506
Από τις προσπάθειες πυρόσβεσης στη φωτιά σε δασικές εκτάσεις στον Εβρο | In Time News / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εβρο και Ροδόπη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 19:41
Από τις προσπάθειες πυρόσβεσης στη φωτιά σε δασικές εκτάσεις στον Εβρο
|In Time News / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Εβρο και Ροδόπη

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 19:41

Με αναζωπυρώσεις σε Εβρο και Ροδόπη βρέθηκαν αντιμέτωπες τη Δευτέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συνολικά οι Αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με 74 εστίες σε όλη την επικράτεια, με 27 από αυτές να αφορούν σε δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Οι περισσότερες από τις φωτιές αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Κατά την ίδια ανακοίνωση (ώρα 18:12):

  • Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
  • Στον Εβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο (2) αεροσκάφη, η Τσεχία με δεκαέξι (16) πυροσβέστες και τρία (3) οχήματα, η Σλοβακία με τριάντα εννέα (39) πυροσβέστες και οκτώ (8) οχήματα και η Σερβία με είκοσι οκτώ (28) πυροσβέστες.
  • Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν τριάντα έξι (36) πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα από Βουλγαρία.
  • Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.
  • Επίσης, συνδρομή παρείχαν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Μάχη με «όλα τα μέσα»

Τα περισσότερα μέτωπα στην χώρα, περιλαμβανομένης της φωτιάς στην Πάρνηθα, βρίσκονται σε ύφεση, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για τις πυρκαγιές σε Εβρο και Ροδόπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Protagon ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Συνολικά, η εικόνηα από τα δύο μέτωπα είναι καλύτερη, ωστόσο δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφερθείς στη φωτιά στον Εβρο, η οποία καεί εδώ και δέκα ημέρες, ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για συνεχιζόμενη «μεγάλη προσπάθεια ανάσχεσης του μετώπου», με όλα τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης, άμεσα και έμμεσα, περιλαμβανομένης της μεθόδου αντιπύρ, της προσπάθειας να «να σβήσει η φωτιά με φωτιά», η οποία «μπορεί να λειτουργήσει καλά» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναφερθείς στην έτερη εστία που προβληματίζει τις Αρχές, τη φωτιά προς τη Ροδοπη, ο κ. Αρτοποιός μίλησε για ένα «λιγότερο ενεργό μέτωπο», στο οποίο ωστόσο το έργο των πυροσβεστών παραμένει δύσκολο λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των χαραδρών, κ.ο.κ..

Η μορφολογία του εδάφους καθιστά δύσκολη και την επιχείρηση στο δάσος της Δαδιάς, καθώς αντιπυρικές ζώνες μπορούν να ανοιχθούν σε συγκεκριμένα μόνο σημεία.

Στα θετικά της ενημέρωσης από το επιχειρησιακό κομμάτι στα δύο μέτωπα η αναφορά στον ανατολικό άνεμο ο οποίος «αυτήν την ώρα βοηθάει, σπρώχνει τη φωτια προς τα εκεί» που θέλουν οι πυροσβέστες, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Για την Τρίτη (29/8) παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, προειδοποίησε η η Πυροσβεστική.

Για το λόγο αυτό, «σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις».

Τέλος, όλοι οι πολίτες παρακλούνται «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Δείτε τον σχετικό Χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...