551
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε «πηγαδάκι» με άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε παλαιότερη σύνοδο του ΕΛΚ | INTIME NEWS / ΠΗΓΗ:ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Μετριοπάθεια θέλουν στο ΕΛΚ, δεν γνωρίζουν καλά-καλά τους υποψήφιους…

Ρίζος Ψύλλος Ρίζος Ψύλλος 19 Δεκεμβρίου 2015, 18:38
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε «πηγαδάκι» με άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε παλαιότερη σύνοδο του ΕΛΚ
|INTIME NEWS / ΠΗΓΗ:ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Μετριοπάθεια θέλουν στο ΕΛΚ, δεν γνωρίζουν καλά-καλά τους υποψήφιους…

Ρίζος Ψύλλος Ρίζος Ψύλλος 19 Δεκεμβρίου 2015, 18:38

Η προσφυγική κρίση και η επαπειλούμενη άνοδος της Ακροδεξιάς προκαλούν εφιάλτες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που παρακολουθεί από σχετική απόσταση το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία – φόβοι για δημιουργία νέου δεξιού κόμματος ή διολίσθηση της ΝΔ σε δεξιότερα μονοπάτια.

Σε δεύτερο και τρίτο πλάνο περνά για το ΕΛΚ η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, καθώς η Ευρώπη συνταράσσεται από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αλλά και από τις διογκούμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που απειλούν να διαλύσουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη κοινωνική συνοχή των κοινωνιών του ευρωπαϊκού Νότου και να κλυδωνίσουν τις μέχρι σήμερα ευημερούσες κοινωνίες του Βορρά. Στα ανώτερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αγωνιούν να συνταιριάξουν από τη μία πλευρά αυστηρότερες πολιτικές ασφάλειας και από την άλλη την παραδοσιακή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έναντι των χειμαζόμενων πληθυσμών, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Οι ασφυκτικές πιέσεις, που δέχονται οι ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, στην πλειονότητά τους προερχόμενες από το ΕΛΚ, μεταφράζονται στο πολιτικό επίπεδο σε άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως στη Γαλλία και σε πτώση των ποσοστών δημοφιλίας, όπως στην περίπτωση της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Οι καλά γνωρίζοντες την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους του ΕΛΚ μεταδίδουν πως το debate μεταξύ της μετριοπαθούς πτέρυγας άλλα και όλων όσοι προκρίνουν πολιτικές περιχαράκωσης πίσω από τα εθνικά τείχη λαμβάνει επείγον χαρακτήρα, καθώς ο «ιός Όρμπαν» προσβάλλει με μεγάλη ταχύτητα τις περισσότερες χώρες που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ ωθώντας τις κατά τόπους κοινωνίες σε έναν ιδιότυπο απομονωτισμό.

Το τελευταίο, που θα ήθελαν να δουν είναι μία ΝΔ, που επιστρέφει στο «αμαρτωλό» αντιμνημονιακό της παρελθόν, τορπιλίζοντας έτσι τις όποιες ελπίδες επιτυχούς ολοκλήρωσης του οικονομικού προγράμματος

Σε αυτόν τον πολιτικό καμβά, το ΕΛΚ ασχολείται περιφερειακά με τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, καθώς ο ηγετικός πυρήνας του, όπως εκμυστηρεύονται παράγοντες, που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι δεν γνωρίζουν καλά-καλά τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι του ΕΛΚ και πρωτίστως Γερμανοί και Γάλλοι ενδιαφέρονται για την επικράτηση στη ΝΔ μιας ηγετικής ομάδος, που δεν θα στρέψει το κομματικό της ακροατήριο σε ακραία επιχειρηματολογία αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε μία πολύ κρίσιμη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Επιπλέον, περιγράφοντας τη ΝΔ ως πυλωνα σταθερότητας στη χώρα, το τελευταίο, που θα ήθελαν να δουν είναι μία ΝΔ, που επιστρέφει στο «αμαρτωλό» αντιμνημονιακό της παρελθόν, τορπιλίζοντας έτσι τις όποιες ελπίδες επιτυχούς ολοκλήρωσης του οικονομικού προγράμματος.

«Τους έχουμε καθησυχάσει πως η ΝΔ δεν θα μετατραπεί σε ένα κόμμα αρνητή της εθνικής προσπάθειας να εξέλθει η χώρα του Μνημονίου, αντιλαμβάνονται και αυτοί, πάντως, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να  συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν μπορούμε να παραδώσουμε την αντιπολίτευση σε ακραίες αντιδημοκρατικές δυνάμεις» επισημαίνει πρώην υπουργός του κόμματος, που διατηρεί στενές σχέσεις με τα ανώτερα κλιμάκια του ΕΛΚ. Ο ίδιος αισθάνεται βέβαιος ότι δεν θα επικρατήσουν στη ΝΔ λαϊκίστικες τάσεις απόρριψης, μεταφέρει, πάντως, την ανησυχία των Ευρωπαίων του ΕΛΚ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «μίας χρήσεως» και ότι δεν θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, ως εκ τούτου σύντομα θα τεθεί ζήτημα συνδρομής της προσπάθειας από τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ηγέτιδα δύναμη των οποίων είναι η ΝΔ. Το μήνυμα, που εκπέμπεται από το ΕΛΚ προς τη ΝΔ είναι ξεκάθαρο: «Στηρίξτε τις μεταρρυθμίσεις. Το μήνυμα, που εκπέμπεται από το ΝΔ επίσης σαφές: «Δεν συναινούμε σε διόγκωση της ύφεσης και νέες οριζόντιες περικοπές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...