595
Πλήθος κόσμου συνωστίζεται μπροστά στη Μόνα Λίζα, τη σταρ του Λούβρου | Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Παρίσι: «Αλμυρή» η Μόνα Λίζα – 30% αύξηση στο εισιτήριο του Λούβρου ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 16:27
Πλήθος κόσμου συνωστίζεται μπροστά στη Μόνα Λίζα, τη σταρ του Λούβρου
|Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Παρίσι: «Αλμυρή» η Μόνα Λίζα – 30% αύξηση στο εισιτήριο του Λούβρου ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2023, 16:27

Είστε στο Παρίσι και θέλετε να θαυμάσετε τη Μόνα Λίζα και τη Νίκη της Σαμοθράκης; Από το νέο έτος, ετοιμαστείτε να πληρώσετε 22 ευρώ για να μπείτε στο Λούβρο.

Πρόκειται για μία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 30%, από τα 17 ευρώ που κοστίζει σήμερα. Η άνοδος της τιμής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία, αν και το Λούβρο δεν είναι το μόνο που στέλνει στα ύψη το αντίτιμο εισόδου στους χώρους του. Πολλά ακόμα πολιτιστικά ινστιτούτα, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώροι αναψυχής της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα μουσείο στον κόσμο δέχεται επίθεση στα social media, ενώ την μεγάλη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στηλίτευσαν πολιτικοί της Αριστεράς και ακαδημαϊκοί.

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να υποσχέθηκε ότι το Παρίσι θα διοργανώσει τους «Αγώνες του λαού», αλλά πολλοί είναι που σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την επίσκεψη εκατομμυρίων ανθρώπων στην Πόλη του Φωτός για τους Ολυμπιακούς.

Ετσι, για παράδειγμα, το παριζιάνικο Μετρό ανακοίνωσε αύξηση 100% της τιμής του εισιτηρίου, για την περίοδο 20 Ιουλίου με 8 Σεπτεμβρίου (καλύπτει και τους Παραολυμπιακούς), εκτοξεύοντας στα τέσσερα ευρώ την απλή διαδρομή.

Τα δε δωμάτια στα παριζιάνικα ξενοδοχεία θα τριπλασιάσουν τις τιμές τους για εκείνους τους μήνες και όσοι θα τα προτιμήσουν ελπίζουν να μην πληρώσουν μία περιουσία για να κοιμηθούν παρέα με… κοριούς.

Το Λούβρο ανακοίνωσε ότι η αύξηση του εισιτηρίου είναι αναγκαία λόγω του δυσβάσταχτου κόστους της θέρμανσης του αχανούς κτιρίου, περικοπές στην κρατική επιχορήγηση και την ανάγκη εκτεταμένων ανακαινίσεων.

Πέρυσι, το εμβληματικό μουσείο επισκέφθηκαν επτά εκατομμύρια άνθρωποι.

Κάθε Ιούλιο, η αυλή του Λούβρου κλείνει στους τουρίστες και ανοίγει στους ποδηλάτες του διάσημου Tour de France – EPA/Christophe Petit Tesson / POOL

Οι επικριτές της διοίκησης επισημαίνουν ότι μία επίσκεψη στο μουσείο θα αποτελεί πλέον προνόμιο της ελίτ. Ο Ερίκ Ανσό, καθηγητής Ιστορίας στη Σορβόννη, έκανε λόγο για «αστρονομική και ντροπιαστική αύξηση» της τιμής εισόδου. «Ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους», είπε στους Times.

Το Λούβρο απαντά στους επικριτές του λέγοντας ότι μπορεί το εισιτήριο να είναι από τα ακριβότερα παγκοσμίως, αλλά περισσότεροι από τους μισούς γάλλους επισκέπτες του μπαίνουν δωρεάν, επειδή εμπίπτουν στις σχετικές κατηγορίες: όσοι πολίτες/και κάτοικοι της ΕΕ είναι κάτω των 25 ετών, άνεργοι, με αναπηρία, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου και δημοσιογράφοι.

Βέβαια, μόνο το 30% των επισκεπτών του Λούβρου είναι Γάλλοι. Ετσι, το ακριβότερο εισιτήριο επηρεάζει κυρίως τους τουρίστες.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι η πρώτη αύξηση του εισιτηρίου εδώ και επτά χρόνια.

Η πρόσφατα διορισμένη διευθύντρια του μουσείου, Λοράνς ντε Καρ, αποφάσισε να μειώσει τον επιτρεπόμενο ημερήσιο αριθμό επισκεπτών σε 30.000 από 40.000 που ήταν πριν τον κορονοϊό.

Το μέτρο έχει στόχο να μειώσει τη λαοθάλασσα που συνωστίζεται καθημερινά μπροστά στο διασημότερο έργο τέχνης που φιλοξενεί το Λούβρο, τη Μόνα Λίζα. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι προσπαθούν κάθε μέρα να δουν έστω και από μακριά -αφού είναι δύσκολο να πλησιάσουν- το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Είναι μακράν το δημοφιλέστερο από τα 36.000 αντικείμενα που εκτίθενται στα πρώην ανάκτορα, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα.

Οι Times υπενθυμίζουν ότι το Βρετανικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας, που έχουν δωρεάν είσοδο, είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης χρεώνει είσοδο 30 δολαρίων και το MoMA 28 δολαρίων (28 και 26 ευρώ αντίστοιχα). Το Rijksmuseum (Ρέικσμουζεουμ) του Αμστερνταμ χρεώνει 22,5 ευρώ και το Πράδο στη Μαδρίτη 15 ευρώ συν εννέα ευρώ για τις περιοδικές εκθέσεις.

Στην Αθήνα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κοστίζει έξι με 12 ευρώ, ανάλογα την εποχή και 10 ευρώ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...