1558
Περαστικός δίνει σε αστυνομικό λουλούδια για να τα εναποθέσει στο εμπορικό κέντρο, στη μνήμη των θυμάτων | REUTERS/Michael Dalder

Μόναχο/ Αυτοκτόνησε ο 18χρονος δράστης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 20:29
Περαστικός δίνει σε αστυνομικό λουλούδια για να τα εναποθέσει στο εμπορικό κέντρο, στη μνήμη των θυμάτων
|REUTERS/Michael Dalder

Μόναχο/ Αυτοκτόνησε ο 18χρονος δράστης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2016, 20:29

Μόλις 18 ετών ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Μόναχο το απόγευμα της Παρασκευής, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα σε εμπορικό κέντρο της πόλης και αργότερα τον εαυτό του. Ο ίδιος ήταν Γερμανός -γεννημένος στο Μόναχο- ιρανικής καταγωγής. Μετά τις έρευνες στο δωμάτιό του, όπου δεν βρέθηκε καμία ένδειξη που να συνδέει τον ίδιο με το ISIS, αλλά βρέθηκαν κάποια βιβλία για μαζικές επιθέσεις, οι αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχε κάποιο πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο. Είναι «αρκετά πιθανό να βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ», δήλωσε ο διοικητής της Αστυνομίας του Μονάχου. Πάντως, ακόμη και στο βίντεο όπου εμφανίζεται ο ίδιος ο δράστης να ανταλλάσει βρισιές με έναν μάρτυρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δεν είναι εμφανές για ποιον λόγο σκότωσε ο δράστης εννέα άτομα -ηλικίες μεταξύ 15 και 45ετών- και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλα 27 άτομα, εκ των οποίων δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο πλάνο του βίντεο που κυκλοφορεί στα social media χωρίς να έχει επικυρωθεί η πηγή του από τις Αρχές, ο δράστης βρίσκεται στην ταράτσα κτιρίου χώρου στάθμευσης –εκεί κατευθύνθηκε μετά το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο- ντυμένος στα μαύρα και περπατάει νευρικά μπρος πίσω. Ο άνδρας που κρατά την κάμερα –βρίσκεται μαζί με άλλους στο μπαλκόνι διπλανού κτιρίου με θέα την ταράτσα- αρχίζει να φωνάζει στον ένοπλο άνδρα που βλέπει απέναντί του. Ενημερώνει τα άτομα που βρίσκονται μαζί του ότι ο άνδρας έχει όπλο.

«Είσαι μαλάκας», φωνάζει στον ένοπλο. «Εξαιτίας σας δεχόμουν μπούλιγνκ για επτά χρόνια», απαντά ο δράστης. «Και έπρεπε να αγοράσω ένα όπλο για να σας σκοτώσω». Τότε απαντά έκπληκτος ο μάρτυρας «Οπλο; Δεν είσαι καλά στο μυαλό σου». Ακούγεται μία κραυγή «γαμημένοι Τούρκοι!», χωρίς να είναι σαφές από ποια πλευρά του δρόμου προέρχεται. «Εχει οπλίσει. Φέρτε εδώ την Αστυνομία», συνεχίζει ο άνδρας από το μπαλκόνι. Οι υπόλοιποι αρχίζουν να τον βρίζουν: «Kanake!» -στη Γερμανία είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τους ξένους.

Τότε ο ένοπλος φωνάζει «είμαι Γερμανός!». Προσθέτει ότι ζει «σε περιοχή Hartz IV» (πρόκειται για αριθμό κοινωνικής ασφάλισης που δίνεται σε ανέργους) και ότι υποβάλλεται σε θεραπεία. «Είσαι μαλάκας, αυτό είσαι! Τι στο διάολο κάνεις;», ρωτά εξοργισμένος ο άνδρας από το μπαλκόνι. «Ναι και; Εχω γεννηθεί εδώ (στη Γερμανία)», φωνάζει ο ένοπλος. Κατόπιν αρχίζει να πυροβολεί και ο άνδρας με την κάμερα σκύβει να καλυφθεί.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ύστερα από μία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλη τη βαυαρική πρωτεύουσα και ανθρωποκυνηγητό σε θολό τοπίο, εντοπίστηκε η σορός του ένα χιλιόμετρο μακριά από το εμπορικό κέντρο Ολύμπια (Olympia-Einkaufszentrum). Οπως διαβεβαίωσαν οι Αρχές, ο δράστης αυτοκτόνησε με όπλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να λειτουργούσε μόνος, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το βράδυ της Παρασκευής, που έκαναν λόγο για τρεις δράστες σε τρία διαφορετικά σημεία. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, οι δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του και από το πρωί του Σαββάτου άρχισαν τις έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK). Στο αρχηγείο της Αστυνομίας οδηγήθηκε και ο πατέρας -ο οποίος είναι ταξιτζής στο επάγγελμα- για ανάκριση. Ο 18χρονος γιος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του. Γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και ότι ο ίδιος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Οπως δήλωσε ο διοικητής της Αστυνομίας του Μονάχου, Χουμπέρτους Αντρα σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τα κίνητρα του δράστη, «παρέμεναν εντελώς ασαφή».

2016-07-23T005810Z_1245055541_LR1EC7N02ON32_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-GERMANY
Ο διοικητής της Αστυνομίας του Μονάχου, Χουμπέρτους Αντρα, σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα του Σαββάτου (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Τα κίνητρα του δράστη παρέμεναν άγνωστα, ωστόσο το σενάριο που ήθελε ακροδεξιά κυκλώματα πίσω από το χτύπημα είναι μάλλον απίθανα, δεδομένης της ταυτότητας του δράστη. Οι πληροφορίες αυτές στηρίχθηκαν στο ίδιο βίντεο όπου εμφανίζεται ο δράστης να επισημαίνει ότι «είναι Γερμανός» και όπου βρίζει «του Τούρκους». Τις εικασίες αυτές ενίσχυσε και το γεγονός ότι η ημέρα που σημειώθηκε το περιστατικό στο Μόναχο, Παρασκευή, ήταν η πέμπτη «μαύρη» επέτειος της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκοτώνοντας 77 άτομα, το 2011.

Πάντως, λίγο μετά την επίθεση, μάλλον αναμενόμενα, υποστηρικτές της οργάνωσης ISIS άρχισαν να πανηγυρίζουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με σχόλια όπως «όλη η Ευρώπη είναι στα πόδια μας» και «το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» στο Twitter. Ωστόσο, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες οι οποίες έδειχναν ότι ίσως τα κίνητρα των δραστών δεν είχαν να κάνουν με το ριζοσπαστικό Ισλάμ αλλά με ξενοφοβικές και ακροδεξιές πεποιθήσεις, τα σχόλια σε φιλοτζιχαντιστικούς λογαριασμούς άρχισαν να μειώνονται.

Μεσίστιες οι σημαίες σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους

Σε πένθος η Γερμανία το Σάββατο, με την πόλη να ξαναμπαίνει σε ρυθμούς κανονικότητας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς επανατέθηκαν σε λειτουργία, ενώ επανήλθε η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης και ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία είχε τεθεί το Μόναχο. Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι υπό την προεδρία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έστελναν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον γερμανικό λαό.

ασα
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας που ίσως βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. Ο πατέρας του αναζητά πληροφορίες από τις Αρχές (REUTERS/Michael Dalder)

 

«Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Οχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, δήλωσε σοκαρισμένος. «Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι συμπαραστέκεται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

«Προσωπικό μήνυμα στήριξης» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην κυρία Μέρκελ. Δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν «μία αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη».

«Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε να στηρίξει τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Twitter ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στεκόμαστε στο πλευρό του γερμανικού λαού» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης».

Υστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον γερμανό πρέσβη Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του ΠτΔ προς τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

Μήνυμα στήριξης και από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό: «Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία»

asasa

Σορός καλυμμένη κείται σε δρόμο έξω από το εμπορικό κέντρο… (REUTERS)

Τι συνέβη την Παρασκευή από την ώρα της επίθεσης μέχρι αργά το βράδυ

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 6 το απόγευμα (ώρα τοπική), ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας οι πυροβολισμοί άρχισαν από φαστφουντάδικο (Mc Donalds) που βρίσκεται απέναντι από το εμπορικό κέντρο.  Το συγκεκριμένο κέντρο βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μόναχο και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης.

Μία από τους υπαλλήλους του εμπορικού κέντρου δήλωσε στο CNN ότι «άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς, ότι ξαφνικά όλοι άρχισαν να τρέχουν. Μετά ακούστηκε σαν να πήγε ο δράστης στο πάρκινγκ, δίπλα από το εμπορικό. Ακούστηκαν κι εκεί αρκετοί πυροβολισμοί». Η ίδια συνέχισε: «Είδα κάποιον πεσμένο στο πάτωμα, ίσως νεκρό, δεν ξέρω. Μπορεί βαριά πληγωμένο. Και ήταν μία γυναίκα από πάνω του η οποία έκλαιγε».

Κατόπιν, οι αστυνομικοί απέκλεισαν άμεσα την περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, ενώ άρχισαν τις διαδικασίες εκκένωσης του εμπορικού κέντρου από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν προς το σημείο ελικόπτερα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των Αρχών στον εντοπισμό των δραστών.

Εν μέσω κινητοποίησεων των αστυνομικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δραστών, είχαν αναπτυχθεί περίπου 2.300 άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων στην περιφέρεια του εμπορικού κέντρου και σε διάφορα σημεία της πόλης. Ολο το κέντρο είχε αποκλειστεί, ενώ είχε διακοπεί η λειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη και είχε εκκενωθεί πλήρως ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου. Ζήτησαν, μάλιστα, από τους χρήστες του Διαδικτύου να παραδώσουν στις Αρχές οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό έχουν για να διευκολύνουν των εντοπισμό των δραστών.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση και να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές περαστικών, οι αστυνομικοί ζητούσαν επιμόνως από τους κατοίκους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Με αναρτήσεις στα social media οι Αρχές ζητούσαν να μην κυκλοφορεί ο κόσμος και όποιος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του να μπει σε ξενοδοχεία ή καταστήματα που είναι ανοιχτά ώστε να μην βρίσκονται στους δρόμους, καθώς αναζητούσαν τους δράστες. Οπως ανακοινώθηκε, ανακλήθηκαν οι άδειες των γιατρών ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τις ανάγκες περίθαλψης των τραυματισμένων. Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν προσωρινή στέγη σε οποίον βρισκόταν μακριά από το σπίτι του, με αναρτήσεις στο Twitter ( #offentür).

bbc
Χάρτης που δείχνει το σημείο της επίθεσης (BBC)
2016-07-22T183829Z_979376956_LR1EC7M1FRV0C_RTRMADP_3_GERMANY-CRIME-MUNICH
Την ώρα των πυροβολισμών στον δρόμο συγκεντρώθηκαν άτομα από το απέναντι κτίριο στο μπαλκόνι για να παρακολουθήσουν -έντρομοι- το σκηνικό (REUTERS/Michael Dalder)

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίθεση εφήβου με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου στη βόρεια Βαυαρία, τη Δευτέρα. Αλλωστε, στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης που άφησε 17 τραυματίες, οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το χτύπημα και την αστυνομική επιχείρηση (Reuters):

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...