387
Το αρχηγείο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Μαδούρο όπου στεγάζεται το κατάστημα κράτησης των πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος | Twitter

Βενεζουέλα: Εξέγερση στις φυλακές-κολαστήριο του Μαδούρο παραμονές εκλογών

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 11:46
Το αρχηγείο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Μαδούρο όπου στεγάζεται το κατάστημα κράτησης των πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος
|Twitter

Βενεζουέλα: Εξέγερση στις φυλακές-κολαστήριο του Μαδούρο παραμονές εκλογών

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 11:46

Εξέγερση στη διαβόητη φυλακή του Καράκας, «El Helicoide», όπου κρατούνται -και σύμφωνα με καταγγελίες βασανίζονται- οι πολιτικοί κρατούμενοι του Μαδούρο, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά από πληροφορίες ότι ξυλοκοπήθηκε ένας από τους κρατούμενους ακτιβιστές ονόματι Γκρέγκορι Σανάμπρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων ακτιβιστών, τις οποίες επικαλείται ο Guardian, οι κρατούμενοι έχουν καταλάβει τη φυλακή, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μόλις τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ης Μαΐου στη χώρα.

Η αντιπολίτευση έχει διατρανώσει πως θα απόσχει της εκλογικής διαδικασίας, αποκαλώντας τη φάρσα η οποία ως μοναδικό στόχο έχει τη νομιμοποίηση της «δικτατορίας Μαδούρο». Τις εκλογές της Κυριακής έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομες, τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όσο και χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό, με τη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας να ζητεί την ακύρωσή τους υπογραμίζοντας ότι «στερούνται κάθε αξιοπιστίας».

Η εξέγερση στο κατάστημα κράτησης El Helicoide, στο εμβληματικό κτίριο που από εμπορικό κέντρο τη δεκαετία του ’50, μετατράπηκε σε αρχηγείο της διαβόητης Υπηρεσίας Πληροφοριών (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional / SEBIN) και σύμβολο της απολυταρχικής διακυβέρνησης Μαδούρο,  έρχεται να «χαλάσει» το «κλίμα ομαλότητας» που θέλησε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παραμονές των «εκλογών», καθώς και το αφήγημά του περί «ιστορικής οικονομικής επανάστασης» που είναι έτοιμος να φέρει στον καθημαγμένο λαό της.

Σε βίντεο που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την εξέγερση , εμφανίζονται φερόμενοι ως πολιτικοί κρατούμενοι να δηλώνουν ότι με την κατάληψη των φυλακών θέλουν να βάλουν ένα τέλος στον καθημερινό βασανισμό τους από το καθεστώς του Μαδούρο.

«Προτιμάμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια», λέει σε άλλο βίντεο ένας άνδρας με πρησμένο από το ξύλο το πρόσωπό του, ο οποίος φέρεται να είναι ο Σανάμπρια (η κακοποίηση του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για την εξέγερση).

Σε ένα τρίτο βίντεο εμφανίζεται ο αμερικανός υπήκοος Τζον Χολτ που συνελήφθη στο Καράκας το 2016 και ακόμη περιμένει να οριστεί η δίκη του.

Ο Χολτ απευθύνει έκκληση για βοήθεια από τον λαό της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη τόσο του Χολτ όσο και άλλαν Αμερικανών (που ενδεχομένως βρίσκονται στις φυλακές του Μαδούρο).

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι άμεσα υπεύθυνη για την ασφάλειά τους και την καθιστούμε υπεύθυνη αν τους συμβεί οτιδήποτε», τονίζεται στην ανακοίνωση που είναι γραμμένη στα ισπανικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...