340
|

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για διμερείς σχέσεις αλλά και Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 07:45

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για διμερείς σχέσεις αλλά και Βόρεια Μακεδονία

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 07:45

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, καθώς και η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων —δηλαδή και η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έως τώρα εμποδίζει η Βουλγαρία— είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη Σόφια, με τον βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ και τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η χώρα μας παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ως γνωστόν, ο Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος είναι εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς τεχνοκρατών –και αποφοίτων του αμερικανικού Χάρβαρντ– στα πολιτικά πράγματα της Σόφιας, θεωρείται εκείνος που θα ανοίξει τελικά τον δρόμο για ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ.

Όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας θα βρεθούν η διμερής συνεργασία με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, όπως και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους Πετκόφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής. Επιπλέον, στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις και για την εξέλιξη της πανδημίας, με έμφαση στην αναζωπύρωσή της λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. Η Βουλγαρία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων κατά της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...