446
Aπό τη στιγμή της επίθεση στο περιπολικό στο ρεύμα της Πατησίων προς Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης στο ύψος της ΑΣΟΕΕ | CreativeProtagon

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμούς στην Πατησίων: Ολα έγιναν επειδή οι αστυνομικοί αγνόησαν την εντολή

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 14:03
Aπό τη στιγμή της επίθεση στο περιπολικό στο ρεύμα της Πατησίων προς Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης στο ύψος της ΑΣΟΕΕ
|CreativeProtagon

Θεοδωρικάκος για πυροβολισμούς στην Πατησίων: Ολα έγιναν επειδή οι αστυνομικοί αγνόησαν την εντολή

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 14:03

Σε μία δίχως άλλο πρωτοφανή ανακοίνωση την Tετάρτη (εδώ), το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επέρριψε την ευθύνη για την επικίνδυνη τροπή που πήγαν να πάρουν τα επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ, στους ίδιους τους αστυνομικούς του περιπολικού που δέχθηκε την επίθεση των κουκουλοφόρων. Οπως αναφερόταν, το περιστατικό με τους πυροβολισμούς για εκφοβισμό από τον οδηγό του περιπολικού, σημειώθηκε παρά τη σαφή εντολή που είχε δοθεί από το Κέντρο της Αμεσης Δράσης να μην (!) γίνονται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο των επεισοδίων.

Και την Πέμπτη, αφού κινήθηκαν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των τριών μελών του πληρώματος και αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός που συνελήφθη επειδή έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, ο πολιτικός τους προϊστάμενος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος,  επανέλαβε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι ακριβώς οι εν λόγω αστυνομικοί δεν ακολούθησαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο λόγος που τα τρία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο, είναι ότι δεν υπάκουσαν την εντολή να μην πλησιάσουν στην περιοχή όπου έσπαγαν και έκαιγαν οι αναρχικοί, καθώς -όπως υποστήριξε- υπήρχε σχέδιο του Αρχηγείου για παρέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ.

Μετά από ένα 20λεπτο, είπε, επενέβησαν τα ΜΑΤ και οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ απαντώντας στην κριτική περί φοβικής Αστυνομίας, διευκρίνισε εκ νέου ότι η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να μην πλησιάσει κανένα περιπολικό, είχε δοθεί γιατί θα ακολουθούσε επιχείρηση των ΜΑΤ.

Κατά τον υπουργό όμως, ακόμη και η ίδια η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε με καθυστέρηση, εξαιτίας της αγνόησης της εντολής από τους αστυνομικούς του περιπολικού, γι’ αυτό άλλωστε και ακολουθείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

Οσο για τον αστυνομικό που πυροβόλησε με το όπλο του ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους κουκουλοφόρους στην Πατησίων, ο κ. Θεοδωρικάκος  αρκέστηκε να πει ότι από τη στιγμή που ένιωσε ότι απειλείται και πυροβόλησε στον αέρα, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία. Αφού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις, αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

Νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει «καμία υποχωρητικότητα από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της  αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας».

Επιπρόσθετα, σημείωναν ότι η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε, σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

«Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου του, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του», έλεγαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αν  ο αστυνομικός που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, απαλλαγεί κατά την ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον Κανονισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...