413
Το σημείο στα Στενά του Οτράντο όπου σταμθεύει το ρωσικό πλοίο | Τwitter

Ρωσικός στόλος στο Οτράντο, απειλεί τον αγωγό TAP

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 20:09
Το σημείο στα Στενά του Οτράντο όπου σταμθεύει το ρωσικό πλοίο
|Τwitter

Ρωσικός στόλος στο Οτράντο, απειλεί τον αγωγό TAP

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 20:09

Προκλητική χαρακτήρισε η Repubblica την παρουσία ρωσικού σκάφους στα Στενά του Οτράντο. Το «Akademik Pashin», ένα ρωσικό πλοίο του Βορείου Στόλου, παρέμενε ακίνητο επί ώρες στο σημείο της θάλασσας όπου βρίσκονται οι σωλήνες του Trans Adriatic Pipeline, δηλαδή του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος μεταφέρει στην Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο. Το ιταλικό Μέσο έγραψε επίσης ότι το συγκεκριμένο ρωσικό πλοίο έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη για κατασκοπεία εις βάρος του ΝΑΤΟ.

Οι κινήσεις του «Akademik Pashin» έχουν καταγραφεί από αρκετούς αναλυτές, συνέχισε το ρεπορτάζ, αφού το πλοίο δεν απέκρυψε τη θέση του. Η αποστολή του ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το συριακό λιμάνι Ταρτούς όπου υπάρχει ρωσική βάση ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων. Από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται στα νερά του Οτράντο. Πρώτα οήγε στο σημείο όπου έχουν βυθιστεί τα καλώδια οπτικών ινών που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα και κατόπιν στο σημείο του ΤΑΡ.

Με μήκος 130 μέτρων, το «Akademik Pashin» είναι το πιο σύγχρονο πλοίο του είδους του και σε ενεργό υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη του αποστολή τον Απρίλιο του 2020 ήταν η κατασκόπευση των δοκιμών του γαλλικού πυρηνικού υποβρυχίου «Suffren». Τον Αύγουστο απέπλευσε από τη Βαλτική και κατευθύνθηκε νότια, μάλιστα στις 24 του μηνός εισήλθε στη Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο του. Συνοδεύεται από ρωσικό πολεμικό πλοίο, μάλλον κορβέτα, οπλισμένο με πυραύλους «Κρουζ».

Προ δύο ημερών απείχε μόλις τέσσερα μίλια από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», το οποίο συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «George WH Bush». Στην περιοχή βρίσκεται και το ιταλικό πολεμικό πλοίο «Andrea Doria», που συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Μετά την άφιξη των ρωσικών μονάδων, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μεγάλες πτήσεις επιτήρησης, μαζί με ένα ιταλικό αεροπλάνο. «Πολεμική φούρια στις ακτές της Πούλια» σχολίασε η Repubblica.

Αυτή είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Ρωσία για να ασκήσει πίεση στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας τη διάθεση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να δηλώσει την επιθετική παρουσία της και στη Μεσόγειο. Επεισόδια αυτού του είδους έχουν συμβεί κάμποσα από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, μετατρέποντας τις ιταλικές ακτές στο δεύτερο μέτωπο της σύγκρουσης, έγραψε με κάποια δόση υπερβολής ασφαλώς η Repubblica.

Η κατακλείδα του ρεπορτάζ συνδέει τη θέση του πλοίου ακριβώς πάνω από τον ΤΑΡ με την ευρωπαϊκή απόφαση περί εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που δεν άρσε στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...