740
Επιλεκτική μνήμη έχει ο Νετανιάχου για τη συνεργασία του με το Κατάρ στο ζήτημα της Γάζας, και τώρα επιτίθεται στο αραβικό κράτος | Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS/File Photo

Ανάλυση: Γιατί ο Νετανιάχου επιτίθεται τώρα στο Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 16:43
Επιλεκτική μνήμη έχει ο Νετανιάχου για τη συνεργασία του με το Κατάρ στο ζήτημα της Γάζας, και τώρα επιτίθεται στο αραβικό κράτος
|Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS/File Photo

Ανάλυση: Γιατί ο Νετανιάχου επιτίθεται τώρα στο Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2024, 16:43

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Κατάρ ήταν συνένοχοι εδώ και χρόνια, έγραψε η Corriere dell Sera, αφού και οι δύο πλευρές στήριξαν πολιτικά και οικονομικά τη Χαμάς. Και αυτή την αλήθεια τη γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι Ισραηλινοί.

Το Κατάρ διοχέτευσε χρήματα στη Γάζα για να διατηρήσει το καθεστώς της Χαμάς κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Μάλιστα, όταν το Κατάρ αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές, το 2018, το Ισραήλ έστειλε απεσταλμένους υψηλού επιπέδου στην Ντόχα με σκοπό να παρακαλέσουν τους Καταρινούς να συνεχίσουν να πληρώνουν.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο «Μπίμπι» ξεσπάθωσε εναντίον του Κατάρ, μιλώντας σε συγγενείς ομήρων: «Δεν με ακούτε να ευχαριστώ το Κατάρ. Γιατί νομίζετε; Διότι για εμένα το Κατάρ δεν διαφέρει από τον ΟΗΕ ούτε από τον Ερυθρό Σταυρό. Θα χρησιμοποιήσω οποιονδήποτε θεατρίνο για να με βοηθήσει να απελευθερώσω τους ομήρους, όμως δεν έχω αυταπάτες».

Η απάντηση του Κατάρ υπήρξε σκληρή: «Οι δηλώσεις του Νετανιάχου είναι ανεύθυνες και καταστροφικές για την προσπάθεια σωτηρίας των αθώων, όμως δεν μας εκπλήσσουν. Υπονομεύουν, πάντως, τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Ο Νετανιάχου σκέφτεται την πολιτική καριέρα του, αντί να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση των αθώων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ισραηλινοί όμηροι».

Αυτό το γαϊτανάκι των εκατέρωθεν σχολίων συμβαίνει την ώρα που στόχος όλων των πλευρών, του Ισραήλ, του Κατάρ, των ΗΠΑ, ακόμη και της Χαμάς, υποτίθεται πως είναι κάποια συμφωνία για τους 136 ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους τρομοκράτες. Η νέα συμφωνία είναι περίπλοκη, διότι η Χαμάς στοχεύει μαξιμαλιστικά, δηλαδή στον τερματισμό του πολέμου και στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όμως, επέλεξε την «ολοκληρωτική καταστροφή» της Χαμάς – στόχος μη ρεαλιστικός κατά την εκτίμηση όλων των πλευρών.

Προέχει το πολιτικό κέρδος του

Γιατί ο Νετανιάχου επιτίθεται στο Κατάρ τώρα, καθώς η διαμεσολάβηση εξελίσσεται; Υπάρχει μόνο μία πιθανή εξήγηση: επειδή πιστεύει ότι έτσι και καταφέρει να πείσει τους Ισραηλινούς ότι «φταίει το Κατάρ», συγχρόνως θα τους πείσει ότι δεν φταίει ο ίδιος!

Οι Ιταλοί επανέλαβαν ότι είναι αδιαμφισβήτητη η χρηματοδότηση της Γάζας από το Κατάρ κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ και με πακτωλούς χρήματος (30 εκατ. δολάρια μηνιαίως), ενώ θύμισε ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε πει δημοσίως ότι «όποιος θέλει να εμποδίσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της Χαμάς». Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, της αδιάκοπης ροής συναλλάγματος, η Χαμάς υποτίθεται ότι θα εγκατέλειπε το Παλαιστινιακό και θα περιοριζόταν στη δική της εξουσία στο κατάδικό της… «Χαμαστάν» της Γάζας.

Εμπειροι ισραηλινοί πολιτικοί, όπως ο Αλόν Πίνκας, πρώην σύμβουλος του Σιμόν Πέρες, προέβλεψαν εδώ και καιρό ότι ο Νετανιάχου θα κατηγορούσε το Κατάρ. «Τις φρικαλεότητες τις διέπραξε η Χαμάς, όχι το Κατάρ. Αντιθέτως, το Κατάρ είναι απαραίτητο στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Στις μεταπολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το Κατάρ μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο. Θα είναι κεντρικό μέρος της λύσης, σίγουρα πάντως δεν θα είναι το πρόβλημα».

Αλλά και οι New York Times σε δική του έρευνα έγραψαν ότι ο Νετανιάχου προσπαθούσε επί χρόνια «να αγοράσει ηρεμία από τη Χαμάς μέσω του Κατάρ», ενώ προέβαλαν δηλώσεις του Ούντι Λεβί, πρώην επικεφαλής της υπεύθυνης για τη Χαμάς μονάδας της Μοσάντ, ο οποίος καυτηρίασε την αδιαφορία του Νετανιάχου στις προειδοποιήσεις των ισραηλινών πρακτόρων.

Μέλλων συνέταιρος των ΗΠΑ

Κατόπιν αυτών, ολοκλήρωσαν οι Ιταλοί, είναι σαφές ότι το Κατάρ είναι σημαντικό στην περιοχή. Το Al Jazeera, το μεγάφωνο του Κατάρ, το ακούν εκατοντάδες εκατομμύρια Αραβες. Οι φιλοδοξίες του είναι μεγάλες και πολυεπίπεδες. Θέλει να δημιουργήσει μια αραβική ένωση, ώστε να απαλλάξει τους Αραβες από τη σαουδαραβική εξάρτηση και από τη Δυτική κουλτούρα. Θέλει να παίξει σήμερα τον ρόλο της «Αιγύπτου του Νάσερ» όσον αφορά την παναραβική ιδεολογία.

Είναι πολύ πλούσιο κράτος, συνεπώς χρησιμοποιεί το χρήμα ως μοχλό επιρροής και εξυπηρέτησης των ηγεμονικών στόχων του. Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου έπληξαν και αυτό, έτσι τώρα ενδιαφέρεται να ξαναχτίσει την εικόνα του και παρουσιάζεται ως απαραίτητος διαμεσολαβητής. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και συνολικά της Δύσης να το κάνουν να γλιστρήσει προς τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και όχι προς την πλευρά του Ιράν, της Συρίας και της Χεζμπολάχ.

Οι Ιταλοί μνημόνευσαν και ένα άρθρο του Foreign Policy: «Ο δρόμος για την περιφερειακή ειρήνη περνά από την Ντόχα. Λόγω της πολιτικής και οικονομικής επιρροής του, μόνο το Κατάρ μπορεί να χαλιναγωγήσει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι μια ηττημένη Χαμάς δεν θα αναστηθεί. Μόνο το Κατάρ μπορεί να διασφαλίσει ότι οι σουνιτικές αραβικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών παραγόντων, της Ρωσίας και του Ιράν». Και κατέληξε η Corriere: «Μόνο αυτό έχει σημασία, για αυτό χρειαζόμαστε τους δεσπότες του Κόλπου. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα του Νετανιάχου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...