302
Ενας άνδρας ανάμεσα στα αποκαΐδια της κατοικίας του στην Σαντα Ρόσα της Καλιφόρνια | REUTERS/Stephen Lam

Μάχη με τους ανέμους και τις φλόγες για έκτη ημέρα στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2017, 16:53
Ενας άνδρας ανάμεσα στα αποκαΐδια της κατοικίας του στην Σαντα Ρόσα της Καλιφόρνια
|REUTERS/Stephen Lam

Μάχη με τους ανέμους και τις φλόγες για έκτη ημέρα στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2017, 16:53

Τους 36 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια από την προηγούμενη Κυριακή, ενώ η ενίσχυση των ανέμων προκαλεί ανησυχία στους χιλιάδες πυροσβέστες οι οποίοι παραμένουν στα μέτωπα.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει την έκτακτη αυτή κατάσταση, δεν είμαστε καν κοντά», επισήμανε ο Μαρκ Τζιλαρντούτσι διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. «Ωστόσο σημειώνουμε κάποιες προόδους», πρόσθεσε.

Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως την Παρασκευή και νωρίς το Σάββατο, όταν και πολλά από τα μέτωπα είχαν αντιμετωπιστεί κατά 50%.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των πυροσβεστών ενδέχεται να δυσκολέψουν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που άρχισαν να πνέουν ξανά από το βράδυ της Παρασκευής, με ταχύτητα που κατά τόπους ξεπερνούσε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας Κεν Πίμλοτ είπε από την πλευρά του ότι περισσότεροι από 9.000 πυροσβέστες έδιναν μάχη χθες Παρασκευή εναντίον 17 εστιών πυρκαγιάς οι οποίες μαίνονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας.

Σχεδόν 900.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αναφέρεται ότι περίπου 5.700 σπίτια και καταστήματα έχουν καταστραφεί. Μία τουλάχιστον από τις πόλεις της περιοχής, η Σάντα Ρόσα, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα καθώς ολόκληρες συνοικίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Οι προσωρινά άστεγοι και όσοι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους φτάνουν τους 90.000.

Πολλά από τα θύματα είναι ηλικιωμένοι που πέθαναν είτε γιατί δεν μπορούσαν να φύγουν από τις κατοικίες τους αρκετά γρήγορα είτε γιατί δίστασαν να φύγουν τη στιγμή που θα μπορούσαν να φύγουν με  ασφάλεια, επισημαίνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Αρχές αναφέρουν ακόμη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 235 άτομα το οποία θεωρούνται ότι είναι αγνοούμενα και αυτά μόνο στην κομητεία Σονόρα.

Βαρύτερα έχουν πληγεί οι κομητείες Νάπα και Σονόρα, οι οποίες είναι το κέντρο παραγωγής κρασιού στην πολιτεία. Εκτός από τα δάση, έχουν καταστραφεί καλλιέργειες, αμπέλια και άλλες εκτάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...