756
Αριστερά ο κ. Τσακαλώτος, δεξιά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι | REUTERS/Francois Lenoir

Το κατά Τσακαλώτον αμάρτημα της δημοσιονομικής αρετής

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 19:58
Αριστερά ο κ. Τσακαλώτος, δεξιά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι
|REUTERS/Francois Lenoir

Το κατά Τσακαλώτον αμάρτημα της δημοσιονομικής αρετής

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 19:58

Τον «χρυσό κανόνα» της μη επιμέτρησης των δημοσίων επενδυτικών δαπανών στα πρωτογενή ελλείμματα πρότεινε την Πέμπτη από το βήμα του Brussels Economic Forum (Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετέχοντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στις φτωχές επιδόσεις της Ευρωζώνης στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάγκη μιας κοινωνικά δίκαιης ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα «Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη» οδηγεί σε λάθος απάντηση. Η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να είναι «Περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στο λάθος μείγμα μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Κάθε πακέτο μεταρρυθμίσεων – εξήγησε –  περιλαμβάνει καλές και κακές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι «η αλληλουχία, δηλαδή το μείγμα των μεταρρυθμίσεων».

«Τα προγράμματα στην Ελλάδα προέβλεπαν μία πολύ φιλόδοξη και πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, σπεύδοντας να στιγματίσει την απουσία έμφασης στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα, γυρίζει κεφάλαιο», καθώς από την ύφεση και τον κύκλο λιτότητας, προχωράει στην ανάπτυξη.

Κάνοντας ειδική μνεία στο ζήτημα της ανισότητας, υπογράμμισε πως το πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης συνίσταται στο γεγονός ότι «δεν καταμερίζει δίκαια τα οφέλη της αύξησης της παραγωγικότητας».

Κληθείς να απαντήσει στο δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη», απάντησε πως πρόκειται για ένα παραπλανητικό ερώτημα, καθώς το πραγματικό έγκειται στο «εάν μπορούμε να έχουμε μία πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

Καταθέτοντας προτάσεις για την Ευρώπη έδωσε έμφαση στις επενδύσεις. «Εχουμε χώρες που λειτουργούν με μηδενικά επιτόκια και δεν υπάρχουν επενδύσεις. Αν δεν γίνουν τώρα επενδύσεις στο μέλλον θα μετανιώσουμε που δεν εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων για επενδύσεις στις υποδομές».

Πρότεινε να μην υπολογίζεται το κόστος των επενδύσεων στον υπολογισμό των ελλειμμάτων.

Το Εurogroup εξετάζει την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν και εφόσον οι όροι του προγράμματος προσαρμογής εκπληρωθούν πλήρως έως το 2018

«Το δεύτερο θέμα είναι τι κάνεις με αυτές τις επενδύσεις. Πρέπει να σκεφτούμε εκτός πλαισίου και να σχεδιάσουμε πού θα επενδύσουμε. Πρέπει να πιστέψει ο κόσμος ότι η Ευρώπη γίνεται πιο κοινωνική. Ομως τώρα έχουμε ισχυρούς κανόνες σε ό,τι αφορά το έλλειμμα που οδηγούν σε ποινές. Γιατί δεν βάζουμε και κοινωνικά κριτήρια;», αναρωτήθηκε. «Αν έχεις στόχους μόνο για τα δημοσιονομικά ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό θεωρείς ως σημαντικό», τόνισε.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει αίσθηση επείγοντος παρότι υπάρχει κίνδυνος Brexit, ένας ακροδεξιός κόντεψε να κερδίσει στην Αυστρία ενώ η Λεπέν πηγαίνει πολύ καλά.

Κατανοώντας τον ευρωσκεπτικισμό και την παγκοσμιοποίηση

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την εκτίμηση του Κλάους Ρέγκλινγκ πως όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή, απλά έχουμε πρόβλημα στον να την επικοινωνήσουμε. «Δεν συμφωνώ», δήλωσε προσθέτοντας: «Αυτές οι θεωρίες δεν εξηγούν ποιος κερδίζει, ποιος αποκομίζει το όφελος. Αν θέλεις να κατανοήσεις τον ευρωσκεπτικισμό που βλέπουμε να αναπτύσσεται σε χώρες της Ευρώπης πρέπει να δεις το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, ότι ο κόσμος πιστεύει ότι δεν είναι αυτός ο ωφελημένος από τις αλλαγές», υποστήριξε. Κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι καλές, κάποιες δεν είναι. Για παράδειγμα, το ελληνικό πρόγραμμα που ήταν πολύ φιλόδοξο σε δημοσιονομικούς στόχους και αυτό δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία και την απασχόληση. Είναι σημαντικό όταν κάνεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να κάνεις και κινήσεις στην ανάπτυξη. Αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αν πρόκειται να κερδίσουμε τον ευρωσκεπτικισμό δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνίας. Πρέπει να δείξουμε ότι οι πολιτικές κάνουν καλό στους ανθρώπους. Εχουμε μάθει από το παρελθόν ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν, αλλά μάθαμε και ότι έχει σημασία και η σειρά και ο τρόπος που θα εφαρμοστούν». Για τον ίδιο, «το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, το βασικό είναι αν μπορούμε να έχουμε μια περισσότερη δημοκρατική και κοινωνικά δίκαια Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας νωρίτερα στο Brussels Economic Forum ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δέχθηκε ερωτήματα για την κριτική που ασκείται από τους Ευρωσκεπτικιστές για τη μη στήριξη των ευάλωτων στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα τη χώρα μας λέγοντας πως με τα φθηνά δάνεια του ESM, η Ελλάδα έχει πλέον χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους από την Γαλλία , το Βέλγιο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη βάση αυτή σημείωσε πως το Εurogroup εξετάζει την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν και εφόσον οι όροι του προγράμματος προσαρμογής εκπληρωθούν πλήρως έως το 2018.

e32a01311465487291
Ο Πιέρ Μοσκοβισί (Aris Oikonomou / SOOC)

Σχολιάζοντας ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πλέον δεν μιλάμε για Grexit, και συμπλήρωσε ότι «στην παγκοσμιοποίηση υπάρχουν νικητές και χαμένοι και θα πρέπει να δούμε αυτούς που δεν ωφελούνται. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο μεταρρυθμίσεων», τόνισε. «Χρειάζεται να γίνονται προσαρμογές ανάλογα με την περίπτωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...