727
| SOOC

Τρίτη και Τετάρτη οι αιτήσεις για το market pass – στο vouchers.gov.gr

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 13:55
|SOOC

Τρίτη και Τετάρτη οι αιτήσεις για το market pass – στο vouchers.gov.gr

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 13:55

Σε λειτουργία τίθεται από την Τρίτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Μarket Pass μέσω του , όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει σε δύο ημέρες: την Τρίτη για τους πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1, 2, 3, 4 και την Τετάρτη για τους ΑΦΜ  με λήγοντες 5, 6, 7, 8, 9.

«Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η ενίσχυση» για το Μarket Pass, εξήγησε, «ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια τα οποία ξεκινούν από 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο αγορές 1.000 ευρώ».

Παραδείγματα:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Οικογένεια με ένα παιδί: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Οικογένεια με 2 παιδιά: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Οικογένεια με 3 παιδιά: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Οικογένεια με 4 παιδιά: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «από την ερχόμενη Τετάρτη το Καλάθι του Νοικοκυριού διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων. Από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60 ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το Σαρακοστιανό Καλάθι».

Εντός ενός μήνα, επίσης, υποχρεώνονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάξουν τα ταμπελάκια τιμών ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Παράλληλα οι έλεγχοι εντείνονται και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις. Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλείων που δημιουργήθηκαν όπως είπε από την κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-katanalotis, στο όριο που τέθηκε στο ποσοστό κέρδους και στην ίδρυση της ΔΥΜΕΑ της υπηρεσίας που κάνει καθημερινά ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Και όλα αυτά, όταν όπως υπενθύμισε, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

«Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να “ρίξουμε λευκή πετσέτα”, αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε στη σχετική αναφορά του ο κ. Οικονόμου.

Ηδη, όπως είπε, τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε, αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα και είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρείες security.

«Σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και ο σεβασμός του ωραρίου των εργαζομένων», τόνισε, και σημαντικό εργαλείο αποτελεί η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους, λειτουργώντας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην αναφορά του εξάλλου στην ΚΥΑ για τη ρύθμιση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τους καλλιτέχνες και τα πτυχία τους, ο κ. Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων :

«Η κυβέρνηση εξηγώντας με ειλικρίνεια, με σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και το Εθνικό Πλαίσιο Διαβάθμισης Ακαδημαϊκών Προσόντων τήρησε τη δέσμευσή της, τη δέσμευση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

»Συνόψισε στις δεσμεύσεις της συνάντησης με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και ανέλυσε πώς αυτές υλοποιούνται με βάση την ΚΥΑ.

»Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της γι’ αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με τη βαθμίδα ΤΕ, είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον Οργανισμό, τον ΕΟΠΕΠ και προκαλούν αρνητικές αντανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...