408
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγορεύει, ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας (αριστερά) ακούει με προσοχή | REUTERS/Eric Vidal

Το EuroWorking Group αποφασίζει, οι Γερμανοί περιμένουν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 07:13
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγορεύει, ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας (αριστερά) ακούει με προσοχή
|REUTERS/Eric Vidal

Το EuroWorking Group αποφασίζει, οι Γερμανοί περιμένουν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2016, 07:13

Απομένουν τα τυπικά. «Τόσο μακριά, τόσο κοντα», που ήταν και ο τίτλος του Γερμανού Βιμ Βέντερς – έχει και αυτό ίσως τον συμβολισμό του. Σήμερα Πέμπτη λοιπόν, αναμένεται το EuroWorking Group που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, να επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Και στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά υπάρχει και το Βερολίνο. Που παραμένει σκληρό μέχρι τέλους…

Την Τετάρτη λόιπόν η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ήταν σιβυλλική: Ναι μεν – αλλά. Ηταν η απάντηση που έδωσε στο αίτημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ανάψει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της τρέχουσας δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Αθήνα. «Υπερισχύει το “ναι”» εξήγησε μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, όμως «το “αλλά”, αναφέρεται σε ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα, που δεν έχει ακόμη εφαρμόσει η Αθήνα, προτίθεται όμως να το κάνει τις επόμενες ημέρες».  Τον τελευταίο λόγο πάντως, πρόσθεσε, έχει η Επιτροπή των Βρυξελλών. Μόλις αυτή πιστοποιήσει, ότι η Αθήνα τήρησε τα υπεσχημένα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα δώσει το «ναι» μέσω του προεδρείου της – μια πρόσθετη συνεδρίαση του οργάνου δεν θεωρείται αναγκαία.

Οπως αναφέρει tovima.gr στο ρεπορτάζ του Νίκου Χειλά, η συζήτηση για το ελληνικό θέμα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού το απόγευμα της Τετάρτης ήταν, σύμφωνα με παριστάμενο, σύντομη και χωρίς προστριβές. «Κόντρες υπήρξαν πριν μια εβδομάδα» έλεγε. «Τότε οι εκπρόσωποι των Πράσινων και της Αριστεράς (Linke) άσκησαν οξεία κριτική στο τρίτο μνημόνιο και στη διαδικασία αξιολόγησης. Σήμερα αρκέστηκαν σε επιγραμματική παρουσίαση των θέσεων τους».

Ολα δείχνουν λοιπόν, ότι η εκταμίευση της δόσης (καταρχάς 7,5 δισ. προς τα τέλη Ιουνίου, τα υπόλοιπα στις αρχές φθινοπώρου) δεν πρόκειται να μείνει για πολύ μετέωρη. «Είναι θέμα ημερών» διαβεβαίωσε η πηγή. Μετά το αναμενόμενο «ναι» των Βρυξελλών, η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης ESM, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών Τόμας Στέφεν, που εκπροσωπεί τον Β. Σόιμπλε στο ESM, έχει πάρει ήδη από τον τελευταίο την σχετική οδηγία.

Στο Βερολίνο, οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές  γιορτάζουν το γεγονός ως στρατηγική νίκη του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ο Σόιμπλε επέβαλε τη γραμμή του σε όλο το μέτωπο» λέει ένας από αυτούς. «Οι Ελληνες εκπλήρωσαν για πρώτη φορά τόσο τέλεια τις υποχρεώσεις τους – και μάλιστα προτού πάρουν τη δόση τους, και όχι μετά».

Τη δυστοκία για να κλείσει η αξιολόγηση σχολίασε μέσω twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...