4428
Ο Κυριάκος Μητσοτπάκης με τον Ιωάννη Πλακιωτάκη | Nikos Libertas / SOOC

Νέα εποχή για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2016, 19:00
Ο Κυριάκος Μητσοτπάκης με τον Ιωάννη Πλακιωτάκη
|Nikos Libertas / SOOC

Νέα εποχή για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2016, 19:00

Ανοιγμα όχι τόσο στο κέντρο, όσο στο μέτωπο της λογικής έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που αναλάμβανε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος πέρασε το κατώφλι της Συγγρού λίγο μετά τις 12.00 και στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Πλακιωτάκη τόνισε πως στόχος του είναι η εκλογική διεύρυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έκανε λόγο για «τον κόσμο της λογικής» που θα «έχει στήριγμα, πλέον, στη Νέα Δημοκρατία».

Ολα αυτά, στον απόηχο της νίκης του επί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των όσων είχαν γίνει από χθες.

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 7 μ.μ. της Κυριακής και ταυτόχρονα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από μια επίπονη πολιτικά διαδικασία που κράτησε μήνες. Το ερώτημα που τέθηκε από το πρωί της 10ης Ιανουαρίου στους ψηφοφόρους ήταν αν ο νέος αρχηγός θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της ΝΔ, αλλά και φίλοι του κόμματος οι οποίοι είχαν σπεύσει να εγγραφούν κατά τον α’ γύρο της διαδικασίας εκλογής προέδρου στις 20 Δεκεμβρίου, έδωσαν εκείνοι την απάντηση: Νέος πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στις πρώτες του δηλώσεις υποσχέθηκε «πολλή δουλειά από αύριο».

Μέχρι τις 2 μ.μ. είχαν ψηφίσει περισσότερο από 225.000 πολίτες, ενώ οι εκτιμήσεις από τη Συγγρού έκαναν λόγο για συμμετοχή στο 80% των ψηφισάντων στον α’ γύρο – τότε είχαν ψηφίσει 404.000 άτομα.

Ο 47χρονος Μητσοτάκης είναι ο όγδοος κατά σειρά πρόεδρος της ΝΔ από το 1974, μετά τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Εβερτ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά – ο κ. Μεϊμαράκης που ανέλαβε το καλοκαίρι, μετά το δημοψήφισμα και την παραίτηση του κ. Σαμαρα, ήταν μεταβατικός.

«Η εντολή είναι ξεκάθαρη: δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση, για εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αργά το βράδυ στο επιτελείο του στην οδό Χαλκοκονδύλη. Ο ίδιος μίλησε επίσης για «συσπείρωση των δυνάμεων ενάντια στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης». Θα συναντηθεί πάντως, άμεσα, εντός των επομένων ημερών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Θετικά είναι και τα πρώτα σχόλια των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

19:45 Την Πέμπτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του νέου αρχηγού του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

18:25 Ο βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέστειλε προς τον κ. Μητσοτάκη, επιστολή παραίτησης από τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «στην προσπάθεια που αρχίζουμε για την παράταξή μας και για την Ελλάδα, θεωρώ προσωπικό καθήκον να σας διευκολύνω στις αποφάσεις σας και να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, θέτοντας τον εαυτό μου στη διάθεσή σας. Κοινός μας στόχος, άλλωστε, είναι το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, που εξέφρασαν χθες οι νεοδημοκράτες, να καταστεί γρήγορα πλειοψηφικό ρεύμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Γι αυτό, στην ελπιδοφόρα πορεία που ξεκινάει, θα σταθώ συμπαραστάτης και αρωγός με όλες μου τις δυνάμεις».

17:20 Συνάντηση με τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο είχε νωρίτερα την Δευτέρα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι ο κ. Παπαμιμίκος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του, το οποίο συμπίπτει και με τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη άνοιξη. 

13:25 Τα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης όπως τα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης:

Κυριάκος Μητσοτάκης – 173.297 ψήφοι ή ποσοστό 52,43%

Ευάγγελος Μεϊμαράκης – 157.224 ψήφοι ή 47,57%

12.40 «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Γιάννη Τραγάκη. Ως επικεφαλής της ΚΕΦΕ διοργάνωσε χωρίς προβλήματα ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Μέσω του Γιάννη ευχαριστώ εθελοντές και μέλη του κόμματος. Να ξέρουν πως σε αυτούς θα στηριχθούμε και πάλι για την δημιουργική ανασυγκρότηση του κόμματος, πάντα δημοκρατικά», τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και μίλησε για τις «αξίες της παράταξης, οι οποίες θα βρεθούν απέναντι στον λαϊκισμό της κυβέρνησης». «Οι αξίες του κόμματος θα βρεθούν απέναντι στον λαϊκισμό του κόμματος. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα στηριχθούν οι πολίτες της λογικής. Σε λίγο καιρό θα έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Στόχος μου να πετύχουμε την εκλογική διεύρυνση της ΝΔ», συμπλήρωσε.

12.35 Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη Μαριέττα Γιαννάκου έδειξε ότι ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει «τζάκι». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha η κυρία Γιαννάκου είπε ότι «Παρότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας στήριζε άλλον υποψήφιο, δεν κατάφερε να τον περάσει».

11:55 Ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν πανηγυρίζει για τη νίκη του κ. Μητσοτάκη. Μάθετε γιατί.

11:40 Πώς βλέπουν τα ξένα media τη νίκη Μητσοτάκη. Αναλυτικά εδώ.

11:37 Ο Γιάννης Πλακιωτάκης καλεί τον κόσμο να στηρίξει τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

08:37 Στην προοπτική αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα εστιάζουν τα ξένα μέσα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Αφού παρουσιάσουν το βιογραφικό και το ιδεολογικό προφίλ του νέου αρχηγού, επισημαίνουν ότι το κόμμα θέλει να ανακάμψει μετά τις εκλογικές ήττες από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο 47χρονος «μεταρρυθμιστής βουλευτής και μέλος μιας από τις πολιτικές οικογένειες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την πίεση στον 41χρονο Τσίπρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, γράφει το Reuters. Υποψήφιος υπέρ της αλλαγής, πιο φιλικός με τις αγορές και λιγότερο πιθανό χρησιμοποιήσει λαϊκίστικη ρητορική είναι ο Μητσοτάκης κατά το Associated Press.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο κ,. Μητσοτάκης υλοποίησε μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο κατά το δεύτερο μνημόνιο, και αντιπαρατέθηκε με ομάδες συμφερόντων που ήταν ταγμένες στο να στηρίζουν τα μακρόχρονα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων, γράφει η Κέριν Χόουπ στους Financial Times.

07:27 Αλλαγή σελίδας για τη Νέα Δημοκρατία μετά την μακρά και πολιτικά περιπετειώδη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η βάση του κόμματος εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Με καταμετρημένο περίπου το 75% των ψήφων -και χωρίς να έχουν ενσωματωθεί όλα τα τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο οποίο οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι γενικά προηγείται ο κ. Μητσοτάκης- ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 51,6% και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης το 48,4%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην ημέρα.

Ανακεφαλαιώνοντας τις εξελίξεις της βραδιάς που πέρασε:

  • Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη
  • Τηλεφωνήματα με συγχαρητήρια για την εκλογή είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η πρώτη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη.
  • Μηνύματα για τον νέο πρόεδρο για την εκλογή του έστειλαν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αντίθετα, επίθεση εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
  • Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησαν με τον νέο πρόεδρο
  • Στις 12 θα γίνει η τελετή παράδοσης από τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη προς τον νέο αρχηγό.

01:55 Σειρά του επίσημου λογαριασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη να ευχαριστήσει από καρδίας τον κόσμο.

01:25 Τη δήλωση νίκης του νεοεκλεγέντος προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο YouTube η Νέα Δημοκρατία.

00:40 Επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συγχαίροντάς τον για τη νίκη και τη ανάδειξή του σε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει τον (προερχόμενο από τη ΝΔ) κ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

00:23 Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχάρη μέσω Twitter ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος άλλωστε ήταν και στα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη.

00:21 Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκαναν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, προτού καν αναλάβει επισήμως την προεδρία της ΝΔ! «Πρόκειται για τα παιχνίδια της μοίρας. Ο κ. Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη βοήθησε τον γιο του να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ενεργό συμμετοχή βέβαια σε αυτό είχαν και οι σκληροπυρηνικοί ψηφοφόροι του σημιτικού μπλοκ που είναι προφανές ότι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, δηλαδή με τους υβριστές του Κ. Καραμανλή», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Η Νέα Δημοκρατία θα γίνει πλέον ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της ολιγαρχίας, χάνοντας κάθε λαϊκό έρεισμα. Είναι φανερό ότι σ’ αυτές τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, οι δύο τάσεις συγκρούστηκαν και οι διαθέσεις των ψηφοφόρων διχάστηκαν. Οι ΑΝΕΛ με τις αρχές τους αποτελούν το μόνο συνεχιστή της πορείας που χάραξε και εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», προσέθεσε η κυρία Χρυσοβελώνη.

00:19 Στη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, αφιέρωσε τη νίκη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

00:06 «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας , αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο τηλεγράφημα για την εκλογή του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας. «Εναν χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

00:04 «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ηγηθεί ελληνικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Είναι μια καλή είδηση καθώς είναι ένας ευφυής και ικανός μεταρρυθμιστής, αρεστός στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο» αναφέρεται σε ένα πρώτο ρεπορτάζ για τις εκλογές στη ΝΔ των Financial Times.

00:01 Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εκλογές της ΝΔ. Και οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν εντός της εβδομάδας.

23:58 Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, έκανε την εξής δήλωση:«Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Ελληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού».

23:56 Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής της προεδρίας της ΝΔ στα γραφεία της Συγγρού όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης. «Θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της παράταξης ώστε να καταστεί μεγάλη, σύγχρονη, φιλοευρωπαϊκή, εναλλακτική δύναμη για τον τόπο. Το ίδιο θα κάνουν και τα στελέχη του κόμματος. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Μόνο νικητές. Συντεταγμένα θα βαδίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε επίσης ο κ. Πλακιωτάκης.

23:51 Επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του. Τα συγχαρητήρια του έδωσε στον νέο πρόεδρο της ΝΔ και ο μέχρι σήμερα μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

23:45 O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικοινώνησε με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, του έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΝΔ και του ευχήθηκε καλή δύναμη για τις δύσκολες μάχες που έρχονται.

23:44 «Μεγάλη και ιστορική ημέρα για την παράταξή της Νέας Δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του. «Η εντολή είναι ξεκάθαρη: δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση, για εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας για συσπείρωση των δυνάμεων ενάντια «στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης». Χαρακτήρισε ακόμη φίλο του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσε και σημείωσε ότι θα τον χρειαστεί δίπλα του ως πολύτιμο συνεργάτη. «Θα προχωρήσουμε μαζί και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τα 400.000 μέλη του κόμματος», πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την οικογένειά του. «Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης», κατέληξε.

126136a
(IntimeNews)

23:36 Μια φωτογραφία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον θριαμβευτή της βραδιάς γιό του, Κυριάκο, δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ. Είναι από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικία του πατέρα του. «Συγχαρητήρια Κυριάκο, άντε και Πρωθυπουργός» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο 97χρονος πολιτικός.

kyrmitsi

23:30 Διπλά συγχαρητήρια τόσο στον νικητή αδελφό της όσο και στον ηττημένο Βαγγέλη Μεϊμαράκη έστειλε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με ανάρτησή της στο Facebook. «Κυριάκο, συγχαρητήρια. Πέτυχες μία μεγάλη νίκη. Νίκη αρχών, νίκη των ιδεών μας, νίκη ανανέωσης. Για τη ΝΔ ξεκινάει μια καινούρια σελίδα ενότητας, όπου δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να συγχαρώ επίσης τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ήθος και το διαχρονικό του αγώνα για τη ΝΔ, που είναι το σπίτι μας. ‘Ολοι μαζί θα συνεχίσουμε. ‘Ολοι μαζί θα νικήσουμε», ανέφερε.

Κυριάκο, συγχαρητήρια. Πέτυχες μία μεγάλη νίκη. Νίκη αρχών, νίκη των ιδεών μας, νίκη ανανέωσης. Για τη ΝΔ ξεκινάει μια κ…

Posted by Dora Bakoyannis – Ντόρα Μπακογιάννη on Sunday, January 10, 2016

23:27 Στα γραφεία του επιτελείου του στην οδό Χαλκοκονδύλη έφθασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός με ιαχές «Μητσοτάκης – Μητσοτάκης!»

23:24 Ο Γιάννης Τραγάκης, προεδρεύων της ΚΕΦΕ, δήλωσε πως η διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες – 51%-49%-, ωστόσο υπογράμμισε πως «έχουν ενσωματωθεί μόλις το 50% των εκλογικών τμημάτων της Αττικής».

Ο κ. Τραγάκης είπε ότι ενημερώθηκε πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη και πως από την πλευρά του θέλει και αυτός να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Διευκρίνισε ωστόσο πως η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει αύριο, Δευτέρα.

23:16 Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε μέσω Twitter όσους τον «ακολούθησαν σε αυτήν την πορεία».

23:04 Δίπλα στον Γιώργο Μουρούτη, πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, ποζάρισε ο Αδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στον «φίλο» Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά όλα αυτά τα ανήρτησε στο Twitter.

23:02 Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει το 51,6% έναντι 48,4% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

23:00 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα αποχωρούν από την οικία τους στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι.

IMG_3824

22:58 Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε πριν λίγο τηλεφωνικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη καλή επιτυχία.

22:56 Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του. «Τώρα είναι η μεγάλη ώρα ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής αποτελούμενης από τεχνοκράτες, η οποία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών» ανέφερε ο κ. Λεβέντης. Σε ανακοίνωση από την Ενωση Κεντρώων υπογραμμίζεται ότι «εάν το πράξει αυτό, θα δικαιώσει την προτίμηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το πρόσωπο του. Αν δεν το πράξει και ονειρευτεί επιστροφή σε παρωχημένες εποχές δικομματισμού τότε θα έχει αδικήσει τους ψηφοφόρους που σήμερα τον προτίμησαν και θα έχει κάνει το λάθος να βάλει το κόμμα πάνω από την χώρα».

22:44 Τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του και την ανάδειξή του σε νέο πρόεδρο της ΝΔ.

22:38 «Απόψε ηττήθηκε ο λαϊκισμός. Από αύριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά»: Αυτό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνομιλία με tovima.gr εν μέσω της ροής των αποτελεσμάτων που καταγράφουν τη μεγάλη νίκη του έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

22:32 «Η νίκη του Μητσοτάκη σημαίνει ότι η Ελλάδα επιτέλους έχει αξιόπιστη αντιπολίτευση» είναι ένα από τα σχόλια του βρετανού δημοσιογράφου του Reuters Ούγκο Ντίξον.

22:25 Συγχαρητήριο SMS του ηγέτη του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μπράβο σου. Ελπίζω να στρέψεις το καράβι σε προοδευτικές όχθες» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης στο μήνυμά του.

22:23 Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έσπευσε να συγχαρεί τον νέο αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω Twitter.

22:20 Σταμάτησαν να ανανεώνονται οι κάρτες των αποτελεσμάτων στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε δήλωση για το αποτέλεσμα.

22:15 Με καταμετρημένο το 69% της επικράτειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 51,2% έναντι 48,8% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει τάση για περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας καθώς ενσωματώνονται σταδιακά τα μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας

22:13 Τον πατέρα του επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισκέπτεται στην οικία της Αραβαντινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

22:07 Πανηγυρικό το κλίμα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οδό Χαλκοκονδύλη.

kyriakos

Ατμόσφαιρα απο το εκλογικό κέντρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποψήφιου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Χαλκοκονδύλη, κατά την διάρκεια καταμέτρησης των ψήφων, Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.
(Alexandros Michailidis / SOOC)

22:00 Καθαρή η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Οπως σημείωσε στο ρεπορτάζ από τη Συγγρού, πρώτα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την ΚΕΦΕ της ΝΔ και μετά δηλώσεις από τους δύο υποψηφίους.

21:52 Ανετη επικράτηση στη Ροδόπη για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Ψήφισαν συνολικά 2.216 πολίτες και στις κάλπες βρέθηκαν 2.189 έγκυρα ψηφοδέλτια και δύο λευκά. Ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 1.229 ψήφους ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 960.

21:49 Νικητής στην Ευρυτανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς πήρε το 52,7% των ψήφων έναντι 47,3% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 342 ψήφους, έναντι 307 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η αποχή σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου ήταν στο 19% .

21:46 Πύρρειος νίκη για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Φθιώτιδα με ποσοστό 55% έναντι 45% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αποχή έφτασε στο 17,4% και στις κάλπες προσήλθαν να ψηφίσουν 5.896 έναντι 7.136 που ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Ο κ. Μεϊμαράκης πήρε 3.184 ψήφους έναντι 2.656 του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μεϊμαράκης μείωσε τη δύναμή του σε σχέση με τον πρώτο γύρο κατά 221 ψήφους ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τη δύναμή του κατά 943 ψήφους σε σχέση με τις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου.

21:44 Σαφές προβάδισμα εμφανίζεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αττική, όπου υπήρξε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφοφόρων. Με την ενσωμάτωση στον νομό Αττικής στο 33,02% των ψήφων, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να προηγείται με 55% έναντι ποσοστού 45% το οποίο συγκεντρώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

21:32 O Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε πρώτος σε ψήφους στον νομό Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα στην πόλη του Ρεθύμνου λαμβάνει 931 ψήφους έναντι 426 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα Ανώγεια 99 ψήφους έναντι 72 που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, στον Μυλοπόταμο λαμβάνει 266 ψήφους και ο κ. Μεϊμαράκης 191, στο δήμο Αγίου Βασιλείου 168 ψήφους έναντι 93 που έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και στο Αμάρι 115 ψήφους έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 43 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

21:16 Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποσαφηνίζει ποιον συνεχάρη ως νέο πρόεδρο της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Screenshot 2016-01-10 21.16.06

21:14 Σε ποσοστό ενσωμάτωσης αποτελεσμάτων 53% σε όλη την επικράτεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 50,3% έναντι 49,7% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

21:08 Σύμφωνα με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων η μεγάλη ανατροπή έχει συντελεστεί στη βόρεια Ελλάδα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στον νομό Πιερίας ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 2.880 ψήφους (52%) και ο κ. Μεϊμαράκης 2.659 (48%). Στη Θεσσαλονίκη στο εκλογικό κέντρο του «Ι. Βελλίδης» ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 2.462 ψήφους ενώ ο κ. Μεϊμαρακης 1.982. Στο Λιμάνι ο κ. Μητσοτάκης έλαβε 914 ψήφους ενώ ο κ. Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο κ. Μητσοτάκης είχε 661 ψήφους ενώ ο κ. Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο κ. Μητσοτάκης 410 και ο κ. Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο κ. Μητσοτάκης 251 και ο κ. Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

21:07 Τελικό αποτέλεσμα στο εκλογικό τμήμα Βρυξελλών δείχνει μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Μητσοτάκης 148 – Μεϊμαράκης 80.

20:57 Διαφορά άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων προβλέπει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τελική εκτίμηση του επιτελείου είναι 53,2% για τον κ. Μητσοτάκη έναντι 46,8% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

20:50 To tweet του Απόστολου Τζιτζικώστα δίνει συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς να λέει ποιος είναι αυτός.

20:47 Σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Οπως ανακοίνωσε μέσω twitter η οργάνωση της ΝΔ στη Βρετανία, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε το 90,45% των ψήφων έναντι 9,55% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

20:43 Οπως μετέδωσε το Μega από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε 41,7% ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει 51,2% των ψήφων έναντι 48,8% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

20:28 Για «καθαρή νίκη Μητσοτάκη» κάνει λόγο το επιτελείο του υποψηφίου, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα αποτελέσματα από την περιφέρεια και ενώ δεν υπάρχει ακόμα ενσωμάτωση της Αττικής, δείχνουν μεταστροφή των ποσοστών σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. «Σε περιοχές της περιφέρειας που στον α’ γύρο προηγείτο ο κ. Μεϊμαράκης πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει το προβάδισμα» εξηγούν από το επιτελείο του 47χρονου πολιτικού. «Η Αττική θα μας δώσει τη νίκη» λένε και κάνουν εκτιμήσεις για ένα τελικό αποτέλεσμα 52%-48% υπέρ του κ. Μητσοτάκη.

20:25 Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισαν οι φίλοι της ΝΔ στη Βιέννη. Συνολικά στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ψήφισαν 35 άτομα: Ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 9 ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης 25, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν λευκό.

wienn

20:20 Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στη ΝΔ καθώς η ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων φέρνει μεν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρώτο, αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί από κοντά. Σε ενσωμάτωση 30%, τα στοιχεία δείχνουν: Μεϊμαράκης 52,4% – Μητσοτάκης 47,6%

μειμαρ
Εικόνα από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

20:16 Για «προβάδισμα νίκης» κάνει λόγο το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

20:14 Στο εκλογικό κέντρο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, που με 12 κάλπες είναι και το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, η συμμετοχή στον β’ γύρο κυμάνθηκε στο 80% σε σχέση με τον πρώτο γύρο, καθώς σήμερα ψήφισαν 4.650 ενώ την πρώτη Κυριακή ήταν 5.800. Μεταξύ 70% και 80% κυμαίνεται η συμμετοχή και στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

19:49 Το πρώτο αποτέλεσμα εξωτερικού που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη είναι από το Ανόβερο: Μεϊμαράκης 48 – Μητσοτάκης 46.

19:41 Πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα από ορισμένα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη:

(Με πρώτο τον Β. Μεϊμαράκη): Αρτα 60-42, Αριστοτελης Χαλκιδικής 82-37, Τρίκαλα-Κόζιακας 103-78, Εύβοια-Αγία Άννα 55-40, Α’ Πειραιά 132-91, Αργιθέας- Καρδίτσα 51-36, Λευκάδα-Νυδρί 89-96, Μεγανήσι 50-6, Λαζαράτα 25-18, Σύρος 156-111, Μύκονος 124-63, Σαντορίνη 78-18

19.33 Εντολή της ΚΕΦΕ όπου δεν υπάρχουν ψηφοφόροι εν αναμονή να κλείσουν άμεσα οι κάλπες

19:13 Εκλεισαν οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά τμήματα – Αρχίζει η καταμέτρηση

19:11 Σε κάποια τμήματα ξεκίνησε ήδη η καταμέτρηση.

18:58 Δήλωση του Γιάννη Τραγάκη, προέδρου της ΚΕΦΕ

17:44 Τραγάκης: «Ανυπόστατα όσα λέγονται για το ποιος προηγείται»

Ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, δήλωσε ότι η ΚΕΦΕ βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση από το μεσημέρι του Σαββάτου και πριν από λίγο τον εξουσιοδότησε να αναφέρει ότι όσα γράφονται και λέγονται για ορισμένες προβλέψεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης. «Ολα αυτά είναι ανυπόστατα. Σε ό,τι αφορά δε την προσέλευση θέλω να σας πω ότι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι πληροφορίες από όλη την Ελλάδα είναι ότι η προσέλευση είναι άκρως ικανοποιητική», τόνισε. Σε ερώτηση για το ποσοστό της αποχής, ο κ. Τραγάκης ανέφερε ότι, αφού δεν υπάρχουν αποτελέσματα, δεν μπορεί να γνωρίζει και το ποσοστό αυτό. Σχετικά με την ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ ανέφερε ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

17:33 Εικόνα από το εκλογικό τμήμα Βρυξελλών

Second round of the internal party elections for New Democracy Party leader between the two candidates Evangelos Meimarakis and Kyriakos Mitsotakis, in Brussels, on January 10, 2016. / Δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.
(Aris Oikonomou / SOOC)

17:30 Κύκλοι Μητσοτάκη: Αναμένουμε συνολικά 350.000 ψηφοφόρους, έχουμε προβάδισμα

Μέχρι τις 14.00, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 ψηφοφόροι, τονίζουν κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι τελικώς η συμμετοχή θα φτάσει περίπου τους 350.000 ψηφοφόρους. Σύμφωνα με το επιτελείο του υποψηφίου προέδρου της Ν.Δ., θα ψηφίσει τελικώς περίπου το 80-85% σε σχέση με τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οι κύκλοι του υποψηφίου αναφέρουν ότι «μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

17:20 Δήλωση του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης

17:19 Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στο  εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που διεξήχθη σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος» αναφέρει σε ανακοίνωση η Κουμουνδούρου και καταλήγει: «ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε τέτοιες πρακτικές», αναφέρει συγκεκριμένα.

17:18 Η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε εκλογικό κέντρο

Η αντεξουσιαστική – αναρχική ομάδα «Ρουβικώνας» ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή και τους βανδαλισμούς σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ στη Νέα Φιλαδέλεφεια.

Σε ανάρτηση της ομάδας, σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου, αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, η εσωκομματική εκλογική μάχη που “λυσσομανάει” στο εσωτερικό της ΝΔ με τους δυο εναπομείναντες μονομάχους να αποτελούν κωμικές φιγούρες».

» Η “σκληρή” προεκλογική μάχη, αν δεν “κάλυπτε” επικοινωνιακά, θέματα όπως η καρατόμηση του ασφαλιστικού και η τραγωδία των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που χάνονται στα νερά του Αιγαίου, θα μπορούσε να βγάλει ακόμη και γέλιο» συνεχίζει ο «Ρουβικώνας».

«Επιδιώκουμε και περιμένουμε από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί, από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι απλά να γυρίσουν την πλάτη στην εκλογική παρωδία που στήνει η Ν.Δ., αλλά να τους εναντιωθεί έμπρακτα και να τους διώξει με τις κλωτσιές, αυτούς και τις κάλπες τους από όλες τις γειτονιές όπου τολμούν να εμφανιστούν», καταλήγει η σχετική ανάρτηση.

A voting center for the second round of elections for the New Democracy party leader, was vandalised early in the voting process, in Nea Filadelfia, in Athens, on Jan. 10, 2016 / Καταστροφές σε εκλογικό κέντρο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 10 Ιανουαρίου, 2016
(Menelaos Myrillas / SOOC)

17:00 Μεϊμαράκης: «Νικητές είναι όλοι»

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «νικητές είναι όλοι και έτσι θα βαδίσουμε».

Επιθεωρώντας την εκλογική διαδικασία στο ΕΒΕΑ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή» για την παράταξη. «Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν η ΝΔ να γυρίσει σελίδα» συνέχισε. «Το κόμμα από αύριο θα ξεκινήσει μία νέα πορεία, θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών» κατέληξε.

126061
IntimeNews

16:22 Ντόρα Μπακογιάννη: «Η ΝΔ θα έχει απόψε πρόεδρο»

Με ένα προσωπικό tweet που υπέγραψε με τα αρχικά της «ΝΜ» η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε «Η ΝΔ θα έχει απόψε πρόεδρο. Θα βγει πιο ενωμένη και πιο δυνατή και έτοιμη να σηκώσει το βάρος των ευθυνών της».

16:00 Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ όλους τους νεοδημοκράτες για τη μαζική προσέλευση»

«Σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους Νεοδημοκράτες οι οποίοι προσέρχονται και σήμερα μαζικά στην κάλπη για να επιλέξουν τον νέο αρχηγό. Όπως βλέπετε η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Θέλω να ζητήσω από όσες και όσους δεν έχουν ασκήσει ακόμα το εκλογικό τους δικαίωμα να το κάνουν. Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη και η νέα μεγάλη Κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

The second round of elections for New Democracy party leader, in Athens, on Jan. 10, 2016 / Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα, στις 10 Ιανουαρίου, 2016
(SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...