287
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο το 2014 από τη Μοσούλη | AL-FURQAAN MEDIA

Νεκρός ο αρχηγός του ISIS λέει η κρατική τηλεόραση της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 11:48
Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο το 2014 από τη Μοσούλη
|AL-FURQAAN MEDIA

Νεκρός ο αρχηγός του ISIS λέει η κρατική τηλεόραση της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 11:48

Μπορεί να είναι ήδη νεκρός. Μπορεί να είναι πολλά πρόσωπα. Αλλωστε το Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al-Baghdadi) είναι ένα ψευδώνυμο. Πάντως, η κρατική τηλεόραση της Συρίας  ισχυρίστηκε ότι ο αρχηγός του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός. Υποστήριξε ότι σκοτώθηκε κατά την επιδρομή κυβερνητικών αεροσκαφών στη Ράκα της Συρίας, το Σάββατο.

Από την πλευρά του, το Raqqa24, έκανε λόγο για επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, αλλά δεν ανέφερε αν μεταξύ αυτών βρισκόταν ο αρχηγός του ISIS.

Ο αποκαλούμενος «κήρυκας του μίσους», που έχει επικηρυχθεί με 25 εκατομμύρια δολάρια, κρυβόταν στην έρημο έξω από τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, δραπέτευσε από την πόλη όταν ο ιρακινός στρατός άρχισε την επιχείρηση ανακατάληψης της. Πιστεύεται  ότι προσπάθησε να φτάσει στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών.

Ο ίδιος είχε αποκτήσει και το όνομα «αόρατος σεΐχης» καθώς σε κάποιες εμφανίσεις του σε βίντεο με μηνύματα προς τους οπαδούς της οργάνωσης ήταν μασκαρεμένος.

Από τα λίγα που γνωρίζουν οι ιρακινές Αρχές για τον Μπαγκντάντι, φαίνεται ότι γεννήθηκε στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, το 1971. Σύμφωνα με αναφορές, το 2003, όταν εισέβαλαν οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα, ο ίδιος ήταν κήρυκας σε τζαμί της Βαγδάτης.

Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν ήδη ενταγμένος στην τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα, άλλοι πιστεύουν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραετούς κράτησής του στο Καμπ Μπούκα, αμερικανικό κέντρο κράτησης στο βόρειο Ιράκ.

Οπως και να΄χει, σε κάποια φάση αναδείχθηκε ως ηγετική μορφή της Αλ Κάιντα του Ιράκ, της οργάνωσης που αργότερα, το 2010 μετατράπηκε στο ISIS.

Οι πληροφορίες γι αυτόν λένε ότι είναι -ή ήταν- οργανωτικός και αδίστακτος. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, τον έκανε πιο ελκυστικό σε νέους τζιχαντιστές, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, που ήταν ένας μάλλον μετριοπαθής θεολόγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...