571
Οι υφυπουργοί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς | Intime

Υπ. Οικονομικών: Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα το σχέδιο Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 11:43
Οι υφυπουργοί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς
|Intime

Υπ. Οικονομικών: Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα το σχέδιο Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 11:43

Τεράστιο δημοσιονομικό κόστος προκύπτει από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνου Πετραλιά, «προκύπτουν: 16 δισ. ευρώ πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος των βασικών μέτρων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, 8 δισ. ευρώ ετήσιο κόστος για τα επόμενα έτη, 40 δισ. ευρώ συνολικό πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στα τέσσερα έτη εφαρμογής».

Όπως τονίζεται, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν καμία ρεαλιστική πηγή εσόδων, ενώ αγνοούν τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

«Ο κ. Κασσελάκης μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ακριβώς όπως έκανε ο κ. Τσίπρας λίγους μήνες πριν… Αντιθέτως, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της. Ήδη πάνω από το 50% του προγράμματός μας έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται, ενώ αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης μειώνει ή καταργεί φόρους, αυξάνει το εισόδημα των πολιτών και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», αναφέρουν οι δύο υφυπουργοί.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης παρατίθενται σε πίνακα ένα προς ένα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσιονομική επίπτωσή τους:

Κόστος (σε δισ. ευρώ) 1ο έτος 2ο έτος 3 έτος 4ο έτος
Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπολογισμός για 1 έτος εφαρμογής) 1,9 0 0 0
Μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, δηλαδή στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων (υπολογισμός για 1 έτος εφαρμογής) 2,3 0 0 0
Μείωση ΦΠΑ στους συντελεστές 21%, 11% και 5% 2,4 2,4 2,4 2,4
Αλλαγή κλίμακας φορολόγησης φυσικών προσώπων 3,5 3,5 3,5 3,5
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,5% εντός τριετίας (υπόθεση 1,5% κατ’ έτος) 0,6 1,3 1,9 1,9
Κατάργηση προκαταβολής φόρου 4,2 0 0 0
Μείωση φόρου στα ενοίκια 0,7 0,7 0,7 0,7
Συνολικό κόστος 16 8 8 8

 

Η κοστολόγηση έγινε από τα επιτελεία των δύο υφυπουργών, στη βάση των αντικειμενικών στοιχείων του Προϋπολογισμού και των κατανομών των φορολογικών δεδομένων.

Όπως αναφέρεται, «το κόστος των μέτρων συνεπώς ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ το πρώτο έτος εφαρμογής και 40 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών. Αυτά σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καλυφθούν από μέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα είναι εφάπαξ, ενώ στη πραγματικότητα τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει είναι μόνιμα. Ακόμα όμως και αυτά τα μέτρα είσπραξης υπερκερδών είναι στην φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπολογίζει 900 εκατ. από υπερκέρδη εταιριών ενέργειας για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023. Υπερκέρδη που έχουν ήδη παρακρατηθεί μέσω του μηχανισμού παρακράτησης υπερκερδών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και αφορά την ίδια περίοδο. Για τις εταιρίες διύλισης υπολογίζει εισπράξεις 715 εκατ. ευρώ το 2023. Τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει φόρο μόνο για το μέρος των κερδών που υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών των προηγούμενων ετών και έχουν ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ φόρος και έκτακτη εισφορά το προηγούμενο έτος που τα κέρδη ήταν αυξημένα. Αναφορικά δε με την φορολόγηση των τραπεζών με έκτακτη εισφορά 1,6 δισ. ευρώ παραπέμπουμε τον κ. Κασσελάκη στο παράδειγμα της Ιταλίας, που μετά την ανακοίνωση έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστημα, έχασε την αξιοπιστία της στις χρηματαγορές και αναγκάστηκε να λάβει πίσω τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν γνωρίζει, δεν κοστολογεί, παραθέτοντας μη ρεαλιστικές προτάσεις, σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρμοστες και αντίθετες στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, αγνοώντας την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...