664
|

Times και BBC προς Σούνακ: «Ασε τα Γλυπτά να πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 10:24

Times και BBC προς Σούνακ: «Ασε τα Γλυπτά να πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον»

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 10:24

Σε (ακόμη) μια κίνηση πολιτικής αυτοχειρίας ο Ρίσι Σούνακ σνομπάρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση του δεύτερου με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, σερ Κιρ Στράμερ. Θεωρητικά, αφορμή για την ακύρωση της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησης των δύο ηγετών, ήταν η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού ότι «το να χωρίζεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα».

Στην ουσία, ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και όλα αυτά έχουν να κάνουν με την δημοσκοπική καθίζηση του Σούνακ και την αντίστοιχη άνοδο των Εργατικών του Στράμερ. Ομως, ας μείνουμε λίγο στα Γλυπτά.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα από τα μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ρίσι Σούνακ αυτή τη στιγμή, είναι όμως ταυτόχρονα μια εξαιρετική αφορμή για να προσπαθήσει να δείξει την αποφασιστικότητα που τόσο του λείπει και τόσο χρειάζεται. Οι Εργατικοί του Κιρ Στράμερ δεν αντιτίθενται στο δανεισμό των Γλυπτών, όπως αναφέρει ο Κρις Μέισον σε άρθρο του στο BBC, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν σχετικά «ανώδυνη» για τη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο· δεν χρειάζεται αλλαγή του σχετικού νόμου του 1963, ενώ θα έπαιρνε και καιρό έως ότου υλοποιηθεί. Ο Σούνακ, όμως, αποφάσισε να κάνει τα Γλυπτά κεντρικό θέμα στη διάστασή του με τους Εργατικούς και το έκανε με πάρα πολύ άκομψο τρόπο: ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή την 45λεπτη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Σούνακ το έκανε ακόμη χειρότερο προτείνοντας να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ολιβερ Ντόουντεν. Ο ελληνας Πρωθυπουργός αρνήθηκε και είπε, φανερά ενοχλημένος, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Λονδίνο, ότι «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση».

Με λίγα λόγια, όπως επεσήμανε το BBC, περιέγραψε τον Ρίσι Σουνάκ ως «δειλό». Δειλός δεν ξέρουμε αν είναι, πολιτικά πάντως έκανε μια εντελώς αψυχολόγητη κίνηση: έδωσε πόντους στον κ. Μητσοτάκη και το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών, φάνηκε να λειτουργεί ερασιτεχνικά ο ίδιος και έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς του αντιπάλους και μέρος του βρετανικού Τύπου να τον τσακίσουν.

Οι Times του Λονδίνου χρειάστηκαν μόλις 310 λέξεις για να πουν την ιδιαίτερα καυστική άποψή τους στο κεντρικό τους άρθρο σήμερα:

«Mr Sunak would soon end up losing his own marbles», έγραψαν οι Times, καθώς η υπόθεση τους έδωσε την ευκαιρία για το αυτονόητο λογοπαίγνιο. Στα αγγλικά η έκφραση «lose my marbles» δεν σημαίνει «χάνω τα μάρμαρά μου», αλλά «τα χάνω», «χάνω τ’ αυγά και τα πασχάλια» σε μια ακόμα πιο ελεύθερη μετάφραση. Ο Ρίσι Σούνακ πιθανώς θα τα χάσει και αυτά – και μαζί τις εκλογές.

Οι Times κάνουν μια μικρή αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της διαμάχης για τα Γλυπτά και αναφέρονται στη στροφή που έκανε ο Μπόρις Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός. Απόφοιτος του τμήματος Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης τότε, ο Τζόνσον είχε προτείνει στη Μελίνα Μερκούρη το 1986 τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την προώθηση του αιτήματος επιστροφής των Γλυπτών. Ως πολιτικός άλλαξε εντελώς το αφήγημα, αποκαλώντας τα Γλυπτά «πρόσφυγες θεούς και ήρωες, που βρήκαν καταφύγιο το 1812 στη Βρετανία από τα οθωμανικά καμίνια· αν δεν τα είχαμε εδώ, θα τα είχαν λιώσει για να τα κάνουν τσιμέντο», έλεγε.

Τη γραμμή αυτή, που αποτελεί το βρετανικό κυβερνητικό αφήγημα σταθερά τα τελευταία χρόνια, υιοθέτησε και η Λιζ Τρας, αντανακλώντας τον πάγιο βρετανικό φόβο ότι, αν φύγουν τα Γλυπτά, αυτό θα σηματοδοτήσει μια μαζική έξοδο θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο προς κάθε κατεύθυνση στον πλανήτη.

Ο Σούνακ, επισημαίνουν οι Times, θα όφειλε να αναστρέψει αυτό το αφήγημα. Το ζήτημα, γράφουν, δεν είναι σε ποιον ανήκουν τα Γλυπτά, αλλά πού μπορούν να στεγαστούν καλύτερα: «Ανήκουν ως ενιαίο καλλιτεχνικό σύνολο στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκεί όπου τα υπόλοιπα ευρήματα του Παρθενώνα εκτίθενται εξαιρετικά σήμερα, στο κορυφαίας κατασκευής Μουσείο της Ακρόπολης, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν».

«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Γλυπτά. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία της ανθρωπότητας», καταλήγουν οι Times. Και, ακόμη κι αν όλα αυτά είναι μέρος μιας πιθανής  αντιπολιτευτικής προς τον Σούνακ γραμμής, δεν θα μπορούσαν να το έχουν πει καλύτερα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...