749
Η νεκροφόρα διασχίζει τον κεντρικό δρόμο του Μπρέι, υπό τα χειροκροτήματα χιλιάδων θαυμαστών της Σινέντ | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Χιλιάδες μουσικόφιλοι αποχαιρέτησαν τη Σινέντ Ο’Κόνορ στην Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 07:31
Η νεκροφόρα διασχίζει τον κεντρικό δρόμο του Μπρέι, υπό τα χειροκροτήματα χιλιάδων θαυμαστών της Σινέντ
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Χιλιάδες μουσικόφιλοι αποχαιρέτησαν τη Σινέντ Ο’Κόνορ στην Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2023, 07:31

Ο ξαφνικός θάνατός της τον περασμένο μήνα σε ηλικία 56 ετών σόκαρε τον κόσμο της μουσικής. Για την πατρίδα της, όμως, η Σινέντ Ο’Κόνορ ήταν κάτι παραπάνω από μια πάλαι ποτέ διάσημη τραγουδίστρια – ήταν μια μαχητική και αλύγιστη ψυχή, που αντιστάθηκε με θάρρος στα ταμπού που αποτελούν μάστιγες της ιρλανδικής κοινωνίας.

Ετσι, χιλιάδες συμπατριώτες της παρατάχθηκαν στους δρόμους της γενέτειράς της, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην καλλιτέχνιδα που αγάπησαν παθιασμένα. Στους δρόμους του Μπρέι, Ιρλανδοί όλων των ηλικιών ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, και πέταξαν λουλούδια στο αυτοκίνητο που κουβαλούσε το φέρετρό της μπροστά από το πατρικό σπίτι της.

Χιλιάδες Ιρλανδοί ξεχύθηκαν στο δρόμο από τον οποίο πέρασε το αυτοκίνητο με τη σορό της Σινέντ, ραίνοντας το με λουλούδια (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με μπλε, λευκά και ροζ λουλούδια. Μια φωτογραφία της τραγουδίστριας ήταν επίσης ορατή από το πίσω παράθυρο της συνοδείας. Μερικοί από το πλήθος περίμεναν για περισσότερες από δύο ώρες, τραγουδώντας και χορεύοντας τη μουσική της, που ακουγόταν από ένα βαν–σκαραβαίο, ντυμένο με σημαίες ουράνιου τόξου.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν παιδιά με αρκουδάκια και πατίνια. Οι άνθρωποι φορούσαν πράσινα ιρλανδικά καπέλα, κασκόλ και σημαίες, κουβαλούσαν λουλούδια, πανό, ακόμη και μια κιθάρα. Πολλοί έφεραν τα σκυλιά τους μαζί, αναφέρουν οι Irish Times. Παρότι η διοργάνωση της κηδείας της Ο’Κόνορ ήταν δημόσια, η ταφή της έγινε ιδιωτικά.

Η χαρακτηριστική φωτογραφία του ξυρισμένου κεφαλιού και του ελαφριού χαμόγελου της Σινέντ, κοσμούσε το φέρετρο μέσα στη νεκροφόρα (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιρλανδίας RTE, ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που παρευρέθησαν στην ιδιωτική κηδεία, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας και ποιητή, Μάικλ Χίγκινς, και τη σύζυγό του Σαμπίνα. Παρόντες ήταν και οι ιρλανδοί τραγουδιστές Μπομπ Γκέλντοφ και Μπόνο των U2.

Η O’Κόνορ ήταν γνωστή για τον πολιτικό της ακτιβισμό και πολλοί από το πλήθος ακολούθησαν το παράδειγμά της. Ενας άνδρας έφερε μια πινακίδα διαμαρτυρόμενος για τη μεταχείριση των παιδιών από την Ιρλανδία στα ορφανοτροφεία, ενώ μια άλλη γυναίκα φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη». Αρκετοί άνθρωποι κυμάτιζαν τις πολύχρωμες σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μια γυναίκα αφήνει ένα από τα πολλά ιδιόχειρα και τυπωμένα σημειώματα, έξω από το πατρικό σπίτι της Σινέντ Ο’Κόνορ (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Χειρόγραφες σημειώσεις που αφέθηκαν έξω από το πρώην σπίτι της, ευχαριστούσαν την τραγουδίστρια που μοιράστηκε τη φωνή της και τη μουσική της. Ενα σημείωμα έγραφε: «Είσαι για πάντα στην καρδιά μου». Μια ροζ καρέκλα τοποθετήθηκε έξω από το ροζ χρώματος ωδείο του σπιτιού, που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, με ροζ λουλούδια και μια φωτογραφία της τραγουδίστριας τοποθετημένη στη βάση της καρέκλας.

Ενα πανό, ένα μήνυμα, μία αλήθεια: «Ευχαριστούμε Σινέντ» (Clodagh Kilcoyne/Reuters)

Ενα πλακάτ που κάποιος άφησε στον τοίχο του ακινήτου, απαριθμούσε τους σκοπούς για τους οποίους η τραγουδίστρια είχε εκφράσει την υποστήριξή της, συμπεριλαμβανομένου του καλωσορίσματος των προσφύγων: «Εκεί που τα λόγια αποτυγχάνουν, υπάρχει η μουσική». Από την ημέρα του θανάτου της στις 26 Ιουλίου, ο κόσμος αφήνει λουλούδια και αποτίει φόρο τιμής στο σπίτι, που η τραγουδίστρια πούλησε το 2021, και το οποίο τώρα είναι άδειο.

Η κηδεία της Σινέντ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, με επικεφαλής τον ιμάμη του Ισλαμικού Κέντρου της Ιρλανδίας, Σεΐχη Δρ. Ουμάρ-Αλ-Κάντρι, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι εκφράζει την «εκτίμησή μου από καρδιάς» στην οικογένεια, που αναγνώρισε και αγκάλιασε τη μουσουλμανική της ταυτότητα.

Μια φαν με τατουάζ αφιερωμένο στη Σινέντ και τον στίχο της, «Θα ονειρεύομαι τα όνειρά μου μαζί σου», αγγίζει τη νεκροφόρα (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, που μοιράστηκε στο Διαδίκτυο μετά την τελετή, ο Αλ-Κάντρι είπε: «Οσο περισσότερο τραγουδούσε και μιλούσε για τον πόνο της, καθώς και για τις διάχυτες αμαρτίες στην κοινωνία που έβλεπε, τόσο περισσότερο η φωνή της και τα λόγια της αντηχούσαν στους ακροατές και άγγιζε τις καρδιές τους. Δεν σταμάτησε ποτέ την αναζήτησή της για να γνωρίσει πλήρως τον Θεό, αποτελώντας παράδειγμα μιας ζωής που χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κοινωνία μαζί Του».

Τόνισε ότι η Σινέντ «υπέφερε περισσότερο από το μερίδιό της σε κακουχίες και αντιξοότητες, ειδικά στα χρόνια της μόρφωσής της, πολλά από ενήλικες και ιδρύματα που σεβόταν, ωστόσο επέδειξε μια ακλόνητη και αποφασιστική πίστη στο Θείο». Μια γιγάντια εγκατάσταση προς τιμήν της Ο’Κόνορ αποκαλύφθηκε στην κεντρική πλατεία του Μπρέι. Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ των δημιουργικών εταιριών «The Tenth Man» και «Mack Signs».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...