545
Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όταν ζήτησε προσφυγή στις κάλπες | Dimitris Kapantais / SOOC

Προς μετάθεση ξανά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – που την ίδια ώρα ζητάει… εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 12:03
Ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όταν ζήτησε προσφυγή στις κάλπες
|Dimitris Kapantais / SOOC

Προς μετάθεση ξανά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – που την ίδια ώρα ζητάει… εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 12:03

Αντιμέτωπη με την κριτική ότι από τη μία ζητάει άμεσα εκλογές εν μέσω πανδημίας –«εκλογές τώρα, να μη μας βρει το πέμπτο κύμα της πανδημίας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη», έχει πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ–, αλλά από την άλλη δεν μπορεί καν να οργανώσει ένα συνέδριο της προκοπής, βρίσκεται η ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Το πολιτικό παράδοξο αναδείχθηκε από ρεπορτάζ που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μελετά ξανά την αναβολή του προαναγγελθέντος από το μακρινό 2019, από εκείνη την ίδια βραδιά της βαριάς ήττας από τη ΝΔ, 3ου συνεδρίου του κόμματος, στη σκιά της έξαρσης της επιδημίας της Covid-19. Το συνέδριο, που θα είναι αυτό της πολυσυζητημένης «διεύρυνσης», είναι να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αλλά μπορεί να γίνει με τέτοιες επιδημιολογικές συνθήκες;

Το πολιτικό πρόβλημα αυτής της παραδοξότητας –απαίτηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για εκλογές εδώ και τώρα, αλλά αδυναμία διοργάνωσης ενός συνεδρίου– ήταν τέτοιο, που η κομματική «Αυγή» βγήκε την Τρίτη να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα: «Το συνέδριο δεν αναβάλλεται, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου απαντώντας στα δημοσιεύματα που υπήρξαν χθες στον ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία αποφασίστηκε ότι το 3ο Συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Φεβρουαρίου, ματαιώνεται επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας», ανακοίνωσε η εφημερίδα που είναι επίσημο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, τα περί προβληματισμού και δεύτερων σκέψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το 3ο συνέδριο δεν γράφτηκαν απλώς στον «ηλεκτρονικό Τύπο», όπως έγραψε η «Αυγή», αλλά αναδείχθηκαν από την φίλα προσκείμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση και πάντα καλά πληροφορημένη «Εφημερίδα των Συντακτών». Το σχετικό ρεπορτάζ έγραφε ότι «είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μετατεθεί τελικά το συνέδριο για την άνοιξη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη μετάλλαξη Ομικρον». Μάλιστα η «Εφ. Συν.» σημείωσε ότι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης». Και η ίδια πηγή παρατήρησε ότι «όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής την εξέλιξη της πανδημίας, η συγκέντρωση σχεδόν 5.000 συνέδρων Φλεβάρη μήνα μοιάζει –και είναι– ανέφικτη».

Τι θα γίνει τελικά; Η «Αυγή» επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «είμαι αποφασισμένος να γίνει το συνέδριο κανονικά». Το πόσο «κανονικά» είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Η «Αυγή» είπε ότι υπάρχουν τρία σενάρια, στα οποία υπάρχει και αυτό της αναβολής. Η κομματική εφημερίδα είπε ότι το πρώτο σενάριο είναι να διεξαχθεί το συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Το δεύτερο είναι ένα «υβριδικό» συνέδριο, «μέσω πλατφόρμας, όχι όμως από τα σπίτια των αντιπροσώπων, αλλά με φυσική παρουσία, “μοιρασμένοι” σε χώρους που επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων». Και το τρίτο είναι «εφόσον υπάρξει υποχώρηση των κρουσμάτων και τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται να συζητηθεί μια μικρή μετάθεση –και όχι αναβολή– των ημερομηνιών του συνεδρίου προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά με τη συμμετοχή διά φυσικής παρουσίας των αντιπροσώπων, σενάριο που μοιάζει πολύ πιθανό».

Τα δύο πρώτα σενάρια δεν προσφέρουν πολιτική υπεραξία –δεν υπάρχει το κομματικό υπερθέαμα που δημιουργούν τα συνέδρια– ενώ αναδεικνύουν και ζητήματα νομιμοποίησης. Το τρίτο είναι το πιο πιθανό. Συνέδριο όχι τον Φεβρουάριο, αλλά κάποια στιγμή την άνοιξη (αν στο μεταξύ δεν έχει προλάβει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ για πρόωρες εκλογές…)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...