742
Ο Κέλβιν Κίπτουμ και τα περίφημα Dev 163 της Nike | GettyImages

«Σούπερ παπούτσια» βάζουν φτερά στα πόδια των μαραθωνοδρόμων

Sportscaster Sportscaster 13 Οκτωβρίου 2023, 16:13
Ο Κέλβιν Κίπτουμ και τα περίφημα Dev 163 της Nike
|GettyImages

«Σούπερ παπούτσια» βάζουν φτερά στα πόδια των μαραθωνοδρόμων

Sportscaster Sportscaster 13 Οκτωβρίου 2023, 16:13

Στο Σικάγο ο Κέλβιν Κίπτουμ έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε σε χρόνο λιγότερο από δυο ώρες και ένα λεπτό. Διένυσε τη διαδρομή σε 2:00:35, καταρρίπτοντας το ρεκόρ (2:01:09) που κατείχε από πέρυσι ο Ελιουντ Κιπτόσγκε, ο κορυφαίος όλων των εποχών στην απόσταση των 42,195 χιλιομέτρων.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές: άπνοια, θερμοκρασία που δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου, και συννεφιά. Ακόμη κι έτσι, όμως, η επίδοσή του ήταν, σχεδόν, εξωπραγματική. Οταν ο τρομερός Κιπτσόγκε δοκίμασε να τρέξει μαραθώνιο για πρώτη φορά, ήταν 28 ετών, και χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για να φτάσει στο φόρτε του. Ενώ ο 23χρονος Κενυάτης, πέτυχε τον άθλο του μόλις στον τρίτο μαραθώνιο της καριέρας του. Σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών από την παρθενική του συμμετοχή, έτρεξε κατά 34 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον διάσημο συμπατριώτη του.

Στην πρώτη έκανε 2:01:53. Στη δεύτερη, 2:01:25. Και τώρα πλησίασε το «φράγμα» των δύο ωρών, όσο κανείς άλλος στο παρελθόν σε κανονικό αγωνιστικό μαραθώνιο. Εκείνο το 1:59:40 του Κιπτσόγκε στη Βιέννη, στις 12 Οκτωβρίου 2019, δεν αναγνωρίστηκε, επειδή δεν επιτεύχθηκε σε επίσημη διοργάνωση. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής είχε κοντά του 41 «λαγούς», που του έδιναν ρυθμό και τον προστάτευαν από τον άνεμο. Τον συνόδευε ένα αυτοκίνητο για να του κάνει σκιά και να υποδεικνύει τη διαδρομή με λέιζερ στο οδόστρωμα, ενώ οι τεχνικές βελτιώσεις που είχαν γίνει στις στροφές, τον βοήθησαν να εξοικονομήσει 13 δευτερόλεπτα.

Ο Κίπτουμ έθεσε νέα όρια στην ανθρώπινη αντοχή, χωρίς τίποτα από όλα αυτά. Ο ήλιος του ανέτειλε ξαφνικά, απρόσμενα. Με τρόπο που άφησε τον αθλητικό κόσμο «με το στόμα ανοικτό». Ετρεξε το δεύτερο μισό της διαδρομής σε 59’:47’’. Πιο γρήγορα από ό,τι το πρώτο. Και στα τελευταία μέτρα, βρήκε το κουράγιο να στέλνει φιλιά στους θεατές που στέκονταν στο πλάι και τον αποθέωναν.

Στον ίδιο μαραθώνιο η 30χρονη Σιφάν Χασάν, Ολλανδή που γεννήθηκε στην Αιθιοπία, πρώτευσε με χρόνο 2:13:44, που αποτελεί νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ (το παλιό ανήκε στην Πόλα Ράντκλιφ από το 2003), και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο Σικάγο έτρεξε τα 42,195 χιλιόμετρα μόλις για δεύτερη φορά. Στον προηγούμενο αγώνα της, τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, είχε τερματίσει σε 2:18:33. Μέσα σε έξι μήνες, βελτίωσε το χρόνο της κατά (σχεδόν) 5 λεπτά.

Τι γίνεται στον μαραθώνιο; Το ερώτημα δεν αφορά μόνον εκείνον του Σικάγο. Στις 24 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο η Τιγκστ Ασίφα, από την Αιθιοπία, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες με 2:11:53. Το προηγούμενο, από το 2019, ήταν 2:14:04. Οπως ο Κίπτουμ, κάλυψε το δεύτερο μισό της διαδρομής πιο γρήγορα από ό,τι το πρώτο. Στα 200 τελευταία μέτρα έμοιαζε ξεκούραστη, λες και είχε τρέξει 1.500 μέτρα. Τη στιγμή που έκοβε το νήμα, η αθλήτρια που τερμάτισε δεύτερη βρισκόταν σχεδόν τρία χιλιόμετρα πίσω.

Κανείς δεν αμφιβάλλει για το ταλέντο του Κίπτουμ, της Χασάν, ή της Ασίφα. Αλλά οι «ειδικοί» συμφωνούν: αυτή η θεαματική βελτίωση των επιδόσεων στους μαραθώνιους δρόμους οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στα καινούργια αθλητικά παπούτσια «υψηλής τεχνολογίας» που παράγει ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των εταιρειών – κολοσσών, σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο Κίπτουμ φορούσε τα Dev 163, της Nike, με την οποία υπέγραψε ένα εξαιρετικά προσοδοφόρο συμβόλαιο συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Θα είναι διαθέσιμα το 2024, και ο θρίαμβος του Κενυάτη έχει κάνει τους ερασιτέχνες δρομείς να ανυπομονούν για να τα αποκτήσουν. Το «μυστικό» τους, το γνωρίζουν μόνον οι κατασκευαστές, οι οποίοι τα εμπνεύστηκαν από την τεχνολογία που εφαρμόζεται στη Φόρμουλα-1. Με Nike νίκησε στο Σικάγο και η Σιφάν Χασάν.

Ηταν η «απάντηση» της εταιρείας στη μεγάλη της αντίπαλο, την Adidas, που δυο εβδομάδες νωρίτερα πανηγύρισε το ρεκόρ της Ασίφα. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία το πέτυχε με δικά της παπούτσια, τα οποία οι γνώστες της αγοράς παρομοιάζουν με… μια Φεράρι. Ζυγίζουν, μόλις, 138 γραμμάρια. Η ενδιάμεση σόλα, πάχους 33 χιλιοστών, και ένας «μαγικός» αφρός, μειώνουν τους κραδασμούς και περιορίζουν την απώλεια ενέργειας. Θα γίνουν και αυτά περιζήτητα, όταν θα κυκλοφορήσουν, παρά το μεγάλο τους μειονέκτημα: είναι… μιας χρήσης – για ένα, μόνο, μαραθώνιο. Οι «ελίτ» αθλητές που τα δοκιμάζουν, τα χρησιμοποιούν (στις προπονήσεις) για έως 100 χιλιόμετρα.

Αυτά τα «σούπερ παπούτσια» δεν τους βοηθούν μόνο στους αγώνες, αλλά και στην προετοιμασία τους για αυτούς. Την κάνουν πολύ πιο ξεκούραστη. Για τον ίδιο λόγο, ο Κίπτουμ και η Ασίφα έμειναν «φρέσκοι» μέχρι το τέλος των διαδρομών τους.

«Τους αγώνες δεν τους κερδίζει το παπούτσι, αλλά ο αθλητής», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο ιταλός προπονητής μεγάλων αποστάσεων, Ρενάτο Κανόβα, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες ρεκόρ. Τους βάζουν, όμως, «φτερά στα πόδια», ώστε να φτάνουν σε επιδόσεις που μοιάζουν υπεράνθρωπες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...