484
Ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Σανιδάς κατά Ράμμου για το απόρρητο και τα ονόματα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 15:42
Ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Σανιδάς κατά Ράμμου για το απόρρητο και τα ονόματα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 15:42

Για ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες «ακαίρως – ευκαίρως επιχειρούν να νοσφισθούν εξουσίες και αρμοδιότητες που ανήκουν στη Δικαστική Λειτουργία» κάνει λόγο ο τέως Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σανιδάς, σε δημόσια παρέμβασή που εστιάζει μεταξύ άλλων στον ρόλο και τη δικαιοδοσία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). 

Στο άρθρο του ο κ. Σανιδάς -δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα- υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ, της οποίας προΐσταται ο Χρήστος Ράμμος, δεν είναι όργανο διοίκησης και ότι η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν ορθή και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. 

Αυτό που συνάγεται επί της ουσίας είναι ότι ο κ. Ράμμος και δεν είχε το δικαίωμα να ενημερώσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα ονόματα των παρακολουθήσεων τα οποία βρέθηκαν στη συνέχεια στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή.  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος επισήμανε τον Ιανουάριο στη 19σέλιδη γνωμοδότησή του ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε τηλεφωνικούς παρόχους (εταιρείες τηλεφωνίας).  

«Η Δικαστική Λειτουργία, της οποίας ο σκοπός, η δικαιοδοσία και οι αρμοδιότητες εκπορεύονται από το Σύνταγμα, δεν υπόκειται στις άλλες δύο Λειτουργίες και πολύ περισσότερο στις πέντε Ανεξάρτητες (Διοικητικές) Αρχές» τονίζει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Ο κ. Σανιδάς υπογραμμίζει ότι οι ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στις εισαγγελικές Αρχές και υποχρεούνται να εκτελούν τις παραγγελίες τους. Και εξηγεί ότι «μία αντίθετη προς τα ανωτέρω, ερμηνευτική προσέγγιση, θα οδηγούσε σε παραβίαση του Συντάγματος και ειδικότερα της θεμελιώδους διατάξεως του άρθρου 26, με το οποίο ορίζεται η σύνταξη της Πολιτείας και προσδιορίζονται οι τρεις Λειτουργίες του Κράτους».

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τοποθετείται επίσης και σε ό,τι αφορά τη διαφωνία που εκφράστηκε δημόσια ανάμεσα στον κ. Ντογιάκο (εισαγγελέας Αρείου Πάγου) και τον κ. Ράμμο (πρόεδρος ΑΔΑΕ).

Επισημαίνει επ’ αυτού ότι «η ΑΔΑΕ δεν είναι Δικαστήριο, ώστε η έναρξη ερευνών για τυχόν παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών να αποτελεί εμπόδιο για την έκδοση γνωμοδοτήσεως από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρός της. Αντιθέτως μάλιστα, η έναρξη ερευνών από τη Δικαστική Λειτουργία για το ως άνω ζήτημα, αποτελούσε λόγο να σταματήσει η ΑΔΑΕ την περαιτέρω ενασχόλησή της με το θέμα και να διαβιβάσει τα στοιχεία στις Δικαστικές Αρχές που είχαν επιληφθεί». 

Επιπλέον ο κ. Σανιδάς αναφέρει στο άρθρο του ότι «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να γνωμοδοτεί επί ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος, αφού η γνωμοδότησή του μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα αλλά και αφορμή επιλύσεως ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος και να υπάρξει κοινωνική ειρήνη. Τα ζητήματα δεν αποκλείεται να έχουν σχέση και με τη λειτουργία και δράση των Ανεξαρτήτων Αρχών, αλλ’ ακόμα και με τη Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...