212
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας (φωτογραφία αρχείου) | TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS

Πιθανές οι εκλογές στην Ιρλανδία λόγω σκανδάλου στην Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 23:59
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας (φωτογραφία αρχείου)
|TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS

Πιθανές οι εκλογές στην Ιρλανδία λόγω σκανδάλου στην Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 23:59

Πολύ κοντά σε πρόωρες εκλογές είναι η Ιρλανδία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Φιόνα Φέιλ κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φράνσις Φιτζέραλντ. Αιτία της πρότασης μομφής καταγγελίες για διαφθορά και αμέλεια στη στρατηγική της ανώτατης διοίκησης της Αστυνομίας.

Το κυβερνών κόμμα, Φίνε Γκάελ θεωρεί ότι η πρόταση μομφής παραβιάζει την τριετή συμφωνία υποστήριξης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, κάτι που υποστήριξε η υπουργός Απασχόλησης, Ρεγκίνα Ντόχερτι.  Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η συμφωνία έχει παραβιαστεί με την κατάθεση της πρότασης μομφής ή μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το Κάτω Σώμα του ιρλανδικού κοινοβουλίου έχει συνέλευση 158 μελών. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Φίνε Γκάελ στηρίζεται από 50 βουλευτές του κόμματος και 7 ανεξάρτητους, ενώ έχει ψήφο ανοχής από 44 βουλευτές του Φιάνα Φάιλ.

Ολα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 όταν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένας αξιωματικός της Αστυνομίας κατήγγειλε κακοδιοίκηση και διαφθορά στη στρατηγική που είχε καταρτίσει η ανώτατη διοίκηση.

Η αντιπρόεδρος παραδέχθηκε ότι ήταν ενήμερη για το ζήτημα, ωστόσο αρνήθηκε ότι μετείχε σε ενέργειες που στόχο είχαν την υπονόμευση της αξιοπιστίας του, ενώ υποστήριξε ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία, καθώς άλλωστε δεν μπορούσε να παρέμβει.

Ομως, η ίδια κατηγορείται ότι έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ενέργειες, δεδομένου του ότι έλαβε το μήνυμα τον Μάρτιο του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...