531
|

Τheatre Ad Infinitum: «Οι κυβερνήσεις μας θέλουν πρόβατα»

Τheatre Ad Infinitum: «Οι κυβερνήσεις μας θέλουν πρόβατα»

Οι Τheatre Ad Infinitum είναι μια διεθνής θεατρική ομάδα της σχολής Lecoq, με βάση το Λονδίνο, που δημιουργεί καινούριες και πρωτότυπες παραστάσεις απευθυνόμενη σε πολυπολιτισμικές ομάδες ανθρώπων. H τελευταία τους παραγωγή, «Τranslunar Paradise», που θα δούμε σήμερα στο BIOS, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και μια σειρά από συνεχόμενα sold-out στο Barbican. Με αφορμή το «Translunar Paradise», μια ιστορία για τη ζωή, το θάνατο και την αιώνια αγάπη, μίλησα με τον Nir Paldi, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ομάδας Theatre Ad Infinitum.

Γιατί να δει κάποιος το «Translunar Paradise»;
Γιατί το «Τranslunar Paradise» είναι πρωτίστως μια πολύ συγκινητική παράσταση. Γιατί κάνει τους θεατές και να γελάσουν και να δακρύσουν αφηγούμενη μια ιστορία με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε όλοι, μια ιστορία για την αγάπη και την απώλεια, τα νιάτα και την τρίτη ηλικία. Γιατί χωρίς λόγια «αφηγείται» την ιστορία μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του σώματος, της μάσκας και της ζωντανής μουσικής.

Πως μπορεί να οριστεί η ζωή μέσα από την έννοια του θανάτου;
Η ζωή και ο θάνατος συνεχώς ορίζουν η μία τον άλλον και αντίστροφα –είμαστε ζωντανοί επειδή δεν έχουμε πεθάνει και έχουμε πεθάνει επειδή δεν είμαστε πλέον ζωντανοί. Το «Translunar Paradise» διερωτάται για τη διχοτομία ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και θέτει το ερώτημα εάν τα πράγματα που είναι ζωντανά στις αναμνήσεις μας είναι όντως ακόμα ζωντανά αν και ήδη νεκρά χρονικά.

Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πως νιώθετε για τις περικοπές στην παιδεία και στις τέχνες στη Μεγάλη Βρετανία από την κυβέρνηση Κάμερον;
Τέτοιου είδους περικοπές είναι η απόλυτη ηλιθιότητα. Δεν βλέπω καμία μακροπρόθεσμη σκέψη σε μια τέτοια απόφαση. Το γεγονός ότι τα παιδιά στη βρετανική επαρχία δεν έχουν πια τη δυνατότητα να δουν μια θεατρική παράσταση ή να λάβουν μέρος σε μια θεατρική ομάδα στην πόλη τους, θα διαμορφώσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο την ενήλικη συμπεριφορά τους. Αν θέλουμε μη δημιουργικούς κι εύκολα καθοδηγούμενους κι ελεγχόμενους ενήλικες, αυτός είναι ο «σωστός» τρόπος για να τους αποκτήσουμε. Ομοίως και στην παιδεία, θα δούμε πλέον μόνο τις πλούσιες τάξεις να σπουδάζουν καθώς έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα δίδακτρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αλλά σε αυτό αποσκοπεί η συντηρητική μας κυβέρνηση. Μας θέλουν όλους ηλίθια, πειθήνια πρόβατα, να μπαίνουμε ήσυχα στη σειρά και να μην αμφισβητούμε τίποτα καθώς καθοδηγούμαστε από την καθεστηκυία τάξη των πλουσίων.

Επισκέπτεστε την Αθήνα τέσσερις μέρες πριν τις Εθνικές μας Εκλογές, σε μια οικονομική και κοινωνική συνθήκη που βρίσκει όλο και περισσότερους ανθρώπους άνεργους και άστεγους –με τους δείκτες ανεργίας (47% για τους νέους ως 25 ετών) και αυτοκτονιών να αυξάνουν επικίνδυνα. Αυτό είναι το Αθηναϊκό «σκηνικό» για την παράστασή σας.
Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και ανησυχητική. Είχαμε βρεθεί και πέρσι στην πόλη σας και από τότε υπήρχε μια διάχυτη ένταση στην ατμόσφαιρα. Το θέατρο υπάρχει όμως παράλληλα με την οποιαδήποτε πραγματικότητα προσφέροντας υλικό για σκέψη  και/ή διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα. Ευελπιστούμε ότι το «Translunar Paradise» θα επιδράσει θετικά στις ψυχές των θεατών, θα τους εμπνεύσει σε πιο υπαρξιακές διαδρομές σκέψης και θα τους προσφέρει μια δημιουργική ώρα μακριά από τις καθημερινές δυσκολίες τους.

INFO: Η παράσταση «Translunar Paradise» της βρετανικής ομάδας Theatre Ad Infinitum θα παίζεται στο BIOS (Πειραιώς 84, τηλ.: 210-3425335) στις 2 Μαΐου στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: €10 (φοιτ), €15.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News