639
Απο τη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη Δευτέρα | INTIMEnews

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για servicers και «κόκκινα» δάνεια

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 14:42
Απο τη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη Δευτέρα
|INTIMEnews

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για servicers και «κόκκινα» δάνεια

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 14:42

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομιών με τίτλο, «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων-ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “Ηρακλής” και άλλες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Ολες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν:

Υπέρ της αρχής: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Άρθρο 7: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10

Άρθρο 38: «Ναι» 158, «Όχι» 129, «Παρών» 10

Άρθρο 40: «Ναι» 190, «Όχι» 97, «Παρών» 10

Άρθρο 66: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Άρθρο 89: «Ναι» 158, ‘Όχι» 139

Άρθρο 107: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Υπουργική τροπολογία: «Ναι» 158, «Όχι» 139

Βασικές βελτιώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, η μείωση του επιτοκίου των νέων ρυθμίσεων ιδιωτικού χρέους – πρός τις τράπεζες, την Εφορία και τον ΕΦΚΑ – στο 3% και η δυνατότητα μεγαλύτερου “κουρέματος” έως 28% της αρχικής οφειλής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να τρέξουν οι ρυθμίσεις καθώς σε εννέα χρόνια που ισχύει το θεσμικό πλαίσιο έχουν γίνει μόνο 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη οι βασικές αλλαγές που επήλθαν ώστε να κάνουν πιό απλή και το κυριότερο διαφανή τη διαδικασία ρύθμισης των χρεών, χωρίς να χρειάζεται προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι οι εξής:

1. Εξωδικαστικός: Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο). Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές. Παράλληλα με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου, βελτιώνεται ο αλγόριθμος για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο για τους ευάλωτους. Συγκεκριμένα το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση θα μειωθεί έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο των ρυθμίσεων θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη.

2. Servicers: Στο εξής οι διαχειριστές κόκκινων δανείων και άλλων οφειλών αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με βάση τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167 αλλά και πέρα από αυτές. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών). Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Με βάση αυτές τις αλλαγές ο υπουργός ευελπιστεί ότι θα αυξηθεί η ροή αιτημάτων για ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δυνατότητα η οποία δόθηκε εδώ και εννέα χρόνια (από το δεύτερο μνημόνιο). Σε αυτό το διάστημα, συνολικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Βέβαια από τον περασμένο Οκτώβριο φάνηκε ότι κάτι κινείται, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μόνο το μήνα αυτό πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. Ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.821.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...