336
Βραδινή ψηφοφορία στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Η μεγάλη συμμετοχή προκάλεσε εντύπωση για την αφύπνιση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας | Menelaos Myrillas / SOOC

Ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 20 Δεκεμβρίου 2015, 22:24
Βραδινή ψηφοφορία στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. Η μεγάλη συμμετοχή προκάλεσε εντύπωση για την αφύπνιση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 20 Δεκεμβρίου 2015, 22:24

Τι σημαίνει η εκτίμηση ότι υπήρξε «μεγάλη συμμετοχή» στις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού ενός κόμματος; Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό «μεγάλη» ή «μικρή» δεν είναι σαφή, εξαρτάται κάθε φορά με τι γίνεται η σύγκριση.

Η ΝΔ πήρε στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, που ήταν εκλογές ήττας γι’ αυτήν, κάτι περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο ψήφους. Επομένως, σε μια από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις της (ποσοστό 28%), κατάφερε να συγκρατήσει υψηλό αριθμό ψηφοφόρων. Συμπέρασμα πρώτο: αν και ηττημένη, η ΝΔ παρέμεινε μεγάλο κόμμα, ο δεύτερος πυλώνας του κομματικού μας συστήματος.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά καταγράφηκαν τα εξής:

-Η απογοήτευση μεταξύ των νεοδημοκρατών από την εκλογική ήττα, η οποία ήλθε παρά την μνημονιακή στροφή και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

-Το φιάσκο της πρώτης απόπειρας να γίνουν εκλογές, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

-Η ανταλλαγή βαρύτατων καταγγελιών μεταξύ ορισμένων υποψηφίων και τα υπονοούμενα για «ανίερες» συμμαχίες.

-Η έμμεση εμπλοκή των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και πολώσεις.

-Η έμμεση εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα -μέσω δηλώσεων είτε υπουργών είτε στελεχών της ΝΔ «καραμανλικής» απόχρωσης- και η διοχέτευση εικασιών και φημών ότι ο πρωθυπουργός έχει «προτίμηση» για τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.

Όλα αυτά είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα επιδρούσαν αρνητικά στη συμμετοχή των οπαδών του κόμματος στην ψηφοφορία. Συνέβη το αντίθετο. Οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τις 400.000. Είναι μεν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του  Σεπτεμβρίου, αλλά ξεπερνά ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αν ληφθούν υπόψη όσα προηγήθηκαν.

Αυτή η αυξημένη συμμετοχή σημαίνει ότι:

-Η ΝΔ παραμένει μεγάλο κόμμα.

-Η απογοήτευση των ψηφοφόρων της από τις απανωτές εκλογικές ήττες τούς έχει πτοήσει λιγότερο απ’  όσο υπολόγιζαν ακόμα και τα στελέχη της.

-Οι ψηφοφόροι  θεωρούν ότι το πρόσωπο του νέου αρχηγού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία του κόμματος.

-Αυτοί οι ψηφοφόροι θέλουν το κόμμα τους ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση και το νέο αρχηγό βασικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα.

Η μεγάλη, τηρουμένων των αναλογιών, συμμετοχή θα ληφθεί, ασφαλώς, υπόψη από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση διαψεύδει τις πρόσφατες υποτιμητικές  δηλώσεις τόσο του ίδιου(«ούτε αρχηγό δεν μπορούν να βγάλουν») όσο και τις διοχετευόμενες στενών συνεργατών του για τη ΝΔ(«αυτοί διαλύονται μόνοι τους»).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...