369
Ο Γουόρμπιερ τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους στη Βόρεια Κορέα | REUTERS/Kyodo/File Photo

Πέθανε ο αμερικανός φοιτητής που είχε κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 08:04
Ο Γουόρμπιερ τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους στη Βόρεια Κορέα
|REUTERS/Kyodo/File Photo

Πέθανε ο αμερικανός φοιτητής που είχε κρατηθεί στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2017, 08:04

Ο 22χρονος αμερικανός φοιτητής Οτο Γουόρμπιερ, ο οποίος κρατούνταν για πάνω από 15 μήνες στην Βόρεια Κορέα μέχρι την επιστροφή του στις ΗΠΑ, πέθανε αργά τη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του.

«Δυστυχώς, η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών σιγούρευσε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από την θλιβερή που βιώσαμε σήμερα», ανέφερε η οικογένεια του φοιτητή ο οποίος νοσηλευόταν στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Ο Γουόρμπιερ είχε επαναπατριστεί στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση, στην οποία ήταν για πάνω από ένα χρόνο και από την οποία δεν ανένηψε ποτέ.

Επισήμως η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι έπασχε από αλλαντίαση, μια σπάνια ασθένεια η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Το καθεστώς είπε ακόμη ότι του είχαν δώσει υπνωτικό και μετά έπεσε σε κώμα.

Ωστόσο η οικογένεια του απέδωσε το κώμα στα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που είχε υποστεί στη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανοί γιατροί αμφισβήτησαν και αυτοί την εκδοχή των βορειοκορεατικών αρχών. Δεν βρήκαν ενδείξεις αλλαντίασης ενώ πρόσθεταν ότι ο φοιτητής πάσχει από βαριά εγκεφαλική βλάβη. Δεν ήταν σε θέση να μιλήσει και να δει ή να ανταποκριθεί, ανέφεραν ακόμη οι γιατροί στο Σινσινάτι.

2017-06-19T204946Z_456738589_RC1E117CA1D0_RTRMADP_3_USA-NORTHKOREA-DETAINEE
Ο Γουόρμπιερ κατά τη δίκη του στη Βόρεια Κορέα τον Μάρτιο του 2016 (REUTERS/Kyodo/File Photo)

Ο Γουόρμπιερ ήταν σε κώμα για πάνω από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία» για 15 χρόνια.

Κατηγορήθηκε ότι είχε προσπαθήσει να κλέψει μια προπαγανδιστική αφίσα από ξενοδοχείο και είχε συλληφθεί στις 2 Ιανουαρίου 2016. Τον Μάρτιο του 2016 έγινε η δίκη του στην οποία ομολόγησε την πράξη του με δάκρυα στα μάτια. Είναι πολύ πιθανό ότι η «ομολογία» ήταν αποτέλεσμα πίεσης ή βασανιστηρίων.

Μόλις στις αρχές αυτού του μήνα οι γονείς του ενημερώθηκαν για την κατάστασή του και, μετά από διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε η απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο θάνατος του φοιτητή έκανε πιο στέρεη την αποφασιστικότητα  κυβέρνησής του «να αποτρέψει τέτοιες τραγωδίες, όταν πέφτουν αθώοι στα χέρια καθεστώτων που δεν σέβονται το κράτος δικαίου και την θεμελιώδη αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την βαρβαρότητα του βορειοκορεατικού καθεστώτος αθώος θρηνούμε το τελευταίο θύμα του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...