283
O ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι | REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Η Ιταλία ζητά αλλαγή στάσης στο Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 20:10
O ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Η Ιταλία ζητά αλλαγή στάσης στο Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2017, 20:10

Ας ξεκινήσουμε με αριθμούς, οι οποίοι -εν προκειμένω- λένε την αλήθεια: οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία τους τελευταίους έξι μήνες ξεπέρασαν τις 84.000 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί. Για τον λόγο αυτό -σύμφωνα με τον Τύπο- η Ρώμη επεξεργάσθηκε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία και θα προβάλλει στους ευρωπαίους εταίρους.

Πρώτα απ΄ όλα, να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές οι ΜΚΟ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ώστε να μην ενθαρρύνονται ουσιαστικά τα ταξίδια των διακινητών. Υπενθυμίζεται ότι δικαστικοί της Σικελίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα σοβαρές αμφιβολίες για τον ρόλο μέρους των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θέλει να γίνουν σαφείς οι πηγές χρηματοδότησης όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να δημοσιοποιηθεί η πλήρης λίστα των μελών τους. Και τα πλοία τους, να μη σβήνουν ποτέ το ηλεκτρονικό σύστημα που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό τους.

Η Ρώμη αναμένεται να προβάλει και ένα άλλο αίτημα στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης την Πέμπτη στο Ταλίν της Εσθονίας: να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο συντονιστικός ρόλος και οι δικαιοδοσίες της ιταλικής ακτοφυλακής, που ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης, νότια της Σικελίας. Καθώς επίσης να αποφεύγεται η μεταφορά των διασωθέντων, από μονάδες των ΜΚΟ σε πλωτά μέσα της ιταλικής ακτοφυλακής. «Βοηθήστε ώστε η κατάσταση να μην γίνει αφόρητη», επαναλαμβάνει ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Και ο υπουργός εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, συμπληρώνει: «Η οικονομική βοήθεια προς την Λιβύη, πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί, με στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών». Κύριο ζητούμενο, βέβαια, παραμένει η ουσιαστική αλληλεγγύη από μέρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Εντούτοις, η Γαλλία και η Ισπανία, προς το παρόν, δεν δείχνουν πρόθυμες να ανοίξουν τα λιμάνια τους και να υποδεχθούν πλοία που μεταφέρουν -σχεδόν καθημερινά- ανά χιλιάδες τους «απελπισμένους της θάλασσας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...