631
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πατέλης: «Τα χειρότερα στην ακρίβεια είναι πίσω μας» – Δεν υπήρξαν τόσες ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 14:02
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πατέλης: «Τα χειρότερα στην ακρίβεια είναι πίσω μας» – Δεν υπήρξαν τόσες ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2024, 14:02

Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα στο μέτωπο της ακρίβειας είναι πίσω μας, διατύπωσε την Τρίτη, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Πατέλης αναγνώρισε πως η ελληνική οικονομία έχει δρόμο ακόμα για να ξεπεράσει τα τραύματα που καταγράφηκαν την περίοδο της κρίσης.

«Προφανώς η χώρα μας πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση την προηγούμενη δεκαετία και προφανώς ακόμα θέλει δρόμο για να ξεπεράσουμε τις πληγές αυτής της κρίσης. Πολύ σημαντικό όμως είναι η ανάπτυξη που έχουμε τώρα να είναι σε στέρεη βάση, δηλαδή να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν εν τέλει στην κρίση. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης» δήλωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του πληθωρισμού.

«Τα χειρότερα στην ακρίβεια είναι πίσω μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης, όπως σημείωσε και το ertnews.gr.

Ο ίδιος εξήγησε: «Αν δούμε το δομικό πληθωρισμό, αυτός έπεσε πάλι τον Φεβρουάριο, αν δεν κάνω λάθος στο 2,7%, που είναι επίσης χαμηλό πολλών μηνών. Το καταλαβαίνουμε απολύτως το θέμα της ακρίβειας. Ωστόσο, τα στοιχεία που έρχονται είναι ενθαρρυντικά ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας στο κομμάτι της ακρίβειας, με την έννοια ότι ο πληθωρισμός πέφτει και με την έννοια ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αυτός θα παραμείνει μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει την αύξηση των τιμών: η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό και όχι ότι θα επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα.

Ο κ. Πατέλης στάθηκε ιδιαίτερα και στην αύξηση της απασχόλησης, καταθέτοντας μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα, άποψη σχετικά με τα στοιχεία για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και στην εστίαση. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι υπήρξαν κενά 80.000 εργαζόμενων στον τουρισμό και στην εστίαση, ο κ. Πατέλης αμφισβήτησε τα στοιχεία. «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν το είδαμε πέρυσι αυτό. Αυτά λένε (τα στοιχεία) αλλά… Ο τουρισμός πέρυσι έσπασε ρεκόρ. Πώς έσπασε ρεκόρ; Θέλω να πω ότι, εν τέλει, μπορεί να διαμαρτύρονταν (οι επιχειρηματίες) αλλά υπαλλήλους βρήκαν –γιατί αλλιώς δεν θα είχε σπάσει το ρεκόρ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού ή δεν θα ενταθεί στο μέλλον, αλλά εγώ θέλω να πω ότι δεν πιστεύω σε αυτά τα στοιχεία, τα “80.000” τα ακούω λίγο βερεσέ, με όλο τον σεβασμό».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πρέπει να αναζητηθεί εργατικό δυναμικό σε δεξαμενές εργαζομένων που «υποεκπροσωπούνται»: «είναι οι νέοι μας (φοιτητές), είναι οι γυναίκες, που έχουμε από τα πιο χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, είναι οι συνταξιούχοι, πιο ηλικιωμένοι, είναι οι ΑμΕΑ που έχουμε από τα πιο χαμηλά ποσοστά εργασίας, είναι οι Ελληνες του εξωτερικού», περιέγραψε ο κ. Πατέλης.

Στη δε παρατήρηση ότι τα κενά σε εργατικά χέρια θα μπορούσαν να καλυφθούν από μετανάστες, ο κ. Πατέλης είπε ότι τέτοια νούμερα δεν μπορούν –και δεν πρέπει– να καλυφθούν από μετανάστες.

«Την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας. Αλλες τόσες, αν όχι περισσότερες, θα δημιουργηθούν και αυτή την τετραετία. Μπορεί και παραπάνω», είπε, για να προσθέσει: «Θέλω να πω ότι τα νούμερα είναι αυτά και αυτά δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν από μετανάστες –και δεν θα έπρεπε και να καλυφθούν από μετανάστες, όταν υπάρχουν τόσοι Έλληνες οι οποίοι είναι άνεργοι, όπως είπατε πριν ή πιθανώς να μπορούσαν να βρουν δουλειά και για τον α, β, γ λόγο, σήμερα δεν ψάχνουν καν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας κυβέρνησης. Πώς δηλαδή, θα δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε κάθε Έλληνας που μπορεί και θέλει να εργάζεται, να αμείβεται σωστά και να κάνει μια δουλειά που του αρέσει. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ο γενικότερος στόχος. Από εκεί και πέρα, επιμέρους υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά οι επιχειρήσεις επίσης έχουν ρόλο να παίξουν σε αυτό. Δηλαδή όταν συμπεριφέρονται άσχημα προς τους εργαζομένους τους, μην τους κάνει εντύπωση αν μετά δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενο, να προσλάβουν. Είναι δικιά τους η ευθύνη εν τέλει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...