748
Τα σπίτια μας έγιναν έξυπνα αλλά ταυτόχρονα και κατάσκοποι | Shuttestock

Προσοχή, οι οικοσκευές απέκτησαν νοημοσύνη και μας κατασκοπεύουν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 15:26
Τα σπίτια μας έγιναν έξυπνα αλλά ταυτόχρονα και κατάσκοποι
|Shuttestock

Προσοχή, οι οικοσκευές απέκτησαν νοημοσύνη και μας κατασκοπεύουν

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 15:26

Την επόμενη φορά που θα φορτώσετε τα βρώμικα ρούχα σας στο υψηλής τεχνολογίας πλυντήριό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από τα ρούχα, η συσκευή έχει «φορτώσει» και διάφορα προσωπικά σας δεδομένα, τα οποία θα είναι στη διάθεση όποιου έχει πρόσβαση σε αυτά, είτε είναι η εταιρεία κατασκευής είτε οποιοσδήποτε κακόβουλος (χάκερ ή άλλος).

Η έλευση των νέας γενιάς οικιακών συσκευών και συστημάτων λειτουργίας του σπιτιού που διαθέτουν κάμερες, ηχεία, αισθητήρες και σύνδεση με το Διαδίκτυο δημιούργησε εξαρχής φόβους για τα δεδομένα που συλλέγουν και το είδος της χρήσης και επεξεργασίας που γίνεται σε αυτά.

Η μεγάλη οργάνωση καταναλωτών της Βρετανίας Which? πραγματοποίησε έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δείχνουν ότι τα έξυπνα ηχεία, τα έξυπνα κουδούνια, οι κάμερες ασφαλείας, οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια, τα ψυγεία και οι άλλες οικιακές συσκευές και συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από όσα χρειάζονται για τη λειτουργία τους, παραβιάζοντας έτσι το απόρρητό μας και γενικότερα την προσωπική μας ζωή.

Μάλιστα η οργάνωση χαρακτηρίζει αυτές τις συσκευές και συστήματα ως «κατατασκόπους στο σπίτι» και έδωσε αυτόν τον τίτλο στο πόρισμά της.

Τα έξυπνα ηχεία της Bose μοιράζονται δεδομένα χρήστη με τη Metα, τη μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp. Tα προϊόντα Google Nest συλλέγουν δεδομένα επαφών και τοποθεσίας.

Οι έξυπνες κάμερες και τα κουδούνια της Ezviz, που πωλούνται από μεγάλους λιανοπωλητές, διαθέτουν συστήματα εντοπισμού και συλλογής προσωπικών δεδομένων που καταλήγουν στη μονάδα μάρκετινγκ των εταιρειών TikTok, Pangle, Huawei, Google και Meta.

Η Eufy, μια κινεζική εταιρεία, και η Ring, που ανήκει στην Amazon, που κατασκευάζουν έξυπνα κουδούνια και κάμερες ασφαλείας, ζητούν από τους πελάτες τους να τους ενημερώνουν για το πού ακριβώς βρίσκονται όταν οι πελάτες βρίσκονται εκτός σπιτιού και ενεργοποιείται το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού τους. Πρόκειται για μια πληροφορία που δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η Which? ενημέρωσε την αρμόδια βρετανική υπηρεσία, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), και του ζήτησε να παρέμβει ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί στις εγκρίσεις που δίνουν για τη λειτουργία αυτών των συσκευών και συστημάτων στα σπίτια τους.

Η Amazon, που κατασκευάζει έξυπνα κουδούνια πόρτας, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται διατηρούνται σε ασφαλή σημεία και δεν πωλούνται.

Σε μια πρόσφατη έρευνα της Βουλής των Κοινοτήτων για διασυνδεδεμένες συσκευές, η δρ Ευπραξία Ζαμάνη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στον τομέα της Πληροφορικής, είπε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης αυτών των συσκευών και συστημάτων είναι τόσο περίπλοκοι, που οι καταναλωτές δεν συναινούν στην κοινή χρήση δεδομένων αλλά μάλλον τα «παραδίδουν». Αυτό είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα «ψηφιακή παραίτηση».

Η επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων κάλεσε πρόσφατα την κυβέρνηση να τυποποιήσει τις διεπαφές απορρήτου για συνδεδεμένες συσκευές για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Η Amazon αναφέρει σε ανακοίνωση της: «Σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας για να προστατεύσουμε το απόρρητο και την ασφάλεια των πελατών μας και να θέσουμε στους πελάτες μας τον έλεγχο της εμπειρίας τους. Ποτέ δεν πουλάμε τα προσωπικά δεδομένα τους και δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε για να διατηρούμε τις πληροφορίες τους ασφαλείς. Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα με υπευθυνότητα για να προσφέρουμε αυτό που περιμένουν οι πελάτες μας: αγαπημένα προϊόντα που θα βελτιώνονται συνεχώς ». Η Google από την πλευρά της δήλωσε: «Η Google συμμορφώνεται πλήρως με τους ισχύοντες νόμους περί απορρήτου και παρέχει διαφάνεια στους χρήστες μας σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγουμε και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε».

Τι αποθηκεύουν οι έξυπνες οικιακές συσκευές

Τα έξυπνα ηχεία Amazon Echo (Alexa) ζητούν το όνομα, τη διεύθυνση, τις επαφές, τον αριθμό τηλεφώνου και την ακριβή τοποθεσία σας, όπως και το Google Nest. Οι Trackers σε αυτές τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του Amazon, στέλνουν επίσης δεδομένα στην Google. Τα ηχεία Bose μοιράζονται τα δεδομένα σας με τη Metα.

Πλυντήρια ρούχων Η LG θέλει τα περισσότερα δεδομένα, ζητώντας όνομα, ημερομηνία γέννησης, email, επαφές, τοποθεσία και αριθμό τηλεφώνου, ακόμη και πρόσβαση σε φωτογραφίες στην εφαρμογή της Apple. Η LG και η Hoover δεν σας επιτρέπουν να εξαιρεθείτε από την ημερομηνία γέννησης.

Κάμερες ασφαλείας και έξυπνα κουδούνια πόρτας Το Amazon Ring and το Blink θέλουν το όνομά σας, το email, τον αριθμό τηλεφώνου, τις επαφές, την ακριβή τοποθεσία σας, συχνά μέσω σχετικών εφαρμογών. Τα Arlo και ο Ezviz ζητούν παρόμοια δεδομένα. Ορισμένοι, όπως το Ring, το Arlo και το Eufy, θέλουν την τοποθεσία σας, που σημαίνει ότι σας παρακολουθεί όταν δεν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Ολα χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρακολούθησης από την Google, ενώ το Blink και το Ring συνδέονται στο Amazon. Οι έξυπνες τηλεοράσεις LG, Samsung, Sony και Phillips παρέχουν εξατομικευμένες διαφημίσεις μέσω της αυτόματης αναγνώρισης περιεχομένου, η οποία παρακολουθεί αυτό που παρακολουθείτε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...