456
Ο Κώστας Ζαχαριάδης προσέρχεται σε συνεδρίαση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ζαχαριάδης, αντί του Φίλη, «εκλεκτός» για τον Δήμο Αθηναίων

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 20:33
Ο Κώστας Ζαχαριάδης προσέρχεται σε συνεδρίαση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ζαχαριάδης, αντί του Φίλη, «εκλεκτός» για τον Δήμο Αθηναίων

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 20:33

Με τον Κώστα Ζαχαριάδη θα «κατέβει» ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθηναίων αποφάσισε την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα κρίθηκε με μόλις δύο ψήφους διαφορά: ο κ. Ζαχαριάδης (πρώην βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών) έλαβε 17 ψήφους, ενώ ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Α’ Αθηνών, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για το χρίσμα, ψηφίστηκε από 15 μέλη του κομματικού οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ψηφοφορία λευκό ψήφισαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Παππάς και Διονύσης Τεμπονέρας.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, κομματικές πηγές ανέφεραν πως όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον –επισήμως, πλέον– υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το οριακό της ψηφοφορίας ανέδειξε και το βαθύ σχίσμα που υπάρχει στο κόμμα, με φόντο τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού: δεν μπορεί να θεωρείται συμπτωματικό ότι ο κ. Ζαχαριάδης υποστηρίζει την Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ο κ. Φίλης είναι στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Νωρίτερα τα μέλη του κομματικού οργάνου απέρριψαν, με 25 «κατά», το ενδεχόμενο να στηριχθεί η υποψηφιότητα του πρώην καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, που ήταν επιλογή του απερχόμενου προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Υπέρ της υποψηφιότητάς τάχθηκαν 14 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ένας ψήφισε λευκό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτροπής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Παππά στο πλαίσιο των διεργασιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για συνάντηση σε «καλό κλίμα».

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε επίσης στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα.

Ποιος είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το 1985, όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο έως την ηλικία των 8 ετών. Το 1993 η οικογένεια του μετακόμισε στα Μελίσσια. Το 2002 αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Μελισσίων. Από το 2005 έως και σήμερα ζει στο Μαρούσι.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002-2008). Το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», στο Manchester στην Αγγλία.

Κατά την περίοδο των φοιτητικών χρόνων συμμετείχε στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ) και στην Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) με ενεργή δράση στο Βιολογικό Αθήνας.
Μέλος της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 2003, την περίοδο 2005-2010, ήταν εκλεγμένος στο Κεντρικό Συμβούλιο.

Από το 2013 (ιδρυτικό συνέδριο) έως σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από το 2022 μέλος και της Πολιτικής Γραμματείας.

Την περίοδο 2010 έως 2015, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης υπήρξε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβριο του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών. Βγήκε δεύτερος με 22.701 ψήφους, εξασφαλίζοντας την εκλογή του στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...