1675
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα της Ολομέλειας | INTIMEnews

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 13:05
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα της Ολομέλειας
|INTIMEnews

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 13:05

Την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε επισήμως από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ώστε να δούμε -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- αν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια που ετοιμάζεται να υπογράψει στις Πρέσπες.

«Οταν κάποτε παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε την πατρίδα» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για περίεργο συγχρονισμό κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής που μόνο τυχαίος δεν είναι,  αλλά -όπως είπε- πρόκειται για συνειδητή επιλογή.

«Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ ότι ανταλλάσσετε μία βαριά εθνική υποχώρηση με μία μεγαλύτερη κατανόηση από τους διεθνείς εταίρους της χώρας» παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι η Νέα Δημοκρατία λέει ναι σε λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά σε μία λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και είναι χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να την αποτρέψω, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε λόγο για μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση, με την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στη γείτονα. Γιατί όπως επισήμανε, το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ο λαός του όχι.

Από τη στιγμή που αποδέχεστε τη χρήση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, δεν έχει ουσιαστικό νόημα ο γεωγραφικός προσδιορισμός, τόνισε.  «Αυτοί που ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα αποκαλούνται Βορειομακεδόνες;» διερωτήθηκε και μίλησε για εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα, δεν θα διχάσετε τους Ελληνες για να ενώσετε τους Σκοπιανούς, επανέλαβε σε μία ακόμη αναφορά του που ξεσήκωσε το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του (φωτογραφία κάτω).

299515

Εκεί που ο Καραμανλής είπε «όχι», εσείς σήμερα λέτε «ναι». Και τότε, όπως και τώρα, ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλά σημασία έχει τι συμφέρει την πατρίδα μας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι νιώθει υποχρεωμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να αποτρέψει την εθνική ήττα και ανακοίνωσε επισήμως ότι κατάθετει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια.

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση… Για να δούμε αν υπάρχουν οι 154 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει στις Πρέσπες». Γιατί όλοι τελικά αναμετρώμαστε με την Ιστορία, κατέληξε στην ομιλία του ο αρχηγός της ΝΔ.

Απάντηση Τσίπρα: «Είστε όμηρος του Σαμαρά»

«Θα αναμετρηθούμε με την Ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» του απάντησε λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «θεσμικές ακροβασίες» με την επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που είναι ο κ. Σαμαράς – ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έχτισε όλη του την πολιτική διαδρομή και καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί 26 χρόνια αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική στο θέμα της ονομασίας των γειτόνων μας.

299642

»Ηταν ο πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στο Συμβούλιο Κορυφής απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγράφει η γείτονα χώρα με τον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτός ήταν που αποδέχτηκε και ήταν και ο πρώτος ο οποίος γέννησε το πρόβλημα αυτό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τότε ανόητο τον κ.Σαμαρά».

«Αυτός ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση αυτού του προβλήματος, είναι αυτός που είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμό και να ρίξει τότε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σήμερα -παρατήρησε- είναι πάλι αυτός ο οποίος παρουσιάζοντας τον υπερπατριώτη έρχεται και παριστάνει τον θεματοφύλακά των εθνικών αξιών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου όταν το 94 έχοντας ιδρύσει το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση.

»Εχει ο καιρός γυρίσματα και ορισμένες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλο Μητσοτάκη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε μία θέση και στάση, η οποία εκτιμώ ότι δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του, αλλά κυρίως τον οδηγεί και σε μια συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών και αυτό είναι το χειρότερο. Το να εμπλέκει κάνεις το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για το τι ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί».

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας»

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνηση μου είναι καλοδεχούμενη, την καλωσορίζω και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και μίλησε για μία «πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτή τη μεγάλη ιστορία που μας ταλανίζει εδώ και 26 χρόνια, αλλά και λίγο περισσότερα γιατί από τη δεκαετία του 70 έχουν γίνει παραχωρήσεις και λάθη για να βρεθούμε σήμερα σε αυτή τη θέση. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και για το ποιος έχασε».

«Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε εσείς εδώ κ. Μητσοτάκη. Θα αναμετρηθούμε πράγματι κ. Μητσοτάκη και με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μόνο που αυτό το διήμερο εσείς θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την προσωπική αναμέτρηση κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

Η σύνταξη του τελικού κειμένου της πρότασης μομφής έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά θα είναι άνευ συγκλονιστικού απροόπτου οι βασικοί ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή (κατά τη συζήτηση της πρότασης).

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει στις 18:00.

Στη σύσκεψη, εκτός των κυρίων Τσιάρα και Γεωργαντά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του κόμματος, Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνος Ζούλας και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης που υπογράφεται από την ΚΟ της ΝΔ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Νέα σφοδρή επίθεση σε Παυλόπουλο

Την ίδια ώρα ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη στάση του έναντι της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν θέλει να δέχεται κριτική, πρέπει να τηρεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Είναι ανεύθυνος άρχων, δεν έχει καμία δουλειά να τοποθετηθεί (για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ)», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική; Ναι ή όχι; Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγαίνει δίπλα δίπλα με τον Πρωθυπουργό και λέει τι ωραία που είναι αυτή η συμφωνία, παίρνει θέση επί ενός πολιτικού ζητήματος; Πήγε ο κύριος πρωθυπουργός να τον ενημερώσει; Επρεπε να του πει “σας ευχαριστώ για την ενημέρωση”, τελεία. Θέλει να τοποθετείται; Αν θέλει να τοποθετείται, δεν μπορούμε να λέμε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει και λέει κάτι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σχολίασε εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε για αντιστόρη σύμπλευση του κ. Παυλόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» διευκρίνισε ο κ. Βορίδης «επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα να ομιλεί διά διαγγελμάτων σε ορισμένες περιορισμένες στιγμές, ακριβώς γιατί έχει τον χαρακτήρα και πρέπει να έχει τον χαρακτήρα του ανευθύνου άρχοντος, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις πολιτικές αντιδικίες, αντιπαλότητες και διαφορές, υποτίθεται ότι είναι σύμβολο ενότητος του Εθνους και για να διατηρεί τον χαρακτήρα του ως σύμβολο ενότητας του Εθνους οφείλει να μη συμμετέχει, γι’ αυτό και το Σύνταγμα τον καθιστά απολύτως ανεύθυνο».

Αλιβιζάτος: Χωρίς συνταγματική βάση το αίτημα Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή του πάντως, στο Ραδιόφωνο 24/7, ο  καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε πως δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει ώστε να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ πριν από την υπογραφή της.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την έξαψη και τον πανικό γύρω από την απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όσοι το υπαινίσσονται» παρατήρησε ο κ. Αλιβιζάτος και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «είναι αδιανόητο για έναν πρώην πρωθυπουργό να θέτει τέτοιο θέμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...