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου υπολείπονται ακόμα πέντε χρόνια και το κόμμα-κράτος έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την κατασκευή 800 πιστών και εκατοντάδων ξενοδοχείων, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και ενός μουσείου. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι το σκι είναι το νέο αγαπημένο χόμπι του Σι Τζινπίνγκ και οι άνθρωποι του προέδρου δηλώνουν πως στόχος των Αρχών είναι οι 5 εκατομμύρια κινέζοι σκιέρ να φτάσουν τα 300 εκατομμύρια και να ξεχυθούν στις πίστες του χαμένου παραδείσου του Έβερεστ, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της  Repubblica στο Πεκίνο.

    Καλό θα είναι να μην επιχειρήσετε να το ανεβείτε χωρίς άδεια. Φωτογραφία: Anton Jankovoy/Shutterstock
  • Washington Post

    Τα 20.000 «παιδιά των δολοφόνων» της Ρουάντα

    Την τελευταία φορά που η μητέρα της αποπειράθηκε να την σκοτώσει, η Έιντζελ ήταν 11 χρονών. Αλλά θυμάται τη χούφτα της γεμάτη με ποντικοφάρμακο, την προτροπή της «πάρε αυτό», τα ουρλιαχτά της και τον γείτονα που έσπευσε να την σώσει. Αλλά αυτό συνέβη πριν από μία δεκαετία. Σήμερα, έπειτα από αρκετές συνεδρίες με τους κατάλληλους ειδικούς, μητέρα και κόρη ζουν μαζί. Μοιράζονται ένα κρεβάτι σ’ ένα σπίτι από τσιμέντο, δίχως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ είναι πρωταγωνίστριες μιας τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1994 μέσα σε διάστημα 100 ημερών στη Ρουάντα, άνδρες της φυλής Χούτου δολοφόνησαν έως και 1.000.000 ανθρώπους, μέλη της φυλής Τούτσι, και βίασαν περί τις 250.000 γυναίκες οι οποίες στη συνέχεια έφεραν στον κόσμο έως και 20.000 παιδιά – απογόνους των δολοφόνων των οικογενειών τους και των ίδιων τους των βιαστών.

    Η Έιντζελ ανήκει σ’ αυτήν την γενιά που μεγάλωσε στις σκιές – αναφέρει η Washington Post – μια καταραμένη γενιά ανθρώπων που ενηλικιώνονται προσπαθώντας να εξοικειωθούν με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ιστορικά τα παιδιά των θυμάτων βιασμών σε καιρό πολέμου, συνήθως δεν επιβίωναν για πολύ. Χιλιάδες ήταν, για παράδειγμα, οι γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας κατά τον αποκαλούμενο «Βιασμό της Νανκίνγκ» τον Δεκέμβριο του 1937, όταν στρατιώτες του Αυτοκρατορικού Στρατού της Ιαπωνίας εισέβαλαν στην τότε πρωτεύουσα της Κίνας, τη Νανκίνγκ, και επί έξι εβδομάδες δολοφονούσαν και βίαζαν και άνδρες και παιδιά και, φυσικά, γυναίκες. Αλλά καμία δεν αναγνώρισε δημόσια ότι μεγάλωσε το παιδί ενός Ιάπωνα, ενώ αναφορές της περιόδου αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλές επέλεξαν να σκοτώσουν τα παιδιά τους.

    Σύμφωνα με μελέτη της UNICEF τα περισσότερα «μωρά του πολέμου» της Βοσνίας (1992-1995) είτε εγκαταλείφθηκαν είτε δολοφονήθηκαν από τις μητέρες τους. Ο αριθμός αυτών που κατάφεραν να επιβιώσουν παραμένει άγνωστος. Στη Ρουάντα τα «παιδιά των δολοφόνων», όπως συχνά αποκαλούνται, τείνουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ανάμεσά τους τα ποσοστά προσβολής από τον ιό του HIV και κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι υψηλότερα συγκριτικά με εκείνα των συνομηλίκων τους. Κάποιοι, ωστόσο, αντιστέκονται και αγωνίζονται και τα καταφέρνουν. Η 22χρονη Έινζτελ, για παράδειγμα, η οποία γεννήθηκε οροθετική, μόλις ολοκλήρωσε το γυμνάσιο και περιμένει τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων. Στόχος της είναι να κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει και ν’ ασχοληθεί με τον τουρισμό.

    Η Ειτζελ και η μητέρα της. Φωτογραφία: Whitney Shefte/Washington Post
  • South China Morning Post

    Ο κινεζικός στόλος των 1.000 drones

    Η είδηση ενθουσίασε τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών, αλλά όλοι όσοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην παγκόσμια hi-tech βιομηχανία εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο των εορτασμών για το Φεστιβάλ των Φαναριών στην πόλη Γκουάνγκτσου της επαρχίας Γουάνγκντονγκ στη νότια Κίνα, στέλεχος της κινεζικής εταιρείας Ehang κατάφερε, χρησιμοποιώντας μόλις ένα laptop να απογειώσει και να διατηρήσει σε πτήση έναν εντυπωσιακό σμήνος από 1.000 drones περιστρεφόμενων πτερύγων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κάτοχος του οποίου έως τότε ήταν μια εταιρεία από τη Γερμανία με 500 drones.

    Αλλά το γεγονός ότι δύο κινεζικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας,  διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία για να θέσουν σε πτήση έως και χίλια εν δυνάμει μαχητικά (και όχι μόνον κατασκοπευτικά) αεροσκάφη είναι σίγουρα ανησυχητικό. Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, πιο πρόσφατα η China Electronics Technology Group Corporation, ένας από τους κύριους προμηθευτές ηλεκτρονικών συσκευών του κινεζικού στρατού, απογείωσε και διατήρησε σε πτήση ταυτόχρονα 119 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σταθερές πτέρυγες και συστήματα απογείωσης παρόμοια με εκείνα των μαχητικών αεροσκαφών στα αεροπλανοφόρα. Και για να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για παιχνίδια ή αεροσκάφη που προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση, αρκεί το ότι η Κίνα υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την κατασκευή ενός εργοστασίου – του πρώτου στη Μέση Ανατολή – κατασκευής πολεμικών «κυνηγών-δολοφόνων» drones. «Σμήνοι μεγάλων drones θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν μια εκρηκτική δύναμη που θ’ αλλάξει τις αερομαχίες», προσδιόρισε ο επικεφαλής αεροναυπηγός μηχανικός της εταιρείας, αναφέρει η South China Morning Post.

    Το ένα δίπλα στο άλλο, σαν στρατιωτάκια. Φωτογραφία: Handout/South China Morning Post



text
  • Με τον ΠΑΟ στο Βερολίνο! Μακάρι και με τον Ολυμπιακό!


    7 Μαΐου 2024, 23:20