664
| Nick Paleologos / SOOC

Η πολιτική αντιπαράθεση ως τσόντα μιας είδησης!

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:32

Η πολιτική αντιπαράθεση ως τσόντα μιας είδησης!

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:32

Ατυχή και εντελώς αψυχολόγητη βρίσκω την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που, ανησυχώντας βαθύτατα, όπως λέει, για την «δραματική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου», δηλώνει ότι επιβεβαιώνονται «οι χειρότεροι φόβοι» της, ότι εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να οδηγηθεί το ΧΑ ακόμα και σε κατάρρευση και η χώρα στα βράχια.

Κατά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η «δραματική πτώση» του Χρηματιστηρίου, (πτώση 24% του Τραπεζικού Δείκτη σήμερα, -7,87% του Γενικού), «συνδέεται με την αίσθηση διογκούμενης  πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί».

Και η ΝΔ καλεί τη κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική», ειδάλλως λέει, «αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Σημειώνεται ότι το ίδιο ατυχείς και απαράδεκτες ήταν οι πρωθυπουργικές δηλώσεις που προέτρεπαν τους επενδυτές να μην ανησυχούν «διότι οι τραπεζικές μετοχές θα ανέβουν».

Oπως και η αναμενόμενη απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην ανακοίνωση Κουμουτσάκου, που με τον γνωστό της κομψό τρόπο λέει ότι o εκπρόσωπος της ΝΔ μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού «δεν έχει προφανώς υπ’ όψιν του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν ιστορικά χαμηλά 16μήνου, στη σκιά οικονομικών και πολιτικών συγκυριών παγκοσμίου βεληνεκούς», αποφαίνεται στη συνέχεια (και τώρα έρχεται όπως πάντα το … γνωστό οπαδικό μοτίβο) ότι «όσο κι αν ο κος Κουμουτσάκος επιθυμεί να αποδώσει την παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση, φοβούμαστε ότι η πραγματικότητα και η κοινή λογική τον διαψεύδουν» και καταλήγει με την πάγια προειδοποίηση «ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικός», διότι «η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για την ανάκαμψη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Αλλο ο σχολιασμός και μάλιστα αυστηρός αν χρειαστεί, των καταστάσεων που επηρεάζουν την αγορά, τον κόσμο, κλπ και άλλο τα «έκτακτα ανακοινωθέντα» με τόνους δραματικούς και με φοβικές εξάρσεις, απλώς για να αποτελέσεις και εσύ μέρος της «είδησης της ημέρας» – μη παίξει, δηλαδή, το ΧΑ στο «κεντρικό δελτίο» και δεν παίξει και η δική σου αντίδραση

Συνήθως εκ πείρας γνωρίζουμε και μόλις τώρα μέσω των ανακοινώσεων επιβεβαιώνουμε, ότι όποτε λένε οι πολιτικοί κάτι για τις Χρηματαγορές, με στόχο πάντα να κερδίσουν κάποιους πολιτικούς πόντους, θάλασσα τα κάνουν και τρικυμία έρχεται. Καλύτερα, λοιπόν, να σιωπούν.

Η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου είναι άμεσα συνυφασμένη και (αν όχι και κυρίως) με το εν γένει πολιτικό τοπίο. Αυτό είναι σίγουρο. Oσο πιο ασταθές το έδαφος στο οποίο πατάμε, τόσο που φυσικό είναι, πατώντας κάποιος σε αυτό, να βυθιστεί. Αυτονόητο και τούτο.

Aλλο όμως ο σχολιασμός και μάλιστα αυστηρός αν χρειαστεί, των καταστάσεων που επηρεάζουν την αγορά, τον κόσμο, κλπ και άλλο τα «έκτακτα ανακοινωθέντα» με τόνους δραματικούς και με φοβικές (ή και θριαμβευτικές) εξάρσεις, απλώς για να αποτελέσεις και εσύ μέρος της «είδησης της ημέρας» – μη παίξει, δηλαδή, το ΧΑ στο «κεντρικό δελτίο» και δεν παίξει και η δική σου αντίδραση.

Η πολιτική αντιπαράθεση, που ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης δεν έχει ούτε ειρμό ούτε λογική, αντίθετα κυριαρχείται πρωτίστως αν όχι και αποκλειστικώς από επικοινωνιακή αγριάδα, είναι αχρείαστη και επιβλαβής. Ιδίως τώρα. Που ο κόσμος και ο τόπος είναι πελαγωμένος.

Το Χρηματιστήριο δεν χρειάζεται ανακοινώσεις και non-papers για να… αποφασίσει πώς θα συμπεριφερθεί. Τα γεγονότα καθορίζουν από μόνα τους (εφ’ όσον μιλάμε για υγιή και με κανόνες αγοράς) την κίνηση των μετοχών σε λογικό χρονικό ορίζοντα.

Τα κλειστά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η συνεχιζόμενη και παρά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις άρνηση/αδυναμία των τραπεζών να ανοίξουν λίγο τις κάνουλες του δανεισμού, εννοείται πιο λελογισμένα τώρα, όχι με την εγκληματική πρακτική που ακολούθησαν πριν. Οι ακόμα εν ισχύ κεφαλαιακοί περιορισμοί. Τα αισχρά πολιτικά παιχνίδια με τις φορολογίες, μόνιμες και έκτακτες. Οι μέρες που περνούν και γίνονται εβδομάδες, και μήνες, χωρίς να έρχεται από πουθενά ούτε μία καλή είδηση. Η επιφανειακή άγρα επενδυτών από το εξωτερικό, δίχως σταθερή και αξιόπιστη υποδομή, αλλά και χωρίς ούτε ένα σοβαρό κίνητρο για νάρθουν οι ξένοι. Oλα αυτά, και άλλα τόσα, καθορίζουν τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου.

Το οποίο, «μιλάει» κάθε μέρα με συγκεκριμένους, αδιάψευστους αριθμούς. Oποιος ξέρει να τους διαβάζει στοιχειωδώς, έχει μπροστά του και ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας στη χώρα σήμερα, συναρτημένη πολλές φορές και με εκείνην στον υπόλοιπο κόσμο. Oποιος δεν, εκδίδει ανακοινώσεις και κάνει δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...