789
O Γουεμπανιαμά στο ματς που συστήθηκε σε όλον τον πλανήτη | Facebook/FIBA

Βικτόρ Γουεμπανιαμά: Ο 18χρονος που παίζει το μπάσκετ του μέλλοντος

Sportscaster Sportscaster 8 Οκτωβρίου 2022, 22:02
O Γουεμπανιαμά στο ματς που συστήθηκε σε όλον τον πλανήτη
|Facebook/FIBA

Βικτόρ Γουεμπανιαμά: Ο 18χρονος που παίζει το μπάσκετ του μέλλοντος

Sportscaster Sportscaster 8 Οκτωβρίου 2022, 22:02

Η Ευρωλίγκα 2022-2023 είχε πρεμιέρα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όμως -ποιος θα το φανταζόταν;- εκείνη τη μέρα η παγκόσμια κοινότητα του μπάσκετ είχε το βλέμμα της στραμμένο αλλού: σε ένα φιλικό ματς στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Η G-League Ignite (Ιγκνάιτ), μια νεοσύστατη αναπτυξιακή ομάδα του NBA (δεν είναι, καν, θυγατρική κάποιου μεγάλου συλλόγου), φιλοξενούσε την άσημη Λεβαλουά Μετροπολιτάν, η οποία εδρεύει στα περίχωρα του Παρισιού. Η επισκεψιμότητα στο ESPN και το NBA App, που μετέδιδαν το παιχνίδι, ήταν τεράστια. Τέτοια, ώστε να «πέσει» το σύστημα. Επειδή όλοι ήθελαν να δουν τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά, το γαλλικό «φαινόμενο» του μπάσκετ.

Ο 18χρονος φόργουορντ-σέντερ, που έχει ύψος άνω των 221 εκατοστών, δεν τους απογοήτευσε. Ούτε τους (περίπου) 200 σκάουτερ και παράγοντες ομάδων, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Λας Βέγκας για να μελετήσουν από κοντά τον παίκτη που θεωρείται ως το μέλλον του αθλήματος. Τους προσέφερε ένα εντυπωσιακό σόου, με μπόλικα highlights και στις δύο άκρες του παρκέ. Κατέγραψε 36 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 μπλοκ και ένα κλέψιμο, και η ομάδα του νίκησε με 112-106.

Δυο 24ωρα νωρίτερα, στο ίδιο γήπεδο, η Μετροπολιτάν είχε ηττηθεί από την G-League Ignite με 122-115, όμως ο νεαρός Γάλλος είχε σκοράρει 37 πόντους, σημειώνοντας, μάλιστα, 7 τρίποντα σε 11 προσπάθειες. Ηταν η παρθενική του εμφάνιση στις ΗΠΑ, και η πρώτη φορά στην καριέρα του που έπαιζε σε ματς 48 λεπτών.

Η στατιστική του, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι για έναν παίκτη που ενηλικιώθηκε, μόλις, τον περασμένο Ιανουάριο, δεν λέει όλη την αλήθεια για το σπάνιο ταλέντο του. Πρέπει να τον δει κανείς να αγωνίζεται, για να καταλάβει γιατί οι ειδικοί του μπάσκετ «στοιχηματίζουν» ότι θα βρίσκεται στο Νο.1 του επόμενου Draft, το 2023. Ντριμπλάρει σαν τον Στεφ Κάρι, εκτελεί από κοντινή, μέση και (πολύ) μακρινή απόσταση σαν τον Κέβιν Ντουράντ, παίζει άμυνα σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον σπουδαίο συμπατριώτη του, Ρουντί Γκομπέρ. Τρέχει σαν τον άνεμο στον αιφνιδιασμό, παρά το τεράστιο ύψος του, «βλέπει» γήπεδο και πασάρει καταπληκτικά, καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, τα κάνει όλα.

Πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Επειδή χειρίζεται πολύ καλά την μπάλα, αλλά και γιατί σουτάρει υπέροχα από παντού. Ο ίδιος ο σούπερ-σταρ των Λος Αντζελες Λέικερς τον χαρακτήρισε «εξωγήινο», και μίλησε για εκείνον με θαυμασμό: «Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Εναν παίκτη με το δικό του ύψος, να κινείται στο γήπεδο με τέτοια χάρη. Είναι, σίγουρα, ένα απίστευτο ταλέντο. Είναι σπουδαίος». Ο Στεφ Κάρι είπε ότι τέτοιοι παίκτες φτιάχνονται μόνο στο 2Κ και τα μπασκετικά video-games, στην κατηγορία «create-a-player». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον αποθέωσε, τονίζοντας πως «το 2045 όλοι θα μοιάζουν με τον Βικτόρ».

Σχεδόν οι μισοί (το 45%) των τζένεραλ μάνατζερ της αμερικανικής λίγκας απάντησαν «ο Γουεμπανιαμά», σε γκάλοπ για το ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος μπασκετμπολίστας εκτός ΝΒΑ. Δεν είναι υπερβολή, ότι οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι ομάδες του ΝΒΑ θα ήθελαν να τον αποκτήσουν στο NBA Draft 2023. Οπως αποκάλυψε ο διάσημος ατζέντης του, Μπουνά Εντιαγιέ (έχει πελάτες όλους τους γάλλους NBAers), δέχεται πιέσεις από παράγοντες του αμερικανικού πρωταθλήματος, να πείσει τον 18χρονο να μείνει μακριά από τη δράση αυτή τη σεζόν, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει κάποιον σοβαρό τραυματισμό. «Ακόμη κι αν του το ζητούσα, δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτεί», τόνισε στο ESPN.

Προπονητές, σκάουτερ, παράγοντες και media προσπαθούν τώρα να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον παίκτη, που τόσο ξαφνικά εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Το ESPN αποκάλυψε τι νούμερο παπούτσι φοράει: 20,5 (55 στην Ευρώπη). Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ύψος 2,21μ. αλλά, μάλλον, υπερβαίνει τα 2,24. Ισως, και τα 2,26, σύμφωνα με το Draft Express. Αγνωστο είναι και το ακριβές βάρος του (93 έως 100 κιλά). Το μεγαλύτερο μυστήριο, όμως, είναι το άνοιγμα των χεριών του (wingspan). Ξεπερνά, σίγουρα, τα 2,44 μέτρα. Λέγεται ότι προσεγγίζει τα 2,50.

Ο Γουεμπανιαμά, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2004 σε ένα προάστιο του Παρισιού, προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στα σπορ. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του ύψους. Η μητέρα του, μπασκετμπολίστρια. Το ίδιο και η αδελφή του, η οποία στο Ευρωμπάσκετ Κ-16 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Εκείνος γνώρισε τον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας), όμως σύντομα τον κέρδισε το μπάσκετ. Στα 14 έπαιζε στην Κ-18 της Ναντέρ, συμπαίκτης και αντίπαλος νεαρών που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτεροι. Οταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο EuroCup, ήταν, μόλις, 15 ετών. Τα φώτα στράφηκαν πάνω του μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-19, το καλοκαίρι του 2021. Αν και ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει η Μπαρτσελόνα, υπέγραψε συμβόλαιο στη Βιλερμπάν, κι αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα 2021-2022. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα τον θυμούνται, ανήλικο ακόμη, να πετυχαίνει τρίποντο στο ΟΑΚΑ, και να… μοιράζει τάπες στη Λιόν. Εφέτος το καλοκαίρι μετακινήθηκε στη Μετροπολιτάν, που δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, για να μην επιβαρύνει το κορμί του με αλλεπάλληλους αγώνες, και να έχει χρόνο για ατομικές προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Οταν θα αποκτήσει και μυικό όγκο (πράγμα που σίγουρα θα συμβεί όταν θα μετακομίσει στις ΗΠΑ), αυτό το παιδί – «θαύμα», που θαυμάζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Κέβιν Ντουράντ, όπως εξομολογήθηκε στο ESPN, μπορεί, πράγματι, να γίνει ο μπασκετμπολίστας του μέλλοντος, όπως προφήτευσε ο «Greek Freak».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...