406
|

Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό για την τουρκική άσκηση Μavi Vatan νότια της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 10:51

Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό για την τουρκική άσκηση Μavi Vatan νότια της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 10:51

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού λογω της διεξαγωγής μεγάλης αεροναυτικής άσκησης των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Πρόκειται για μία άσκηση – μήνυμα της Αγκυρας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου όπως υποστηρίζει (και με την τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) έχει νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση ξεκίνησε την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου.

Το βασικό της σκέλος διεξάγεται νότια της Κρήτης, καθώς επίσης σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

Η πρώτη περιοχή είναι αυτή που επιχειρεί να οικειοποιηθεί η Τουρκία δυνάμει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου (MOU) που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ,  για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε με δηλώσεις επί δηλώσεων, τούρκοι αξιωματούχοι διακηρύττουν την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Τουκίας να διενεργήσει, μέσα στο 2020, γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι τυχόν τέτοια ενέργεια της τουρκικής πλευράς θα αντιμετωπιστεί άμεσα με ό,τι χρειαστεί, όπως χαρακτηριστικά έχουν αναφέρει τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

To όραμα Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα»

Η δεύτερη περιοχή της τουρκικής άσκηση Μavi Vatan εκτείνεται νοτιοανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου, όπου ήδη έχει αποσταλεί συνοδεία δύο φρεγατών το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την ανησυχία τους για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.

Ωστόσο, όπως είπε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σήμερα Πέμπτη) .

«Σε σχέση με την Τουρκία, υπό το φως των πιο πρόσφατων δράσεων της Τουρκίας που σχετίζονται με γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλάβαμε την ακλόνητη αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα», επανέλαβε ο κ. Μπορέλ.

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά με προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν ακόμη 35 παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων δέκα ήταν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά – ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπερπτήσεων στις 228!

Υπερπτήσεων συνέχεια και την Πέμπτη, με αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν πάνω από Ρόδο, Λήμνο, Χίο, Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...