634
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συναγερμός στην Αθήνα – ακυρώνει (;) την ομιλία στην Πνύκα ο Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 09:15

Συναγερμός στην Αθήνα – ακυρώνει (;) την ομιλία στην Πνύκα ο Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 09:15

Απομένουν τέσσερα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και η τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο της Πρεσβείας της Γαλλίας τα ξημερώματα της Πέμπτης έχει φέρει την Ελληνική Αστυνομία σε κατάσταση συναγερμού και ασφυκτικής πίεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έσπευσαν ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για νέες συνομιλίες με τους αρμόδιους έλληνες αξιωματικούς. Και όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται στο να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία του Ομπάμα στην Πνύκα, προφανώς για λόγους που έχουν να κάνουν με κενά ασφαλείας. Από το Μαξίμου διεμήνυσαν ότι η ομιλία του αμερικανού προέδρου θα γίνει μεν, αλλά όχι σε ανοιχτό χώρο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των Αμερικανών για την ασφάλεια στην Αθήνα, μετά το χτύπημα στη Γαλλική Πρεσβεία. Το πιθανότερο είναι η ομιλία Ομπάμα να γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι κανόνες και το πλαίσιο της επίσκεψης του Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου άλλαξαν και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι έχασαν οι Δημοκρατικοί, αλλά επειδή η ασφάλεια των ξένων αποστολών στην Αθήνα τέθηκε εκ νέου και με δραματικό τρόπο εν αμφιβόλω. Μέχρι και πριν από την επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία στη Βασ. Σοφίας τα θέματα που είχαν να διαχειριστούν οι έλληνες αξιωματικοί, πάντα σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, ήταν μια διαδήλωση κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Ομόνοια, οι εκδηλώσεις και η γενικότερη κατάσταση πέριξ του Πολυτεχνείου και βεβαίως η ασφάλεια στα σημεία που θα κινηθεί ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα όμως το πλαίσιο αλλάζει.

Ηδη ξένες διπλωματικές αποστολές υπέβαλαν επίσημα αιτήματα για ενίσχυση των μέτρων προστασίας τους, ενώ οι γάλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να λάβει άμεσα μέριμνα για τη φύλαξη γαλλικού ενδιαφέροντος οργανισμών και επιχειρήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας είχε απευθείας επικοινωνία με τον γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί και συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατά την οποία αποφασίστηκαν αλλαγές στο σχέδιο φύλαξης στόχων που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι εκπρόσωποι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που επισκέφτηκαν τη ΓΑΔΑ ενημέρωσαν με περισσότερες λεπτομέρειες τους έλληνες αξιωματικούς για το πρόγραμμα του Ομπάμα και ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον υπάρχουν πληροφορίες για σχέδια ταραχών και επιθέσεων το διάστημα παραμονής του προέδρου στην Αθήνα. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι «διάχυτη η ανησυχία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανόν και πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου, θα επιχειρηθεί νέα τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικού ή άλλου στόχου».

Στα μέτρα ασφαλείας του Ομπάμα θα συμμετάσχουν περίπου 300 Αμερικανοί πράκτορες, αρκετοί από τους οποίους (περί τους 60 σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις) βρίσκονται ήδη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας «κατόπτευση» περιοχών της. Αντίστοιχα, επί ποδός για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Στο μεταξύ προβληματισμός υπάρχει για τη δράση και τους στόχους των δραστών του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γαλλική Πρεσβεία. Εν αναμονή ακόμα της προκήρυξης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ως πιθανά κίνητρα των τρομοκρατών την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη «Ζούγκλα του Καλαί», την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γαλλία ή/και την παραμονή σε γαλλικές φυλακές του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνάλα, ενός λιβανέζου που εκτίει από το 1987 ποινή κάθειρξης για τρομοκρατία.

Ο Ομπάμα θα μιλήσει για την ανάγκη της ελάφρυνσης του χρέους

Φαίνεται ότι ο κ. Ομπάμα, από την Αθήνα, θα εκφράσει τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση και θα τονίσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο κ. Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε δε, ότι ο κ. Ομπάμα με το ταξίδι του στην Ελλάδα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης και θα επαινέσει κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Θα τονίσει ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα θα αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...