249
O Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταφθάνει για να φέρει σε συνεννόηση Αθήνα και Αγκυρα | europeanwesternbalkans.com

Ο Πομπέο μας στέλνει τον άνθρωπό του για αποκλιμάκωση των Ελληνοτουρκικών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 21:24
O Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταφθάνει για να φέρει σε συνεννόηση Αθήνα και Αγκυρα
|europeanwesternbalkans.com

Ο Πομπέο μας στέλνει τον άνθρωπό του για αποκλιμάκωση των Ελληνοτουρκικών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2020, 21:24

Διπλωματική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δύο ημέρες μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Φαίνεται δηλαδή πως οι πιέσεις του Πρωθυπουργού προς τον Λευκό Οίκο να παρέμβει ώστε να «συνετιστεί» ο Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ, απέδωσαν καρπούς.

Με αποκλειστική δήλωσή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον Πρωθυπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο Μάικ Πομπέο στέλνει στην περιοχή ως μεσολαβητή των ΗΠΑ τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Ο Πάλμερ αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ αμέσως μετά έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου, με αφορμή και τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ανάλογα με τις διερευνητικές επαφές, ενδέχεται να παρέμβει και ο ίδιος ο Πομπέο σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Κατερίνας Σόκου από την Ουάσινγκτον, για την «Καθημερινή», ο Πομπέο θα εμπλακεί και προσωπικά.

Είχε, άλλωστε, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη ρόλο-κλειδί στην πορεία της συζήτησης που έκανε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για το θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την εκτίμηση ότι ύστερα από αυτή ο πρόεδρος Τραμπ έχει μεγαλύτερη κατανόηση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...